Teknoloji

Twitter görsel açıklamalarıyla görme özürlü kullanıcılara yardımcı oluyor

twitter görsel

Twitter görme özürlü kişilerin siteye yüklenen fotoğraflara daha kolay erişmeleri ve onları daha kolay şekilde anlamaları için çalışıyor. Her ne kadar ekran okuyucuları ve braille teknolojisi sayesinde yazılı tweetleri yayınlamak ve anlamak kolay olsa da, görseller şimdiye kadar bu kişilerin erişimi dışında kalıyordu. Ancak bu durum artık değişiyor, artık iOS ve Android uygulamalarında kullanıcılar ekledikleri fotoğraflar için açıklamalar ekleyebilecekler.

En fazla 420 karakterlik açıklama yazma şansı bulunan kullanıcılar tweetledikleri görsel hakkında detaylar sağlayabilecekler. Açıklama kısmına görme özürlü kullanıcılar erişebilecekler ve yardımcı teknolojiyi kullanarak açıklamaları da tweetleri okudukları gibi okuyabilecekler.

Geçen yıl sonuçları açıklanan bir araştırma fotoğraflı tweetlerin yüzde 313 oranında daha fazla dikkat çektiğini ortaya koymuştu. Sosyal ağın görme özürlü kullanıcıları ise paylaşılan görsellerin neler olduğunu görebilmek için EasyChirp ve Alt Text Bot gibi alternatif yazı araçlarını kullanmaları gerekiyordu. Bu tür teknolojiyi kendi ürününe entegre eden şirket fotoğraf açıklamalarını ekleme işini daha da basitleştiriyor.

Bu yeni özellik sadece erişilebilirliği artırmakta yardımcı olmuyor, aynı zamanda arama motorları da belirli tweetleri ayırt etmekte yararlı bir araç kazanmış oluyor. Twitter’ın kendi arama motoru veya API desteği sağladığı iş ortaklığı üzerinden bunun avantajlarından faydalanmak mümkün olabilir.

Sosyal ağ şirketinin CEO’su Jack Dorsey’in şirketler ve geliştiriciler arasındaki farklılıkları gidermek amacıyla #HelloWorld girişimini kurmasından sonra Twitter kelime sınırını artırma, tweetleri düzenleme yeteneği ekleme, erişilebilirlik tarafında geliştirmeler ve bunun gibi çeşitli yenilikleri test etmeye başladı. Sağlıklı bir iletişimin sürmesini isteyen şirket, en son güncellemesini REST API ve Twitter Kartlarını güncelleyerek kullanıcıların ötesine taşıyor. Böylelikle geliştiriciler ve yayıncılar da Twitter’ın sunduğu son imkanlardan yararlanabilecekler.

Görme özürlü kullanıcılar için gelen Twitter yeniliği henüz web sitesinde kullanılamıyor. Buna rağmen Twitter görsel açıklamalarına şu anda bile birçok kullanıcı erişöme fırsatı buluyor. Ne de olsa sitenin 320 milyon aylık aktif kullanıcısının yüzde 80’lik bölümünü mobil kullanıcılar oluşturuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER