Teknoloji

Twitter yeni araçlar ile geliştiricileri tekrar kazanmaya çalışıyor

twitter karakter sınırı

twitter-teknoblog-iphone-6-080715

Twitter geliştiricileriyle arasındaki zarar görmüş ilişkiyi onarmaya çalışıyor, bunun için de uygulama geliştiricilerine uygulamalarını geliştirirken daha sağlam ve düzgün işleyen bir hizmet sunuyor.

Fabric olarak adlandırılan bir araç paketi barındırdığı sekiz yeni entegrasyon sayesinde Twitter’ı daha çekici bir iş ortağı hâline getiriyor. Fabric ile birlikte Stripe tarafından sağlanan mobil ödeme desteği, Amazon Web Services tarafından sağlanan bulut altyapısı, Mapbox tarafından sağlanan özelleştirilmiş haritalar yapma imkanı da geliyor.

Twitter, yukarıda saydıklarımıza ek olarak beş yeni iş ortağının da bulunduğu yeni ortaklıklarını dün San Francisco’da gerçekleştirilen Flight geliştirici konferansında duyurdu. Yazılım geliştirme araçları Twitter’ın ücretsiz olan Fabric geliştirme araç setini kullanan herhangi bir geliştiriciye açık olacak.

Twitter geçmişte politikacıların silinen tweet’lerini depolayan Politwoops’un da aralarında bulunduğu çeşitli servislere erişimi kesmesi gibi karmaşık hamlelerle geliştiricilerle arasını bozmuştu. Bu yeni imkanlarla birlikte geliştiricileri yeniden platformuna çekmeyi hedefliyor.

Bu ayın başlarında geçicilikten kalıcılığa geçiş yapan Twitter CEO’su Jack Dorsey, Flight konferansının açılış konuşmasında geliştirici topluluğundan özür dilemiş, ilişkiyi sıfırlama ve geliştiricileri öğrendikleri, dinledikleri ve yeniden başladıkları yönünde ikna etmek istediklerini söylemişti.

Bundan yaklaşık bir yıl önce çıkan Fabric, Twitter’ı geliştiricilerin serbest şekilde Twitter istemcileri geliştirmesinin serbest olduğu günlere geri götürmedi. Bunun yerine Fabric, Twitter’ın daha geniş uygulama ekosistemi içinde büyük bir oyuncu hâline getirmek için girişilen bir çaba olma özelliğini taşıyor, entegre reklamcılık ve diğer gelir araçlarını kullanarak daha geniş bir kitleden para kazanma fırsatı sunuyor.

Tabii ki, gelen son iş ortaklarıyla birlikte Fabric daha kullanışlı bir araç hâline geldi. Ancak geliştiricilerin Twitter’a, ihtiyaç duydukları temeli sağlaması noktasında ne kadar güven duyacakları cevaplanmayı bekleyen soru olarak ortada duruyor.

İLGİLİ HABERLER