Teknoloji

Wi-Fi 6 standardı gerçek anlamda yükselişe hazır

wi-fi 6

Gelecek nesil Wi-Fi, diğer bir deyişle Wi-Fi 6 ile ilgili olarak son bir yıldır epey fazla miktarda haber çıktı. Ancak bu hafta ile birlikte yeni nesil kablosuz bağlantı protokolünün yayılımı hızlanmaya başlıyor.

Wi-Fi standardının uygulanmasını gözeten kuruluş olan Wi-Fi Birliği, resmi Wi-Fi 6 sertifikasyon programını başlatıyor. Bu da yeni nesil Wi-Fi standardının gerçek anlamda yükselişe hazır hâle geldiğini gösteriyor. Teknoloji şirketleri çok yakında ürünlerinin tanıtımını yapmaya başlayabilecekler. Çoğunlukla da yeni ürünler Wi-Fi 6 desteğini düzgün şekilde destekleyecek biçimde sertifikalandırılacak.

Wi-Fi 6, kablosuz bağlantı türünü daha verimli hâle getirecek birtakım yeni teknolojileri bir araya getiriyor. Günümüzde birçok ağa bağlı cihazımızın olduğunu düşündüğümüzde, bu durum daha da önemli hâle geliyor. Şu anda birçok kullanıcı bir yığın cihazın aynı anda Wi-Fi ağına bağlanmasında sorun yaşıyor. Wi-Fi Birliği pazarlama lideri Kevin Robinson, ev senaryosunun dünün yoğun senaryo uygulamasının yerini aldığına dikkat çekiyor.

Wi-Fi 6’nın özünde yoğun ağ içinde hızları artırmak yatıyor. Wi-Fi bağlantısının teorideki maksimum hızı da yükseliyor. 3.5 Gbps’den 9.6 Gbps’ye çıkıyor. Ancak bu rakamlar çok da önemli sayılmaz, çünkü hiçbir zaman evinizde bu seviyelere çıkamayacaksınız.

Wi-Fi 6 kalabalık kablosuz ağlar için özel olarak tasarlandı

Önemli olan nokta, Wi-Fi 6’nın sahip olduğu birtakım araçlarla daha hızlı çalışması ve bir seferde daha fazla miktarda veri sunması oluyor. Şimdiye kadar hiç çıkamadığınız hızlara gerçek anlamda çıkabilirsiniz. Bu yararlar en çok kalabalık ağlarda hissedilir hâle gelecek. Verimlilik tarafındaki iyileştirmeler artan talepleri karşılayacak biçimde tasarlandı. Ayrıca Wi-Fi 6, güvenlik tarafında da önemli gelişmeleri beraberinde getiriyor.

Aslına bakarsanız, gerçekleşen son lansman sadece bir formaliteden ibaret. Her ne kadar Wi-Fi sertifikasyon programı önemli olsa ve Wi-Fi 6 döneminin başlangıcını işaret etse de, gerekli değil. Şirketler aylardır Wi-Fi 6 cihazlarını çıkarıyor ve bunlar da düzgün şekilde çalışıyor.

Ne var ki, Wi-Fi Birliği teknoloji sektörünün irili ufaklı birçok şirketinden oluşuyor. Faaliyetleri de şirketlerin sunmakla ilgilendikleri kablosuz özellikler ve teknolojileri gösteriyor. Sonuç olarak, Wi-Fi 6’nın gerçek anlamda geldiğini söyleyebiliriz.

Wi-Fi 6 için bu haftaki en önemli gelişmelerden bir tanesi de iPhone 11 ve iPhone 11 Pro’nun satışa çıkması olacak. Bu iki cihaz da en son kablosuz ağ teknolojisini destekliyor. Böylelikle milyonlarca Wi-Fi 6 cihazı hızlı şekilde insanların ellerine ulaşmış olacak. Bu da yeni teknolojinin yayılımını büyük ölçüde hızlandıracak.

Apple yıllardır cihazları için Wi-Fi Birliği sertifikası almıyor. Halbuki bu kuruluşun bir üyesi olmayı sürdürüyor. Telefonlarında ise kablosuz ağ bağlantısı gayet düzgün çalışıyor. Wi-Fi Birliği, Samsung Galaxy Note 10’un yeni standart için sertifika almış ilk telefon olduğunu belirtiyor. Diğer ürünler de başvurdukları ve gereksinimleri karşıladığı takdirde sertifika alacak.

Wi-Fi 6 yeni donanım gerektirdiği için, şu anda piyasada olan birçok ürün yazılım güncellemesiyle bu desteği kazanamayacak. Ancak artık yeni standardı destekleyen cihaz sayısının hızla artmasını bekliyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER