Teknoloji

Üniversiteler kopyayı engellemek için akıllı saatleri yasaklıyor

apple-watch-3

Son dönemde giderek büyüyen akıllı saat pazarının Apple Watch’un piyasaya çıkışıyla birlikte biraz daha ivme kazanması bekleniyor. Apple’ın olaya dahil olmasıyla birlikte bu cihazların popülaritesinin artacağını öngören üniversiteler, kopya çekilmesine yardımcı olabilecekleri gerekçesiyle akıllı saatlerin sınavlarda kullanımını yasaklamaya şimdiden başladı.

Halihazırda piyasada bulunan akıllı saatlerin neredeyse tamamının akıllı telefonlara bağlanabilmesi, bu cihazlara internete erişim imkanı sunuyor. Dolayısıyla akıllı saate sahip bir kişinin saate bakıyormuş gibi gözükerek sınav sorularının cevabını internette veya bir arkadaşından gelecek mesajda bulmaya çalışması da kolaylaşıyor.

Akıllı saatlerin sınavlarda kullanımının yol açabileceği sıkıntılara karşı harekete geçen ilk üniversiteler ise Londra’da bulunan City Üniversitesi ve Londra Üniversitesi oldu. Her iki okul da, sınavlarda tüm kol saatlerinin kullanımını yasakladı. Geleneksel kol saatlerini tercih eden öğrenciler için bu durum biraz can sıkıcı olsa da, toptan bir yasağın sınav gözetmenlerinin işini fazlasıyla kolaylaştıracağı rahatlıkla söylenebilir.

Akıllı saatlere yasak getirilmesi ilk etapta biraz haksız ve fazla korumacı bir uygulama gibi gözükse de, bu cihazların akıllı telefonlardan farkının kalmaması benzer kısıtlamaların uygulanmasını zorunlu hâle getiriyor. Sadece zamanı görmek isteyen öğrencilerin ise duvardaki saate bakmaktan başka çaresi kalmıyor.

İLGİLİ HABERLER