Eğlence

Valve yapay zekâ kaynaklı telif hakkı sorunlarına karşı önlem alıyor

valve steam deck

Valve’ın yapay zekâ ile oluşturulmuş görsel ve içerikler barındıran oyunları Steam‘de yayınlamayı kabul etmediğine dair haberler bir süre önce gündeme gelmişti. Şirketten nihayet konuyla ilgili bir açıklama geldi. Sözcü Kaci Aitchison Boyle tarafından IGN’ye gönderilen açıklamada, şirketin Steam’de yapay zekâ kullanımını engelleme gibi bir amacının olmadığının altı çizildi. Yapay zekânın telif haklarını ihlal etmemesine özen gösterildiği ve bunun da değerlendirme sürecinde dikkate alındığı vurgulandı.

Söz konusu açıklamada, şu ifadeler yer alıyor: “Her zaman olduğu gibi önceliğimiz, bize sunulan oyunlardan mümkün olduğunca fazlasını oyunculara sunmak. İnovasyonu memnuniyetle karşılıyor ve teşvik ediyoruz. Yapay zekâ teknolojisinin oyunlarda yeni ve heyecan verici deneyimler yaratması kaçınılmaz. Ancak geliştiriciler bu yapay zekâ teknolojilerini çalışmalarında uygun ticari lisanslar ile kullanabilirken mevcut telif haklarını ihlal edemezler.”

Valve, Spotify ve YouTube’un uğraştığı dertlerle uğraşmak istemiyor

Şirket, yapay zekâ içerikleri nedeniyle Steam’e kabul edilmeyen oyunların başvuru ücretlerinin iade edildiğinin de altını çizdi. Valve’ın teknoloji dünyasındaki en dikenli gündem maddelerinden biri hâline gelen yapay zekâ ve telif konusunda hızlı hareket ederek ön alma çabasına da pek şaşırmamak gerekiyor.

Üretken yapay zekânın teknoloji şirketlerinin başını ağrıttığını gösteren örneklere daha önce şahit olmuştuk. Örneğin, geçtiğimiz nisan ayında Spotify ve YouTube, yapay zekâ ile oluşturulan bir Drake şarkısı yüzünden telif hakkı ihlâli suçlamasıyla uğraşmak zorunda kalmıştı.

İLGİLİ HABERLER