Teknoloji

Türkiye Uzay Ajansı’nın başkanı ve yönetim kadrosundaki isimler belli oldu

türkiye uzay ajansı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 13 Aralık 2018 tarihinde kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın 7 üyeden oluşan yönetim kurulu, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla belli oldu.

Eski Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, ajansın yönetim kurulu başkanı oldu. Yönetim kurulunda ise İTÜ Uzay Mühendisliği bölümünün kurucularından Prof. Dr. Yurdanur Tulunay, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, NASA’nın Mars projesinde görev alan Dr. Ahmed Akgiray, STM Savunma Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Murat İkinci ile TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, atama kararının yayınlanmasının ardından Twitter hesabı üzerinden bir mesaj paylaştı. Bakan, “‘Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi’ vizyonumuzu uzay ve havacılık alanında hayata geçirecek yıldız kadromuzla Türkiye’yi uzay ligine taşıyacağız.” dedi. Varank, yaklaşık 20 yıldır Türkiye’nin gündeminde olan uzay ajansının ilk yöneticilerinin sorumluluk bilinci ile hareket edeceğinden şüphe duymayacağını da kaydetti.

 

Ajansın kuruluş mevzuatına göre, başkan dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi üç yıl olacak. Görev süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek. Yönetim Kurulu her ay en az bir kere toplanacak. Yönetim kurulunun çalışma usul ve esasları, ajans tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Ajansın kuruluş, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 13 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Kararname ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde bulunan Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü kapatılmıştı. Bu genel müdürlüğün başında olan Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye Uzay Ajansı’nın başkanı oldu.

İLGİLİ HABERLER