Manşetler

Wi-Fi 6 kablosuz bağlantısının takipçisi olacak Wi-Fi 7 ile ilgili ilk detaylar

wi-fi 7

Yavaş kablosuz internet bağlantısı bir kabus gibidir. Üstelik sorun internet servis sağlayıcısından (ISS) kaynaklanmıyorsa, bunun derecesi daha da artar. Neyse ki, Wi-Fi cihazları hızlı şekilde gelişiyor. Ev eşyalarının ve akıllı aygıtların da kablosuz ağlara bağlanmasıyla birlikte bu gelişim daha da önemli hâle geliyor.

Daha önce 802.11ax olarak bilinen Wi-Fi 6 standardı, bu yılın başlarından itibaren görmeye başladığımız, aralarında Galaxy S10 ve Note 10 gibi cihazların da bulunduğu ürünlerle hayatımıza girmeye başladı. Wi-Fi 6, 802.11ac olarak da bildiğimiz Wi-Fi 5 standardına göre dört kat daha yüksek seviyede hızları destekliyor. Tabii ki, ISS veya diğer ekipmanların bunu sunacak kapasiteye sahip olması gerekiyor. Wi-Fi 6 en fazla 1.3 Gbps seviyelerine çıkabiliyor.

Henüz Wi-Fi 6 destekli cihazlar yaygınlaşmamışken ve bunların gerçek hayatta sunacağı hız seviyeleri henüz görülmemişken, bir sonraki büyük protokol olacak Wi-Fi 7 ile ilgili ilk detaylara rastlıyoruz.

Wi-Fi 7 en erken 2024 yılında bekleniyor. Şu an için bu protokol 802.11be olarak anılıyor. CNET’in belirttiğine göre, Qualcomm’un teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı V.K. Jones, yeni standart hakkında geçen ay düzenlenen Qualcomm Wi-Fi Day etkinliğinde bilgiler verdi. Yönetici, Wi-Fi bağlantısının ilerleyen yıllarda kablolu bağlantılardan daha hızlı hâle göreceğini öngörüyor. Tabii ki, her şeyin yolunda gitmesi şartıyla bu tahminde bulunuyor.

Wi-Fi 6’dan Wi-Fi 7’ye geçiş nasıl olacak?

Wi-Fi 6 teknolojisi üzerindeki gelişimler üç aşamada gerçekleşecek. Birinci fazda Wi-Fi 6’ya daha fazla kapasite getirilecek. Avrupa ülkeleri ve ABD yetkili kuruluşları en erken gelecek yıl radyo transmisyonunu açacak. Bu da 6 GHz frekans bandının da çalışma aralığına eklenmesi anlamına geliyor. Mevcut Wi-Fi haberleşmesi 2.4 GHz ve 5 GHz bantlarında gerçekleştiriliyor.

2022 yılında Wi-Fi 6 hızlarının telefonlarından veya PC’lerinden dosya gönderiminde bulunanlar için daha da artacağını göreceğiz. Bunda UL MU-MIMO olarak adlandırılan; çok kullanıcılı, çok girişli çok çıkışlı gönderme bağlantısının rolü olacak.

Takip eden iki yılın sonunda, 802.11be protokolüne geçiş gerçekleşecek. Böylelikle Wi-Fi 7 dönemi de başlamış olacak. Bu noktada CMU-MIMO (koordine edilmiş çok kullanıcılı MIMO) olarak adlandırılan yeni bir teknolojiyle tanışacağız. Sonuç olarak hız ve kapsam artacak, yoğunluk da düşürülecek.

802.11be, aynı anda iki ya da üç bandın kullanılmasını destekleyecek. Bu sayede hızı daha da yüksek seviyelere çıkarmak mümkün olacak. Son olarak, 4096-QAM olarak adlandırılan bir teknoloji, radyo sinyaline sıkıştırılabilen veri miktarını artıracak. Bu da evde Wi-Fi ağlarının potansiyelini daha da yükseğe çıkaracak.

CNET’in belirttiğine göre, Wi-Fi Birliği’nin 802.11be protokolüne Wi-Fi 7 adını tahsis etmesi için henüz erken. Ancak Wi-Fi Birliği sertifikasyonu için standartları geliştiren IEEE adlı kuruluş, şimdiden 802.11be için 30Gbps seviyelerinde hızları öngörüyor. Bu da Wi-Fi 6’ya göre ciddi bir hız artışının olacağını gösteriyor.

Kağıt üstünde her şey düzgün görünüyor. Ancak en yeni Wi-Fi standardından mümkün olan en yüksek verimi almak için bu hızları destekleyen hızlara ve aynı zamanda uyumlu aygıtlara sahip olmanız gerekecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER