Teknoloji

Twitter daha sağlıklı sohbetler için yeni adımlar atıyor

twitter microsoft
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

twitter sohbet filtreleme

Twitter sohbetler ve aramalar içinde tweetleri sıralamak için daha fazla kriteri dikkate almaya, hakaret veya saldırı nitelikli daha çok cevabı gizlemeye başlıyor. Twitter geçtiğimiz mart ayında herkese açık olan konuşmaların sağlıklı yürümesi adına iyileştirmelere gideceği yeni yaklaşımını tanıtmıştı. Sosyal ağ, dün yayınladığı bir blog yazısında çözmek için çalışmalarda bulunduğu önemli bir konunun da, bazı kişilerin ?troll? olarak adlandırdığı profiller olduğunu kaydetti. Bu hesaplar ve tweet?lerin bazılarının, kurallarını ihlal ettiğini ve böyle durumlarda gerekli aksiyonları aldıklarını belirtti. Ne var ki bunların kuralları ihlal etmekle kalmadığını, sohbetin sağlıklı olmasını da engellediğini dile getirdi.

Twitter, hesapların yüzde 1’inden daha azının taciz sebebiyle şikayet edilen hesapların çoğunluğunu oluşturduğuna dikkat çekti, ancak şikayet edilen çoğu içeriğin kurallarını ihlal etmediğini de vurguladı. Ne var ki, genele oranlandığında küçük bir rakam olsa da, bu hesaplar insanların Twitter’daki deneyimleri üzerinde orantısız büyüklükte, negatif bir etkiye sahip. Bu nedenle sosyal ağ da mücadelesini; kuralları ihlal etmese de sohbetlerin sağlıklı seyretmesini engelleyen bu tip rahatsız edici davranışların üzerine nasıl proaktif bir şekilde eğilinebileceği şeklinde bir çerçeveye oturtuyor.

Twitter, sohbetler ve arama gibi herkese açık alanlarda tweet’lerin belirlenme ve sunulma yollarını belirlemek için kurallar, insan kontrolü süreçleri ve yapay zeka öğrenimini kullandığını söyledi. Tweet’lerin nasıl sunulduğuna dair yeni davranışsal sinyaller kullanarak bu bölgelerdeki herkese açık sohbetleri rahatsız eden ve engelleyen tavır sorunlarını çözmek için çalışmaya yoğunlaşıyor. Twitter bazı durumlarda kullanıcılarının potansiyel konularda kendisine şikayette bulunmasını beklemeden harekete geçebildiğini de dile getirdi.

twitter sohbetleri

Sosyal ağın belirttiğine göre, çoğu dışarıdan görülmeyecek olan birçok yeni işaret devreye alınıyor. Örneğin, bir hesap e-posta adreslerini teyit etmediyse ve aynı kişi aynı anda birden fazla, tekrar tekrar tweet atıp onları takip etmeyen hesaplardan bahseden hesaplara giriş yapıyorsa veya koordine edilmiş bir saldırıya işaret eden tavırlar sergiliyorsa, bu gibi durumlar hemen fark edilip inceleniyor. Aynı zamanda hesapların kuralları ihlâl eden hesaplarla ne gibi bağlantıları olduğu ve birbirleriyle nasıl etkileşime geçtikleri de inceleniyor.

Bu işaretler Twitter’da sohbet ve arama gibi herkese açık alanlarda içeriklerin nasıl belirlenip sunulduğu konularında dikkate alınacak. İçerik, kuralları ihlal etmediği için Twitter’da kalmaya devam edecek ve “daha fazla Tweet göster” seçeneğine tıkladığınızda veya arama ayarlarınızı değiştirip her şeyi görmeyi tercih ederseniz, görülebilir olacak. Sonuç, arama ve sohbet alanlarında sağlıklı konuşmalara katkıda bulunan insanlar daha çok görülebilir olacak.

Twitter bu yeni girişimin ilk testlerinde elde ettiği sonuçları da paylaştı. Dünya çapında yapılan ilk denemelerde bu yaklaşımın pozitif etkiye sahip olduğu görüldü. Taciz raporlarında yüzde 4 oranında azalma kaydedilirken, sohbetlerde ise yüzde 8 daha az taciz raporunun alındığı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER