İncelemelerManşetler

TV+ Ready İncelemesi

tv+ ready inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Teknolojinin gelişmesi TV izleme alışkanlıklarını da değiştirmeye başladı. Birçok evde TV hâlâ çanak antenlere bağlı uydu alıcıları ile izlense de, geniş bant internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden TV izlemek giderek daha fazla tercih edilen yöntem olmaya başladı. TV’lerin yayın akışına bağlı kalmamak, reklamları atlamak, canınızın istediği anda istediğiniz içeriği izlemek de bu yöntemi cazip kılan noktalar arasında yer alıyor. Turkcell, TV+ servisiyle giderek daha fazla eve giriyor, ancak bu servisin evlerde kullanılması için bulunulan bölgede fiber internet hizmetinin sunulması gerekiyor. Telekom operatörünün yeni sunduğu bir hizmet olan TV+ Ready ise, herhangi bir internet altyapısı şartı sunmadan, bulunulan yerdeki Wi-Fi bağlantısından yararlanarak TV izleme imkanı sunuyor. Bir süredir deneyimlediğimiz bu cihazla ilgili detaylar ve yorumlar TV+ inceleme yazısı ve videosunda yer alıyor.

TV+ Ready inceleme: Tasarım, Donanım ve Performans

TV+ Ready kare şekilli ve yassı bir cihaz. 66 x 66 x 15 mm’lik boyutlara ve 150 gram ağırlığa sahip. Avuç içinize aldığınızda parmaklarınızla cihazı büyük oranda kapatabileceğiniz bir boyutu var. Tıpkı Google’ın Chromecast cihazlarında olduğu gibi kısa bir yassı HDMI kablo cihazın dışına doğru uzanıyor. Bu sayede TV+ Ready’yi duvara monte edilmiş televizyonların arkasında bulunan HDMI portlarına da rahatlıkla takabilirsiniz. Üstelik ince yapısı da dar yerlerde rahatlıkla muhafaza edilmesini sağlıyor. TV+ Ready cihazını deneyimlediğimiz süre boyunca evimizde bulunan ve duvara monte edilmiş TV’nin arkasındaki boş bir HDMI portuna yerleştirdik. Bu dar yerde TV+ Ready kutusu da sorunsuz şekilde duruyor.

tv+ ready inceleme

Plastikten yapılmış cihazın gövdesi üzerinde TV+ Ready logosunu görüyoruz. Alt kenarda micro USB portu var. Burası cihazın güç beslemesi için kullanılıyor. Kutudan çıkan kabloyu USB 3 destekli bir porta takarak güç beslemesini sağlayabilirsiniz. Günümüzde çoğu TV bu desteğe sahip bir USB portunu barındırıyor. Ancak bizim gibi, evinde 2009 model Samsung TV gibi eski bir ürüne sahip olanların, cihazlarındaki TV portu TV+ Ready’ye güç sağlamakta yeterli olmayabilir. TV’nin USB portuna takıp cihazı çalıştırdığımızda sıklıkla kapandığına tanık olduk. Bunun için kutuya yerleştirilmiş olan adaptörü kullanarak cihazı prize bağlamanız gerekiyor. Böylelikle sözünü ettiğimiz kendiliğinden kapanma sorunu da çözülmüş oluyor.

TV+ Ready, küçük yapısı ve yanında gelen az sayıdaki aksesuar yardımıyla her yere rahatlıkla taşınabiliyor. Bugün yazlıktan kışlığa veya kışlıktan yazlığa geçenler yanlarında uydu alıcılarını da götürmek zorunda kalıyor. Bu nedenle yanlarında ek bir yük oluşuyor. TV+ Ready bu açıdan da oldukça zahmetsiz görünüyor.

tv+ ready inceleme

Cihazın yanında bir uzaktan kumanda da geliyor. Bağlantı Bluetooth üzerinden gerçekleştiği için TV+ Ready cihazını TV’nin arkasına yerleştirdiğinizde kumandanın çalışmaması gibi bir durum söz konusu olmuyor. Kumandanın üstünde yön tuşları, Android TV sisteminin gezintisi için kullanılan Geri, Ana Ekran ve Uygulama Menüsü tuşları ve ses tuşları bulunuyor. Ayrıca TV+, YouTube ve Google Play’e hızlıca erişmenizi sağlayan kısayol tuşlarını da görüyoruz. Kumandanın üzerinde mikrofon var. Sağ üst köşedeki Google Asistan düğmesine basarak klavye ile metin girişi için dikte yöntemini kullanabilirsiniz. Yine de, Google Asistan için komutları sesle verebilir ve cevapları da sesli olarak kolaylıkla alabilirsiniz. Kumanda iki adet AAA pille çalışıyor.

TV+ Ready’nin sahip olduğu donanım bileşenlerine baktığımızda, 64-bit tabanlı, dört adet ARM Cortex-A53 çekirdek barındıran 2 GHz işlemci ve 2 GB RAM’in bulunduğunu görüyoruz. 8 GB dahili hafıza uygulama ve oyunlar için yeterli olacaktır. 4K’ya kadar çözünürlük desteği bulunuyor. Biz ise 1080p Full HD TV’de deneyimledik ve görüntü kalitesi açısından herhangi bir sıkıntı görmedik. Görüntü çıkışını Ayarlar içinden elle belirleyeceğiniz gibi TV’nize göre cihazın otomatik olarak belirlemesini de tercih edebilirsiniz. Çift bant Wi-Fi desteğinin bulunması da önemli artılar arasında yer alıyor. Günümüzde 2.4 GHz ve 5 GHz Wi-Fi desteğine sahip cihazlar yaygınlaştı ve TV+ Ready de bunlarla iyi şekilde anlaşıyor. Bluetooth 4.2 desteğinin bulunduğunu da belirtelim.

tv+ ready inceleme

Performans açısından TV+ Ready fazlasıyla yeterli görünüyor. Gerek TV+ uygulaması gerek diğer Android TV uygulamaları olsun, hepsi hızlı şekilde açılıyor ve kullanıcı arayüzü içinde hızlı biçimde gezinmek mümkün oluyor. Cihazın kullanıcı arayüzünde gezinti de yeteri kadar akıcı ve hızlı. Ofisimizde bulunan Xiaomi Mi TV Stick 1080p ile karşılaştırdığımızda ona göre daha hızlı olduğunu açık şekilde hissediyoruz. Bazı TV uygulamalarında canlı TV yayını izlerken Xiaomi’nin kutusunda takılmalar görmemize rağmen, TV+ Ready’de aynı tür uygulamalarda böyle bir sorunla karşılaşmadık. Burada aradaki RAM farkının etkisini de gördüğümüzü söylemek yanlış olmayacaktır.

TV+ Ready inceleme: TV+ uygulaması

Her ne kadar Turkcell başlangıçta pek öne çıkarmasa da, TV+ Ready özünde bir Android TV cihazı. Android 9 Pie tabanlı sürümle yüklü geliyor. Google ile iş birliği dahilinde çalışan Turkcell, bu cihazda kendi yazılım tabanlı özelleştirmelerini sunuyor. Cihazı başlattığınızda TV+ logosu ekranın tümünü kaplayacak şekilde karşınıza çıkıyor ve Android TV’nin ana ekranı yerine doğrudan TV+ uygulaması başlatılıyor. Bu da hemen TV izlemek isteyenler için aradan geçecek süreyi biraz daha kısaltıyor.

tv+ uygulaması

TV+ uygulamasının Netflix ve benzeri içerik servislerininkine benzeyen bir kullanıcı arayüzü var. Ekranın sol tarafında ince bir sütun ve bunun üzerinde çeşitli simgeler göreceksiniz. Bu bölüm uygulamanın navigasyon bölümü. Kumandanın sol ok tuşuna bastığınızda bu menü genişliyor ve metin şeklinde menü seçeneklerini de görüyorsunuz.

Açılışta karşınıza çıkan Bana Özel bölümü içinde öne çıkarılan içerikler en başta, büyük görseller eşliğinde sıralanıyor. Hemen altında ise en son izlediğiniz kanalların logolarıyla yatayda sıralandığını göreceksiniz. Buradan istediğiniz kanalı seçip OK tuşuna basarak hemen izlemeye başlayabilirsiniz. İzlemeye Devam Et bölümü altında ise izlemeye başladığınız, ancak yarım kalan film, dizi gibi Seç-İzle içerikleri bulunuyor. En Çok İzlenenler, Yeni Gelenler bölümleri altında ise TV+’ın film, dizi, belgesel, çocuk arşivi içinde en çok ilgi gören veya yeni eklenen içerik seçenekleri listeleniyor.

TV İzle bölümünde ise en tepede Hemen TV İzle ve TV Rehberi şeklinde iki büyük kutu göreceksiniz. Hemen TV İzle’yi seçtiğinizde en son izlediğiniz TV kanalı açılıyor. Kanallar bölümü altında ise TV+’ta sunulan tüm kanallar, logolarıyla birlikte ve kanal sıralamasına göre yatayda sıralanıyor. Kumandadaki sağ ve sol yön tuşlarını kullanarak bu liste içinde gezinebilirsiniz.

Canlı Programlar bölümü altında ise sık izlediğiniz TV kanallarında o anda canlı olarak yayınlanmakta olan içerikler gösteriliyor. Daha sonra ise Haber, Reality, Yaşam, Dizi, Belgesel, Yarışma, Magazin gibi ilgi gören konular altında popüler programlar listeleniyor. Bu programların detaylarına girdiğimizde açıklamalarını ve ilginizi çekebilecek diğer içerik tavsiyelerini görüyoruz. Ancak bu sayfaya favorilere ekleme veya hatırlatma gibi çeşitli kontrollerin eklenmesi de güzel olur.

TV izleme arayüzünde kanal geçişleri için öncelikle kumandadaki aşağı ok tuşuna basmanız ve kanal listesini alt kenarda görüntülemeniz gerekiyor. Kanallar logoları ve o anda yayında olan program isimleriyle gösteriliyor. Tüm kanalları bu listede görüntüleyebileceğiniz gibi baş harfine veya favorilere göre filtreleme imkanı da var. Bu kanal listesi içinde gezinti hızlı, sağ ve sol ok tuşlarına tek tek basmak yerine basılı tuttuğunuzda liste içinde gezinti hızı daha da artıyor ve istediğiniz kanala çabucak gelebiliyorsunuz. TV izlerken yukarı ok tuşuna bastığınızda ise duraklat düğmesi, favorilere ekle, dil seçenekleri ve TV rehberi kontrolleri çıkıyor. Ayrıca zaman çubuğu da görüntüleniyor. 24 saate kadar geri alma imkanı var ve zaman çubuğu üstünde geri gittikçe hangi programın yayında olduğunu gösteren küçük resimleri de göreceksiniz. Tıpkı kanal listesinde olduğu gibi yön tuşuna basılı tuttuğunuz zaman çizgi üzerinde daha hızlı şekilde gezinmek mümkün oluyor. Dil seçenekleri de ikinci veya üçüncü dilin bulunduğu kanallarda ses kanalını değiştirmeyi veya altyazıyı etkinleştirmeyi sağlıyor. Özellikle film ve dizi kanallarında bu kontroller yardımıyla içeriği kendi dilinde ve Türkçe altyazıyla izleyebilirsiniz.

TV+ uygulamasında bulunan TV kanallarının görüntü kalitesi ve akıcılığı iyi. Evimizde televizyona bağlı ve IPTV tabanlı bir TV+ cihazı da var. Bağlantının en iyi durumda olduğu zamanda görüntü netliği ve çözünürlük açısından arada bir fark yok. Ne var ki, görünün hızı ve akıcılığı bakımından en ideal koşullarda olan IPTV tabanlı cihaz daha iyi bir grafik ortaya koyuyor. Buna rağmen TV+ Ready’de de her kullanıcıyı fazlasıyla tatmin edecek bir görüntü kalitesi ve hız sunuluyor. Görüntü kalitesi bağlantı hızına göre dinamik biçimde ayarlanıyor. Eğer ev veya iş yerinde bağlantı hızında düşüş olursa, görüntü kalitesinde azalmalar görülüyor, buna rağmen kesintisiz bir TV izleme deneyimi sunuluyor.

Kumandada bulunan Geri tuşuna basarak TV izleme ekranından çıkıp TV+’ın ana menüsüne dönüş yapabilirsiniz. Soldaki gezinti menüsünde bulunan Film, Dizi, Belgesel, Çocuk bölümleri altında isteğe göre izleyebileceğiniz çeşitli içerikler sunuluyor. Film, belgesel ve çocuk içerikleri açısından kütüphane zengin, ancak özellikle dizi konusunda seçeneklerin biraz daha artırılması ve daha fazla stüdyo ve içerik sağlayıcısıyla çalışılması iyi olacaktır.

Soldaki gezinti menüsünün en tepesinde ise adınızın yer aldığı bir bölüm var. Yön tuşlarıyla buraya gelip OK tuşuna bastığınızda karşınıza profil bilgileriniz ve uygulama ayarlarınız çıkıyor. TV+ Ready hizmeti dahilinde kullandığınız paket bilgileri, farklı paket önerileri, kiralanan veya kaydedilen içerikler, izleme listesi ve favori kanallar ile uygulama ayarları bulunuyor.

Yukarıda kumandadan bahsederken TV+ için özel bir kısayol tuşu barındırdığını belirtmiştik. Herhangi bir uygulamada veya Android TV menüsündeyken bu tuşa basarak TV+ uygulamasına hızlıca geçiş yapabilirsiniz.

Aslında TV+ her Android TV uyumlu TV’de veya aygıtta kullanılabilen klasik bir Android TV uygulaması. Turkcell, bu uygulamayı rahatlıkla öğrenilebilen, kolay kullanımlı bir arayüzle birlikte sunuyor. Aynı zamanda uygulama hızlı şekilde çalışıyor. Bu sayede TV+ Ready birincil amacına uygun şekilde çalışma imkanını elde ediyor.

TV+ Ready inceleme: Yazılım ve Diğer Özellikler

Android 9 Pie tabanlı Android TV yazılımı ile yüklü olarak gelen TV+ Ready’nin Ana ekran menüsüne erişmek için kumandadaki Ev tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Karşınıza kullanımı kolay bir Ana ekran dizilimi çıkacak. Yüklü olan ve sık kullandığınız uygulamaları Uygulamalar satırına yerleştirebilirsiniz. Bazı uygulamalar Ana ekranda içeriklerini ön plana çıkarmayı sağlayacak Widget benzeri, Google’ın deyimiyle Kanallar olarak adlandırılan araçları sunuyor. TV+ da bu uygulamalardan bir tanesi ve zaten varsayılan olarak en baştaki kanal olarak ana ekranda kurulu geliyor. YouTube, YouTube Music, Spotify, Facebook Watch ve bunun gibi, TV+ Ready’ye Google Play uygulamasından yükleyebileceğiniz uygulamaların kanallarını da buraya yerleştirebilirsiniz. Ana ekranın en altında bulunan Kanalları Özelleştir düğmesine tıklatarak yeni kanalları ana ekranınıza ekleyebilir, mevcut kanalların sıralamalarını değiştirebilir veya bunları kaldırabilirsiniz.

Google Play Store’dan dilediğiniz Android TV uygulamasını yükleyebilir ve TV+ Ready’den ulaşabilirsiniz. Bunların arasında Bein Connect, BluTV, puhu TV, D-Smart Go gibi TV+’ın rakibi olan servislerin uygulamaları da bulunuyor. Tek istisna Netflix. Netflix, öğrendiğimiz kadarıyla lisans konusunda anlaşılmaması nedeniyle TV+ Ready cihazında kullanılamıyor. APK Mirror gibi harici bir kaynaktan indirdiğimiz APK ile Netflix uygulamasını kurup kullanıcı girişi yapsak bile, içeriklerin oynatılamadığı uyarısıyla karşılaşıyoruz. Keza Chromecast üzerinden Netflix içeriklerini TV+ Ready’ye yayınlamak da desteklenmiyor. Eğer Turkcell ile Netflix arasında anlaşma sağlanırsa, Netflix uygulaması da Google Play Store’dan indirilebilir olacaktır.

Chromecast demişken, TV+ Ready’nin aynı zamanda Google Cast destekli bir cihaz olduğunu ve Chromecast’in özelliklerini barındırdığını belirtelim. Bu desteğe sahip iOS veya Android uygulamasındaki herhangi bir içeriği TV+ Ready üzerinden bağlı televizyonunuzda izleyebilirsiniz. TV+ Ready uzun süre kullanılmadığında da Chromecast’in bekleme ekranıyla aynı ekranı gösteriyor.

TV+ Ready’nin kutusundan çıkan ve güç beslemesini sağlayan kabloda USB-A için dişi uç da bulunuyor. Bu sayede harici disk veya USB flaş bellek sürücü gibi aygıtları TV+ Ready’ye bağlayabilir, bunlarda yüklü olan fotoğraf, video veya müzikleri uyumlu uygulamalarla oynatabilirsiniz. Diğer yandan APK’ları da bu şekilde cihaza kurabilirsiniz.

Kumandada yer alan uygulama menüsü tuşuna basarak herhangi bir uygulamadayken yüklü olan diğer uygulamaları görebilir ve bunlara hızlı şekilde geçiş yapabilirsiniz. Farklı uygulamalar yüklemek amacıyla mağazaya gitmek için kumandadaki Google Play tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Multimedya uygulamalarının dışında müzik, hava durumu, vb. birçok uygulamayı Google Play Store’da görüyoruz. Oyunlar da mevcut, ancak bunları oynamak için Bluetooth üzerinden bir kumanda bağlamanız gerekecektir. Bluetooth demişken, kulaklık veya hoparlör de bağlayabilir ve başkalarını rahatsız etmeden film veya dizi izleyebilirsiniz.

Bu arada TV+ Ready’nin pratik bir kurulum işleminin olduğunu belirtelim. iOS veya Android cihazında bulunan Google uygulamasını açarak mikrofon tuşuna tıklatmanız ve “cihazımı kur” diye komut vermeniz yeterli. Bağlı olan Google hesabındaki bilgiler cihaza aktarılıyor ve kurulum fazla zaman geçmeden tamamlanıyor.

TV+ Ready inceleme: Sonuç

TV+ Ready tasarımıyla hem rahat taşınabilen hem de en dar TV arkalarına bile rahatlıkla yerleştirilebilen bir cihaz. Sahip olduğu donanım özellikleri de iyi bir performans sergilemesine yardımcı oluyor. Android TV kullanıcı arayüzünde gezinti ve özellikle multimedya tabanlı uygulamaların kullanımı akıcı ve hızlı. Oyunları denemedik, ancak o tarafta da büyük bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz.

TV+ uygulaması sayesinde bu cihaz amacına uygun şekilde izliyor. Bu cihazı alacakların önceliği gelenekselden farklı olmayan bir TV izleme deneyimi yaşamak olacaktır ki, uygulama da bunu sağlıyor. Kanal geçişleri hızlı, dil değişimi, favorilere ekleme, geri alma, duraklatma gibi işlemler de sorunsuz biçimde gerçekleştiriliyor. TV+ servisi filmler ve belgeseller bakımından zengin, dizilerin ise biraz daha zenginleştirilmesi iyi olacaktır.

Bu cihaz Android tabanlı olduğu için piyasada satılan Android TV’lerde gördüğünüz kullanıcı arayüzünü ve bu TV’lere özel uygulamaları da çalıştırabiliyor. TV+’a rakip olan içerik platformlarını da cihaza kurabilir ve onlardaki içerikleri ve TV kanallarını da izleyebilirsiniz. Yalnız burada Netflix istisna… İnsanların bu tarz cihazları tercih etmelerindeki bir neden de Netflix oluyor. Sık kullanılan bu servisin cihaz üzerinde çalışması TV+’ın kullanımını etkilemez, o uygulama yine TV izlemek için kullanılacaktır. Aksine, Netflix sayesinde tüketicilerin TV+ Ready’yi tercih etmeleri için önemli bir neden oluşturulmuş olur. Umarız Turkcell, en kısa zamanda Netflix konusundaki pürüzleri giderir ve bu uygulama da Google Play Store’dan indirilebilir.

TV+ Ready’nin 799 TL’lik peşin fiyatı bulunuyor. Bu fiyata 1 yıllık TV+ Premium paketi de dahil. Bu paketin normal aylık fiyatı 18 TL seviyesinde bulunuyor. Toplam değer açısından baktığımızda Xiaomi’nin Mi Box 4S kutusu ile hemen hemen aynı seviyelerde bulunuyor. Bu arada 24 ay boyunca aylık 49,90 TL’lik ödemelerle de TV+ Ready cihazına sahip olmak mümkün. Bu durumda TV+ Premium üyeliği iki yıl boyunca kullanılabiliyor. Keşke Turkcell bu cihazı yazın başına yetiştirseydi. O zaman yazlığa gidenlerin çok ilgi gösterdiği SuperBox ile birlikte uyumlu şekilde çalışan bir TV çözümü de tüketicilere sunulurdu. Yine de, zaman çabuk geçiyor ve gelecek yaz çanak anten veya diğer çözümlerle uğraşmak istemeyenlerin TV+ Ready’ye epey ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz. Bu arada TV+’ın IPTV hizmetinden yararlanamayan, ancak TV’sinde geri alma ve bunun gibi özelliklerden yararlanamayanlar için de TV+ Ready epey isabetli bir çözüm olarak nitelendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER