Teknoloji

Ukrayna gizli veri ve sunucularını ülke dışına taşıyabilir

ukrayna
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın siber boyutu, sıcak savaştan önce başlamıştı. Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın siber savaşta da sert saldırılar yapmasından endişe duyuyor. Reuters’ın haberine göre, siber hırsızlık endişesi nedeniyle ülkenin gizli belgelerinin ve sunucularının başka bir ülkeye taşınması değerlendiriliyor.

Ana planın ülkenin iletişim altyapısını korumak olduğu belirtilirken; Ukrayna’nın bilgi koruma ekibinin başkan yardımcısı Victor Zhora’ya göre, en hassas verileri başka bir yere taşımak da makul bir B Planı gibi görünüyor.

Rusya’nın siber saldırıları, yukarıda da belirttiğimiz gibi, sıcak savaştan önce başlamıştı. Geçtiğimiz ay komşusunun enerji şebekesine ve askeri ağına saldıran Rusya, 2014’te de ülkedeki başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışmıştı. Rusya’nın Ukrayna’nın elektrik şebekesine düzenlediği saldırıların da günler boyu süren elektrik kesintilerine yol açtığını hatırlatmakta fayda var.

2014’te Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği sırada bu bölgede bulunan ana bilgisayar sistemleri Kiev’e taşınmıştı. Politico’ya konuşan Zhora, 2014 olaylarının ardından siber ekiplerin altyapıyı devredışı bırakmak ve veri yedeklerini transfer etmek için planlar geliştirdiğini belirtti.

Ukrayna’nın en hassas verileri hâlihazırda başkent Kiev’deki sunucularda tutuluyor. Rus ordusunun şehri kuşatma altına alması, bu verilerin ve sunucuların da tehlikede olduğu anlamına geliyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre, Ukrayna hükümeti hassas verilerin bir kısmını ülkenin batı bölgelerine taşımaya başlamış durumda. Ancak hükümetin bilgileri Rus etkisinden daha da uzağa, başka bir ülkeye transfer edebileceği de konuşulanlar arasında yer alıyor. Bu transferin parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER