Teknoloji

Ünlü matematikçi Alan Turing İngiltere’nin yeni banknotunda olacak

alan turing
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Çalışmaları modern bilgisayarın ortaya çıkmasına temel oluşturan ünlü matematikçi Alan Turing, İngiltere’nin yeni 50 sterlinlik banknotunda yer alacak. Yeni banknotun 2021’in sonlarında tedavüle girmesi bekleniyor.

Turing, mevcut 50 sterlinlik banknotu paylaşan, buharlı motorun mucitleri Matthew Boulton ve James Watt’ın yerlerini alacak. Aynı zamanda şu anda yüzleri yeni 5, 10 ve 20 sterlinlik banknotlarda yer alan eski Başbakan Winston Churchill, Yazar Jane Austin ve Sanatçı JMW Turner’ın arasına katılacak.

Turing’in İngiliz devletiyle karmaşık bir ilişkisi oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’in Enigma kodunu başarılı şekilde çözen kod çözücü ekibin lideri konumundaydı. Daha sonra ise dünyanın depolanabilir programlı bilgisayarları olan ACE’i tasarladı.

Ne var ki, 1952 yılında, bir başka erkekle ilişki yaşadığı için mahkum edildi ve kimyasal olarak kısırlaştırılma cezası oldu. Bu süreç sonunda iktidarsızlık yaşamaya ve göğüsleri büyümeye başladı. Bir süre sonra, 1954 yılında intihar etti. 2013 yılında ise İngiliz Kraliçesi Elizabeth tarafından kendisinden özür dilendi.

“Böylesi bir ayrımla hizmet ettiği bir ülkenin savaştan sonra ona nasıl davrandığı, eşcinselliği için ona zulmettiği bir trajediden başka bir şey değild.” dedi İngiliz AI araştırmacısı Demis Hassabis. “Her gün kullandığımız ve onsuz yaşamı hayal bile edemeyeceğimiz teknolojiyi; tüm bunlar Turing’in çalışmaları olmadan mümkün olamazdı.”

İngiltere Merkez Bankası, 50 sterlinlik banknotta yüzü yer alacak 989 farklı bilim insanını aday gösterdi. 227 bin 299 oyun kullanıldığı halk oylamasının ardından Turing birinci geldi. Bir kişinin banknotta yer alabilmesi için gerçek, ölü ve Birleşik Krallık’ta bilim alanındaki çalışmalara katkıda bulunmuş olması gerekiyor.

Bankanın danışman kurulu, gösterilen adaylar arasından 12 bilim insanının yer aldığı bir kısa liste belirledi. Listede Fizikçi Stephen Hawking, Ada Lovelace ve Charles Babbage de yer alıyordu. Son iki isim, erken aşamadaki bilgisayar bilimlerinin öncüleri arasında yer alıyordu. Banknotta kimin resminin yer alacağına dair son karar ise İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’ye ait.

Yeni banknot tedavüle girdiği zaman Birleşik Krallık’ın, kağıt yerine polimerin kullanıldığı yeni banknotlara geçişi tamamlanmış olacak. Yeni paralar daha uzun süre dayanacak şekilde tasarlandı. Aynı zamanda kalpazanlığı engelleyecek birtakım yeni güvenlik özellikleri de bulunuyor. Ne var ki banknot, yapısında hayvansal yağ kullanımı nedeniyle daha en baştan tartışmalara yol açmıştı.

İLGİLİ HABERLER