Teknoloji

Ukrayna uluslararası gönüllüleri siber ordusuna çağırıyor

ukrayna

Ukrayna Rusya’ya sanal ortamda siber saldırılarla karşılık vermesine destek olacak uluslararası gönüllüler arıyor. Ülkenin Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, Twitter hesabı aracılığıyla Telegram üzerinde bir “BT ordusu” kurduklarını açıkladı. Herkesin bir görevinin olacağını söyleyen Fedorov, siber cephede savaşmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Bu yazının yazıldığı sırada Telegram’daki “Ukrayna’nın BT Ordusu” kanalının abone sayısı 28 bini geçmişti. Kanalda yapılan ve The New York Times tarafından İngilizceye çevrilen bir paylaşımda, Ukrayna hükümeti insanlardan Rus hedeflerine karşı siber ve DDoS saldırıları yapılmasını öneriyor.

Bir diğer paylaşımda ise katılımcılardan Rus yanlısı yayın yapan YouTube kanallarının şikayet edilmesi isteniyor. Böylelikle kanalların liste dışı hâle gelmesi amaçlanıyor. YouTube da bir süre önce Rusya’da Kremlin tarafından desteklenen medya kuruluşlarını reklam platformundan geçici olarak çıkarma kararı almıştı.

Fedorov’un çağrısından önce ünlü siber korsan grubu Anonymous, Rusya’da bazı devlet kurumlarına yönelik siber saldırı gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Kremlin’in ve Rusya Savunma Bakanlığı’nın internet siteleri de Anonymous’un saldırdığı hedefler arasında yer alıyor.

BT ordusunun Telegram üzerinden örgütlenmesi, uzun vadede Ukrayna’ya zarar verebilir. Signal’ın kurucusu Moxie Marlinspike, Telegram’ın pek çok insanın düşündüğü gibi şifrelenmiş olmadığını hatırlattı. Eğer Gizli Sohbet özelliği açılmazsa, Telegram’daki konuşmalar uçtan uca şifrelenmiyor. Bu da şirketin pek çok mesaja erişebileceği anlamına geliyor.

Pek çok Telegram çalışanının ailesi de Rusya’da yaşıyor. Marlinspike, Rusya’nın Telegram’dan faydalanmak için bu durumu kullanabileceğini belirtti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER