DosyaManşetler

Apple cihazlarda Wi-Fi 6E desteği ve kullanıcıların bilmesi gerekenler

wi-fi 6e apple

Wi-Fi 6E, Apple’ın iPhone ve Mac cihazları için sunduğu en son kablosuz teknoloji ilerlemesi. Bu teknoloji, cihazlarınızda etkinleştirildiğinde birçok avantaj sunabilir, ancak bazı sorunlara da neden olabilir. Bu dosya yazısında, Wi-Fi 6E’nin ne olduğunu, hangi Apple cihazlarının bunu desteklediğini ve sorun yaşarsanız nasıl kapatılacağını açıklıyoruz.

Wi-Fi 6E nedir?

Wi-Fi 6E, 2.4GHz ve 5GHz bantlarında çalışan Wi-Fi 6’nın aksine, 6GHz bandında da çalışarak artan bant genişliği sunuyor. Wi-Fi 6E, desteklenen bir cihaz Wi-Fi 6E yönlendiriciye bağlı olduğu sürece daha yüksek kablosuz hızlar, daha düşük gecikme süresi ve daha az sinyal girişimi sağlar. Bu yönlendiriciler TP-Link, Asus ve Netgear gibi markalardan temin edilebilir.

Wi-Fi 6E, performans azalması olmaksızın daha fazla eşzamanlı bağlantıyı idare edebilir, bu da akıllı evler ve modern ofisler gibi birçok bağlantılı cihazın bulunduğu ortamlar için idealdir.

Wi-Fi 6E, nispeten yeni olduğu için henüz tüm cihazlar tarafından desteklenmiyor. Bu, ağınızdaki diğer cihazlar Wi-Fi 6E uyumlu değilse, bu özelliklerin tamamından faydalanamayacağınız anlamına gelebilir.

Wi-Fi 6E destekleyen Apple cihazları

Wi-Fi 6E’yi destekleyen Apple cihazları şunlardır:

  • iMac (24 inç, Kasım 2023)
  • MacBook Pro (14 inç, Kasım 2023)
  • MacBook Pro (16 inç, Kasım 2023)
  • MacBook Pro (14 inç, 2023) veya MacBook Pro (16 inç, 2023)
  • Mac mini (2023)
  • Mac Studio (2023)
  • Mac Pro (2023)
  • iPhone 15 Pro veya iPhone 15 Pro Max
  • iPad Pro 11 inç (4. nesil) veya iPad Pro 12.9 inç (6. nesil)

Wi-Fi 6E ağlarını Apple cihazınızla kullanmak için, 2.4GHz veya 5GHz bantlarını da etkinleştiren bir Wi-Fi 6E yönlendiriciye ihtiyacınız olacak. En iyi Wi-Fi performansı için, Apple yönlendiricinizin 2.4GHz, 5GHz ve 6GHz bantlarında tek bir ağ adı kullanmanızı öneriyor. Aksi takdirde, Apple cihazınız ağı “sınırlı uyumluluk” olarak tanımlayacak ve ağ üzerinden bazı faaliyetlerle genel deneyim beklendiği gibi olmayabilir.

Apple cihazlarında Wi-Fi 6E nasıl kapatılır?

6 GHz frekans bandı, daha düşük olan 2.4 GHz bandına kıyasla daha kısa mesafeleri kapsayabilir ve duvarlar ile diğer engellerin içinden geçme kabiliyeti daha düşük olabilir. Bu, daha büyük alanlarda yönlendiricilerin daha planlı yerleştirilmesini veya menzil genişleticilerin kullanılmasını gerektirebilir. Ayrıca, daha yüksek frekans bandında çalışmak Mac’inizin enerji tüketimini artırabilir ki bu da taşınabilir cihazların batarya ömrünü etkileyebilir.

Wi-Fi 6E ağlarıyla yaşadığınız herhangi bir sorun durumunda, Wi-Fi 6E modunu kapatmak mümkündür. Böylece Apple cihazınız, artık o ağın 6 GHz bandını kullanmayacaktır. Bu ayarlar için Mac , iPhone veya iPad’lerde aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Mac

Menü çubuğunda Apple logosuna () tıklayın ve Sistem Ayarları’nı seçin.
Yan sütunda Wi-Fi’ye tıklayın.
Bağlı olduğunuz Wi-Fi 6E ağının adının yanındaki Ayrıntılar’a tıklayın.
“Wi-Fi 6E Modu” yanındaki açılır menüden Kapalı’yı seçin.

iPhone ve iPad

Ayarlar uygulamasını açın ve Wi-Fi’ye dokunun
Bağlı olduğunuz Wi-Fi 6E ağının adına dokunun
Wi-Fi 6E Modu’na ve ardından Kapalı’ya dokunun

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER