Teknoloji

Vodafone ilk kez Türkiye’ye kurduğu teknolojiyi yurt dışına yayıyor

vodafone volte

Mobil şebekelerde genellikle Ericsson veya Nokia gibi şirketlerin hücresel ağ teknolojileri kullanılıyor. Ancak çok yakında bütçenizle daha iyi geçinecek ve daha evrensel bir teknoloji bunun yerini alacak. Bu teknolojinin öncülüğünü Vodafone yapıyor ve üstelik ilk kurulumu da Türkiye’de yapılmıştı.

Vodafone OpenRAN olarak adlandırılan teknolojinin testlerine ilk olarak Türkiye’de başlamıştı. Şimdi İngiltere ile birlikte Avrupa’da da testlere başladı. Intel ile birlikte geliştirilen bu açık radyo erişim sistemi, hücresel ağ altyapısında donanım ve yazılım arasında uyum sağlıyor.

Teknoloji pek de heyecan verici görünmüyor. Ancak hücresel şebekelerin maliyetini düşürmeye kapı açması gibi bir özelliği bulunuyor. Bu da sonuç olarak telefon görüşmelerinizin ve internette gezinmenin daha da ucuzlayabileceği anlamına geliyor.

En başta da söylediğimiz gibi, Vodafone OpenRAN teknolojisini şimdiye kadar sadece Türkiye’de kurmuştu. Avrupa’ya açılım bu teknolojinin önemli biçimde yayılmaya başladığını ve şirketin yavaş ilerlemediğini gösteriyor.

Vodafone OpenRAN teknolojisini dünyaya yayıyor

Vodafone bu radyo teknolojisini 7 Ekim’den itibaren Birleşik Krallık’taki 120 kırsal bölgeye yerleştiriyor. Aynı zamanda Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Mozambik gibi Afrika ülkelerinde yapılan denemelerle birlikte daha fazla ülkeye açılıyor.

Aslında mobil operatörlerin bu teknolojiyi kullanarak fiyatları düşürüp düşürmeyeceği garanti değil. Ancak onların tarafında tasarruf sağlayacağı veya kâr marjlarına olumlu katkıda bulunacağı söyleniyor. Bu durumun da en sonunda tüketicilerin faturalarına indirim olarak yansıyacağına inanılıyor. Öte yandan mobil operatörlerin kısıtlı bütçelerle kapsama alanını genişletmelerine de yardımcı olacaktır.

Öte yandan OpenRAN şu sıralar sıklıkla tartışılan güvenlik konularında da yardımcı olabilir. Mobil ağ ekipmanları üzerinden dinleme ve benzeri faaliyetlerin yapıldığı şüphelerine karşın operatörlerin elinde değerlendirebilecekleri yeni bir teknoloji olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER