Teknoloji

Türkiye’ye yönelik siber saldırı ile ilgili Garanti BBVA ve Türk Telekom’dan açıklamalar

27 Ekim Pazar günü öğle saatlerinden itibaren başlayan ciddi bir siber saldırı özellikle Garanti BBVA bankasını fazlasıyla etkiledi. DDoS, yani Dağıtılmış Hizmet Reddi olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir teknikle gerçekleştirilen bu saldırı siber güvenlik kuruluşlarının gerçek zamanlı haritalarına da yansıyor.

Habertürk’ün haberine göre, Türkiye en çok saldırılan ülke olurken, çıkış noktaları ise ABD ve Rusya olarak belirlendi. Siber saldırı ile ilgili olarak hem Garanti BBVA hem de Türk Telekom açıklamalarda bulundu.

100 GB büyüklüğündeki saldırıda Dağıtılmış Hizmet Reddi tekniği kullanılıyor. DDoS, internete bağlı bi servisin geçici olarak veya sürekli aksamasına, bu nedenle makine ya da ağ kaynaklarının asıl kullanıcılar tarafından erişime kapanmasına neden oluyor.

Garanti BBVA, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Dijital hizmetlerimize yönelik yoğun internet trafiği nedeniyle dijital kanallarımızda erişim sıkıntısı yaşamaktayız. İnternet servis sağlayıcılarımızla beraber sorunu gidermek için çalışıyoruz. Müşterilerimizin yaşadığı mağduriyet için özür dileriz.” dedi.

Türk Telekom’dan da siber saldırı ile ilgili bir açıklama geldi. Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, dünyada pek çok kurumun ve hatta devletlerin maruz kalabildiği siber saldırılardan birini ülkemizdeki bazı kuruluşlara yönelik olarak yaşadığımızı kaydetti. Türk Telekom’un alanında yetkin siber güvenlik uzmanları tarafından zamanında müdahale edilerek siber saldırının durdurulduğunu da sözlerine ekledi.

Kıraç, “Ülkemizin en büyük Siber Güvenlik Merkezine sahip olan şirketimizin aldığı önlemlerle yurt içi ve yurt dışı internet trafiği herhangi bir olumsuzluğa meydan vermeksizin normal seyrinde devam etmektedir.” dedi. Benzer durumların her zaman olabileceğini, önemli olanın ise buna karşı hazırlıklı olmak olduğunu da dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER