Teknoloji

Twitter insanlara takipten çıkarabilecekleri kişileri önermeyi test etti

elon musk twitter

twitterTwitter kullanıcılara takip etmeyi bırakabilecekleri hesapları önermek için çeşitli testler gerçekleştirdi. Söz konusu test çalışmalarını ilk olarak The Next Web sitesinin editörlerinden Matt Navara fark etti. Test çalışmalarının birkaç gün sürdüğü ve ardından durdurulduğu belirtildi.

Mikro blog servisi tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İnsanların zaman akışının hayatlarıyla alâkalı olmasını istiyoruz. Bunu yapmanın bir yolu da düzenli olarak etkileşime girilmeyen hesapları takipten çıkarmaktan geçiyor. İnsanların etkileşime girmedikleri hesapları ortaya çıkarmak ve onların bu hesapları takibi bırakmayı isteyip istemediklerini görmek için oldukça kısıtlı bir test süreci yürüttük.”

Bu ilk bakışta masum bir test gibi görünse de, hâli hazırda aralarında Twitter’ın da bulunduğu pek çok sosyal ağ ve teknoloji şirketi ABD’de bir tartışmanın tarafı hâline gelmiş durumda. Tartışmanın diğer tarafında ise ABD Başkanı Donald Trump ve ülkenin önde gelen sağ görüşlü kişileri bulunuyor. Söz konusu grup, platformun muhafazakar kişilere ve haber kuruluşlarına karşı önyargılı davrandığını ve “gölge yasaklama, onay kaldırma, algoritmalar ile sıralama düşürme” gibi yöntemlerle bu kişi ve kuruluşları cezalandırdığını iddia ediyor.

Tartışmada aktif olarak yer alan ABD Başkanı Trump, Google’ın arama sonuçlarında muhafazakarlara yönelik saldırıları üstte gösterdiğini belirterek süreci biraz daha alevlendirmişti. Trump daha önce de Facebook, Google ve Twitter gibi şirketlerin “belalı bir bölge” içinde olduğunu belirtmiş ve bu şirketleri dikkatli olmaları yönünde uyarmıştı.

Twitter takipten çıkarma listesi testiyle kendisini eleştirenlerin önünde yeni bir yol açmış gibi görünüyor. Mikro blog servisinin söz ettiği amaç kötü olmasa da, ABD’deki muhafazakar çevrelerin bunu şirkete vurmak için kullanması şaşırtıcı olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER