İncelemelerManşetler

Turkcell T40 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Turkcell, geçtiğimiz şubat ayında düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde ilk yerli akıllı telefon projesi üzerinde çalışmaya başladığını duyurmuştu. Gebze kod adıyla anılan ve Qualcomm işbirliğiyle yürütülen bu projenin meyvesini geçtiğimiz ağustos ayında gördük. Karşımıza çıkan Turkcell T40’ın tasarımı Turkcell mühendisleri tarafından gerçekleştirildi ve Android işletim sistemi de Turkcell’in özelleştirmelerini barındırıyor. Turkcell’in bireysel kullanıcıları hedefleyen giriş seviyesi T serisi akıllı telefonların yeni üyesi olarak konumlandırılan Turkcell T40 geçtiğimiz günlerde piyasaya giriş yaptı. “İlk yerli akıllı telefon” olarak lanse edilen Turkcell T40 ile ilgili merak ettiklerinizi yazının devamındaki detaylı incelemede bulabilirsiniz.

Turkcell-T40-inceleme-00027

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları
DonanımYazılımPerformans ve BataryaKamera – MultimedyaSonuç

Donanım

Yazının girişinde belirttiğimiz gibi, Turkcell T40’ın tasarım ve geliştirme işlemleri Turkcell mühendisleri tarafından gerçekleştirildi. Cihazın biçimi, barındıracağı donanım bileşenlerinin kararı gibi noktalarda Turkcell’in önemli etkileri bulunuyor. Üretim ise Çin’de, ZTE tarafından yapılıyor. ZTE kendi ürettiği Android cihazları dışında Türkiye ve yurt dışındaki mobil operatörler için sağladığı akıllı telefonlarla da biliniyor. Turkcell’in geçen yıllarda çıkan T serisi Android telefonlar içinde de ZTE üretimi olanlar vardı. Bunlar genellikle mevcut bir ZTE Android telefon modelinin özelleştirilmesiyle elde ediliyordu. Ancak Turkcell T40 ise böyle bir telefon değil, ona karşılık gelen temel bir cihaz modeli bulunmuyor.

Turkcell-T40-inceleme-00008

Turkcell T40 ile ilk tanıştığınızda onu ZTE’nin Android telefonlarına benzetmeniz mümkün. Ancak daha dikkatli ve detaylı baktığınızda farklılıklar kendini göstermeye başlıyor. Turkcell T40 genel olarak giriş seviyesi T serisinin çizgisini koruyor, bununla birlikte seleflerine göre biraz daha kaliteli hava taşıyor. Yine de, Turkcell T40’ın üst sınıf bir Android telefonu kadar gösterişli durduğunu söyleyemeyiz, ancak 499 TL gibi bir fiyata sahip olan telefondan da bu kadarını beklememek gerekiyor.

Turkcell-T40-inceleme-00015

Turkcell T40’ın temel malzemesi plastik olsa da, dışa verdiği izlenim kesinlikle sıradan bir plastik telefon olmayacak şekilde. Koyu gri renkli yumuşak mat yüzeyi sayesinde bu telefonu elde tutmak oldukça hoş bir his veriyor, telefonun parmaklarınızın arasından kaydığını hissedebilirsiniz. Tabii ki, bu pürüzsüzlük telefonun avucunuzdan kayıp gitmesine neden olacak seviyede değil. Ayrıca yüzeye yakından baktığınızda düz bir renk yerine dokulu bir yapının kullanıldığını görüyoruz. Bu da telefonun sıradanlığa düşmesini engelleyen unsurlardan bir tanesi olarak sayılabilir. Beyaz renkli model ise parlak plastik yüzeye sahip, o versiyon biraz daha gençlere hitap ediyor gibi görünüyor. Turkcell T40’ın kavisli kenarları da kavramayı kolaylaştırıyor. Tuşların yerleşimi parmakların telefon kenarlarında seyahat etmesini gerekli kılabiliyor, ancak tek elle kullanımda çok fazla sorun çıkarmıyor.

Turkcell-T40-inceleme-00025

Turkcell T40 126 x 64.8 x 10.85 mm.’lik boyutlara ve 135 gr. ağırlığa sahip. Telefonun yüzey alanı çok yüksek olmadığı için yaklaşık 11 mm.’lik kalınlığın tutuşu ve cebe sığdırmayı zorlaştırma gibi olumsuz etkileri bulunuyor. Ağırlık bakımından da Turkcell T40’ın orta karar olduğunu, herhangi bir rahatsızlık vermediğini söyleyebiliriz.

Turkcell-T40-inceleme-00002

Ön tarafın büyük kısmını 4 inç, 480 x 800 çözünürlüklü LCD IPS kapasitif dokunmatik ekran kaplıyor. 256 bin renk destekli olduğu için biraz solgun görünse de, ekranın görsel zevk sunma bakımından çok da kötü olduğunu söyleyemeyiz. Parlaklık seviyesi çok yükse değil,  iç mekanda veya bulutlu havalarda kullanım için yeterli. Parlak güneş ışığı altında ise ekranın parlaklığını en üst seviyeye getirseniz bile, görüş o kadar iyi olmuyor. IPS özelliğinden dolayı Turkcell T40’ın ekranı fena görüş açılarına sahip değil. 4 inç ekranda 480 x 800 çözünürlük de gayet yeterli. Turkcell’in özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünü çekici göstermeye yetecek keskinlik ve kontrastı sunuyor.

Turkcell-T40-inceleme-00017

Ekranın altında geri, ana ekran ve menü işlevleri için kullanılan üç adet kapasitif dokunmatik tuş bulunuyor. Üstte de LED gösterge lambası ve 0.3 megapiksel ön kamera dikkat çekiyor. Sol kenarda microUSB portu yer alırken sağda ses kademe tuşlarını görüyoruz. Üst kenara da güç butonu ve 3.5 mm. kulaklık jakı yerleştirilmiş. Mikrofon ise önde , ekran camının hemen altında konumlandırılmış. Alt kenarda yer alan çentik yardımıyla Turkcell T40’ın plastik arka kapağını çıkarabilirsiniz. Kapağı çıkarmak için yukarı doğru biraz zorlamanız gerekiyor. Kapağı kıracakmışsınız hissine kapılabilirsiniz, ancak merak etmeyin, bir şey olmuyor.

Turkcell-T40-inceleme-00010

Turkcell T40’ın arka kapağının altında 1600 mAh kapasiteli batarya yer alıyor. Batarya yatağının üstünde mini SIM kart yuvası bulunuyor. microSD kart yuvası girişinin batarya ile ilgisi yok, bu sayede T40’ı kapatıp açmadan bellek kartı değişimi yapabilirsiniz. Ancak aynı şeyi SIM kart için söyleyemiyoruz. 5 megapiksel kamera ve flaş üste doğru yerleştirilmiş. Kamera-flaş ikilisinin doğrultusunda Turkcell logosu ve Turkcell T40 yazısının dikey eksen boyunca yerleştiğini görüyoruz. Bu, telefonla fotoğraf veya video çekmek için yatay tutarken Turkcell T40 yazısının daha rahat görünmesini ve okunmasını sağlıyor. Kameranın yanında ikinci bir mikrofon bulunurken alta doğruda hoparlör yer alıyor.

Turkcell-T40-inceleme-00020

Turkcell T40’ın içinde 1.2 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 MSM8225 yongaset, Adreno 203 GPU, 1 GB RAM ve 4 GB dahili bellek bulunuyor. micro SD kart yuvası sayesinde dahili depolama alanını daha da artırabilirsiniz. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth, GPS, HSDPA 7.2 Mbps mobil geniş bant desteği bulunuyor.

Yazılım

Turkcell’in şimdiye kadar çıkardığı Android telefonlarında özelleştirme yoğunluğunun bir hayli yüksek olduğunu görmüştük. Turkcell T40 da bu açıdan geleneği bozmuyor, hatta dozu biraz daha artırıyor. Android 4.1.2 Jelly Bean ile yüklü gelen cihazda Turkcell Arayüz adı verilen ve bizzat Turkcell bünyesinde geliştirilen bir kullanıcı arayüzü çalışıyor. Turkcell Arayüz’ün bu son versiyonu daha eski versiyonlara göre çok daha göz alıcı ve kullanışlı görünüyor. Ayrıca yeni araçların varlığı da dikkat çekiyor.

turkcell-t40-ekran-goruntuleri-00001

Ana ekranda sizi karşılayan ilk panelde saat ve tarih, haberler ve hava durumu gibi iki araç dikkat çekiyor. Bir giriş paneli de Turkcell Müzik bileşenine ayrılmış. İnternetten müzik dinlemek için artık paralı üyelik gerekiyor, ancak Turkcell Müzik bileşeninde şarkıların 30 saniyelik bölümü herhangi bir ücret gerekmeksizin dinlenebiliyor. Diğer giriş panellerini de çeşitli araç, kısayol veya klasörlerle doldurabilirsiniz. Birinci ana ekran panelindeyken sola sürüklediğinizde karşınıza “kart ekranı” olarak adlandırılan özel bir bölüm çıkıyor.

turkcell-t40-ekran-goruntuleri-00009

Kart ekranı içinde Turkcell T40’ta en çok kullanacağınız araç ve uygulamaların kolay kullanılabilir panelleri bulunuyor. Bunlar kart desteleri gibi tasarlanmış ve sanki kartlar içinde geziniyormuş hissi veriyor, geçişler arasında çıkan sese kadar… Favori kişiler, uygulamalar, mesajlar, fotoğraflar, Turkcell Akıllı Depo, Facebook, takvim ve e-posta olmak üzere toplam sekiz farklı kart yer alıyor.

turkcell-t40-ekran-goruntuleri-00011

Turkcell T40’ta doğal olarak mevcut Turkcell uygulamaları yüklü geliyor. Akıllı Depo olarak adlandırılan entegre bulut uygulaması T40 sahiplerinin fotoğraf, müzik, video veya belgelerini bulut sunucularında saklamalarına izin veriyor. Güncel olarak adlandırılan haber uygulaması, ilk kez geçen yıl MaxiPLUS5 ile tanıştığımız Mobil Asistan, Turkcell Müzik, Online İşlemler, Turkcell Cüzdan, Turkcell Video, Turkcell TV gibi uygulamalar T40’ta yüklü olarak geliyor. Kurulum Yöneticisi uygulaması sayesinde T40’a başka Turkcell uygulamaları veya Turkcell’in seçenek olarak sunduğu Android uygulamalarını kurabilirsiniz.

turkcell-t40-ekran-goruntuleri-00016

Çeşitli üretkenlik ve verimlilik uygulamaları da dikkat çekiyor. Ofis işleri Kingsoft Office adlı bir uygulamaya emanet edilirken, Görev Yöneticisi, Dosya Yöneticisi,  El Feneri, Dünya Saati gibi uygulamalar da T40’ı daha kullanışlı kılıyor. Gmail, Chrome, Harita, Navigasyon gibi Google uygulamalarını da unutmamak gerek. Başka uygulamalar yüklemek için Google Play Store’u kullanabileceğiniz gibi, Turkcell’in mobil uygulama mağazası T-Market’ten de yararlanabilirsiniz.

turkcell-t40-ekran-goruntuleri-00027

Turkcell Arayüz çeşitli bileşen ve ön yüklü uygulamaları içermesinin yanı sıra tasarımıyla da dikkat çekiyor. Ana ekran ve uygulama menüsündeki yazı karakterlerinde gölge efekti dikkat çekiyor. Seçilen yazı tipleri de Turkcell Arayüz’ü biraz daha modern kılıyor. Kilit ekranında SMS, cevapsız çağrı ve e-posta için köşelerinde gelen bildirim sayısını gösteren ikonlar dikkat çekiyor. Kilit mekanizmasını sürükleyerek ana ekrana, telefon veya kamera uygulamalarına hızlı şekilde ulaşılıyor. Acil Durum Çağrısı özelliğiyse telefonun ekranı parolayla kilitliyken bile atadığınız acil durum kontağının veya 112 acil servis numarasının aranabilmesini sağlıyor.

turkcell-t40-ekran-goruntuleri-00030

Türkiye’deki telefon kullanım alışkanlıklarından biri de karşı taraftan gelen aramayı “ona yazmasın” düşüncesiyle reddedip hemen geri aramaktır. Tabii ki, bunun için çağrıyı reddedikten sonra cevapsız çağrı kayıtlarına veya rehbere girmek ve o kişinin kaydını bulmayı gerektirir. Turkcell bu süreci kısaltmak için gelen çağrıyı cevaplama ekranına bir seçenek daha eklemiş. Bir çağrı geldiğinde onu cevap vermek için kullanılan halkayı ekranın alt kısmına doğru yerleştirilen ikona götürdüğünüzde karşı tarafa meşgul sinyali düşer, hemen sonrasında da gelen çağrının sahibi geri aranır. Çok basit, ancak bir o kadar da kullanışlı bir özellik.

Turkcell, T40’a biraz daha “yerli akıllı telefon” havası katmak amacıyla çeşitli sesler de yüklemiş. Ayarlar bölümü altında yer alan Ses sayfasında çeşitli bildirim tonları mevcut. Darbuka, kanun, bağlama, martı, vapur gibi seslerden dilediğinizi seçebilirsiniz.

Performans, Batarya ve Kullanım

Turkcell Gebze projesini duyururken Qualcomm ile işbirliği yapacağını dile getirmişti. Bu, üretilecek telefonun Qualcomm işlemci taşıyacağı anlamına geliyordu. Beklendiği şekilde Turkcell T40, önde gelen yonga şirketinin giriş seviyesi işlemcilerinden biri olan Snapdragon S4 MSM8225 ile geldi. 1.2 GHz çift çekirdeğe sahip olan bu yongaset aynı zamanda Adreno 203 gibi yine giriş seviyesi grafik işlemci birimi barındırıyor. 1 GB RAM de bu gruba eşlik ediyor. Bu paketten doğal olarak çok üst düzey performans beklememek gerekiyor.

