Teknoloji

Twitter’da “Kullanım limiti aşıldı” hatası panik yarattı

Twitter'da "Rate Limit Aşımı" hatası panik yarattı
twitter dm

Cumartesi günü, sosyal medya devi Twitter’ın, on binlerce kullanıcıya ulaşmadığına dair yayılan haberler bir hayli panik oluşturdu. Kullanıcıların karşılaştığı sorun, sitenin yoğunluğunun bir limiti aştığını ve bu sebeple hizmet veremediğini belirten bir hata mesajıydı.

İnternet kesintilerini izleyen site olan DownDetector’a göre, yaklaşık 13.000 kullanıcı bu durumdan etkilendi ve sitenin yoğunluğunu aştığına dair bir hata mesajıyla karşılaştı. Bunların 5.300’ü Birleşik Krallık’ta ve 7.500’ü ABD’de yaşandı.

Kullanıcıların çoğu, hizmete yeniden erişim sağlandığında siteye erişimde sorun yaşadıklarını ve “Üzgünüz, kullanım limitinizi aştınız. Lütfen birkaç dakika bekleyin ve tekrar deneyin.” şeklinde bir bildirim aldıklarını belirtti. “Kullanım limiti aşıldı” ifadesi, cumartesi günü platformda binlerce tweet ile gündeme geldi.

Twitter’ın sahibi Elon Musk, cuma gecesi AI şirketlerinin platformdan “son derece yüksek” seviyede veri çektiğini ve bu yüzden “acil durum bazında büyük sayıda sunucuyu çevrimiçi hale getirmek” zorunda kaldıklarını belirtmişti. AI botlarının beslendiği büyük dil modelleri, internetten çekilen büyük miktarda içerikle eğitilir ve Musk, AI şirketlerinin Twitter verilerini ödeme yapmadan kullanmasına karşı çıkmıştır.

Twitter’dan hesapların tweet görüntüleme sayılarına sınırlama

Bu arada Musk, yetkisiz veri kazımanın önüne geçmek amacıyla Twitter genelinde tweet görüntülemeye sınırlamalar getirdiğini kaydetti. Onaylanmış Blue aboneleri için günlük 6 bin, onaylanmamış hesaplar için günlük 600, yeni onaylanmamış hesaplar için ise günlük 300 tweet görüntüleme sınırının getirildiğini açıkladı.

Musk daha sonra bu durumun, şirketlerin Twitter’dan veri kazımasını engellemek için geçici bir önlem olduğunu belirtti. Cumartesi günkü kesintinin, cuma yapılan değişikliklerle ilgili olup olmadığı bilinmiyor ancak Twitter’ın son dönemdeki bir dizi kesinti ve aksaklıklarının büyük ölçüde Musk’ın platforma yaptığı küçük bir hata veya değişiklikten kaynaklandığı belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER