Manşetler

WikiLeaks belgeleri CIA’in akıllı cihazları izleme yöntemlerini ortaya koyuyor

wikileaks belgeleriYeni WikiLeaks belgeleri, CIA’in siber saldırı potansiyelini ortaya koyuyor. “Vault 7” adını taşıyan yeni klasörde toplam 8 bin 761 doküman ve dosya bulunuyor. Bu belgelerin CIA’in Langley’deki genel merkezi içindeki güvenli bir ağdan çekildiği düşünülüyor. Dokümanlarda ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) 2013’te Der Spiegel tarafından yayınlanan ANT katalogunda görülenlere benzer açıktan faydalanma ve siber saldırı araçlarına rastlanıyor.

Dosyalarda iOS ve Android cihazlarda kullanılabilecek çok sayıda açık yer alıyor. Dosyaların tarihi 2014’ten başlayıp 2016’ya kadar uzanılıyor. Belgelerde CIA’in Android cihazlara yönelik hamlelerinde daha başarılı olduğu görülüyor. Android cihazlarda 24 açıktan faydalanılırken, iOS’te bu rakam 14’te kalıyor. CIA’i söz konusu açıklardan NSA ve GCHQ gibi işbirliği yapılan kurumların ya da özel açık tüccarlarının haberdar ettiği belirtildi. Dosyalardan birinde yayınlanmış iOS 8 kernel saldırılarından birinin açık olarak nitelenmesi ve keşfeden kişi olarak güvenlik araştırmacısı Stefan Esser’in adının geçmesi dikkat çekiyor.

Paylaşılan açıklar arasından göze çarpan bir diğeri ise “Ağlayan Melek” isimli araç oluyor. Söz konusu açık, Samsung Smart TV’leri hedefe yerleştiriyor. Samsung’un akıllı televizyonları sürekli açık olan sesli komut sistemleri nedeniyle tepki çekmişti. WikiLeaks’e göre; söz konusu açık sayesinde televizyon bir “dinleme böceği”ne dönüşüyor, odadaki konuşmaları kaydediyor ve internet üzerinden bir CIA sunucusuna gönderiyor.

Yeni WikiLeaks belgeleri üzerinde düzenlemeler yapılmış olması dikkat çekiyor

Yeni WikiLeaks belgeleri, bir yönüyle daha önce yayınlanan pek çok belgeden ayrılıyor. Belgeler üzerinde redaksiyon işlemlerinin yapılması, CIA tarafından hedef alınan cihazların IP adreslerinin ve diğer hassas bilgilerinin gizlenmesi göze çarpıyor. WikiLeaks daha önce sızdırdığı belgelerde bazı hassas kişisel bilgileri gizlememiş olması nedeniyle eleştirilmişti.

İLGİLİ HABERLER