Teknoloji

USB 3.2 ile USB-C kablolarından daha fazla verim elde edilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

usb 3.2USB-C’den uzun zamandır herkesi kurtaracak evrensel standart olarak söz ediliyor. Tek bir port sayesinde telefonu, dizüstü bilgisayarı, tableti, Bluetooth hoparlörü ve hatta oyun konsolunu bile şarj etmenin mümkün olacağı söyleniyor.

Ne var ki, şarj işlemiyle ilgili olarak çizilen güzel gelecek tablosu o kadar da parlak görünmüyor. Farklı voltaj gereksinimleri, veri ve güç transferi için getirilmiş standartlar ve dahası, USB-C portuna bir fiş taktığınızda bunun istediğiniz gibi çalışıp çalışmayacağını daha da karmaşık hâle getiriyor.

Tüm bu karmaşık durum bir kenarda dururken, üyeleri arasında Apple, HP, Intel, Microsoft, Texas Instruments gibi büyüklerin de yer aldığı USB 3.0 Tanıtım Grubu yeni bir USB-C standardını, USB 3.2’yi duyurdu.

USB 3.2 standardı “çok yollu işlem” desteğine sahip olacak. Teoride bu yöntem cihazların aynı anda farklı veri yolları üzerinden iletim gerçekleştirmesini mümkün kılıyor. Basitçe anlatacak olursak; normal bir USB 3.0 bağlantısından daha hızlı olacak, iki adet 5 Gbps’lik veya iki adet 10 Gbps’lik veri yolu üzerinden işleme imkanı verecek.

Tabii ki, USB 3.2’nin avantajından yararlanmak için, bunu destekleyen cihazlara ihtiyacınız olacak. Ev sahibi ve alıcı cihazların USB 3.2 ile uyumlu olduğunu varsayarsak, daha eski USB 3.0 kabloları bile 2 Gbps’ye varan, daha yüksek seviyede hızları görmeyi sağlayacaklar. Böylelikle, üreticilerin desteklemesi durumu göz önünde bulundurulduğunda, tüm elektronik ekipmanlarınızı yükseltmeye hazır olmasanız bile, bu yeni standardın bazı avantajlarını görebileceksiniz.

USB 3.2 standardının bu yılın sonlarına doğru en son hâlini alması bekleniyor. Bu durumda yeni standardın cihazlara gelmesi için biraz daha beklemek gerekecek gibi görünüyor. Eylül 2017’de düzenlenecek USB Geliştirici Günleri etkinliğinde bu konuyla ilgili daha fazla haberin verilmesi söz konusu olabilir.

İLGİLİ HABERLER