Turkcell-T40-inceleme-00024

Beklentiyi fazla yüksek tutmamak gerek, durum böyle olunca da hayalkırıklığına uğramaz veya üzülmezsiniz. 499 TL’lik fiyata sahip olan bir telefon için Turkcell T40’ın performansı optimum seviyede sayılabilir. Tamam, ana ekranda veya uygulama menüsünde gezinirken, ya da internet tarayıcısında sayfa kaydırır veya yeni bir sayfa yüklerken hafif takılmalar, beklemeler gözlemleniyor. Ancak bunların insanları bezdirecek türden olmadığını belirtmek gerek. Turkcell T40’ı kullandığımız süre boyunca bu tarz olaylar bizi pek rahatsız etmedi. Oyun konusunda da beklentiyi çok fazla yükseltmemek gerekiyor. Yine de, T40’a yükleyip test ettiğimiz klasik oyunlarımızdan Riptide GP2 çok da mükemmel olmasa da oynanabilir bir ortam sundu.

Turkcell-T40-inceleme-00023

Turkcell T40’ı Quadrant, AnTuTu ve SunSpider benchmark testlerinden geçirdik. Quadrant’tan 2650, AnTuTu’dan ise 8243 puan alan bu telefon 2011’in sonu ve 2012’nin başında çıkan çift çekirdekli Android telefonlarıyla aynı seviyede sonuçlar elde etti. SunSpider Benchmark internet tarayıcı testini varsayılan internet tarayıcısıyla gerçekleştirdik ve bu testte de 2325.4 ms +/- %1.5 gibi bir sonuca tanık olduk. Tüm bu testlerin pratikte elde ettiğimiz sonuçlarla paralel olduğunu söyleyebiliriz.

turkcell-t40-ekran-goruntuleri-00026
Quadrant benchmark test sonucu

Pil konusunda Turkcell T40 fena sayılmaz. 1600 mAh kapasiteli batarya Turkcell’in belirttiğine göre yaklaşık 240 saate kadar bekleme ve 480 dakika konuşma fırsatı sunuyor. Turkcell T40’ın Wi-Fi ve 3G bağlantı seçeneklerinin sürekli aktif olduğu ve bulunduğumuz konuma göre ikisinden birinin kullanıldığı, arka planda veri senkronizasyonunun sürekli aktif bırakıldığı bir durumda; benchmark testi, internette gezinme, birkaç telefon görüşmesi, e-posta ve sosyal ağ kontrolü, kamerayla fotoğraf çekme gibi bir kullanım senaryosunda Turkcell T40 1 günün üstünde çalışma süresi sundu. Anlayacağınız, bu telefon sabahtan akşama kadar bir iş gününü tek bir şarj ile rahatlıkla idare edebilir.

turkcell-t40-ekran-goruntuleri-00031

Turkcell T40 ile yaptığımız telefon görüşmelerinin kalitesini iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Üstelik şebekenin izin verdiği, 3G bağlantısının hem sizin hem de konuştuğunuz kişinin bulunduğu noktalarda iyi seviyede olduğu durumlarda HD Ses özelliğinden de yararlanabilirsiniz. Yani, telefon konuşmanızı Skype görüşmeleri kalitesinde gerçekleştirebilirsiniz. Bu, giriş seviyesi Android telefonlarda pek görmediğimiz bir özellik. Öte yandan, Turkcell T40’ın arkasında yer alan ikinci mikrofonun varlığı sayesinde telefon görüşmelerinde dış ortamın gürültüsü bastırılıyor. Siz kalabalık bir ortamda konuşuyor olsanız bile, karşı taraf sizin sesinizi net şekilde duyabiliyor, arka plandaki gürültü yok denecek kadar azaltılıyor.

Kamera

Turkcell T40’ın arkasında 5 megapiksel, otomatik odak ve LED flaşlı kamera yer alıyor. Bu kamera yüz tanıma, otomatik sahne modu ve Turkcell’in de tanıtım sırasında altını çizdiği HDR modu gibi özellikleri içeriyor. Turkcell daha önceki T serisi Android telefonlarında olduğu gibi T40 için de özel bir kamera arayüzü hazırlamayı gerekli bulmamış, Android’in ham kamera arayüzünü kullanmış. Ekrana dokunarak odaklama yapma imkanı sunan bu kullanıcı arayüzünde çekim tuşunun hemen yanında dijital zum ayarı da bulunuyor. Kamera ayarları içinde otomatik sahne seçimi, HDR basamaklama, yüz tanıma gibi yukarıda bahsettiğimiz ayarların açılmasını sağlayan düğmeler yer alıyor.

turkcell-t40-kamera-fotograflari-00002

Turkcell, T40’ın çok düşük deklanşör gecikmesine vurgu yapmıştı, gerçekten de bu Android telefonu deklanşör ikonuna dokunduğunuz anda fotoğraf çekimini yapıyor. HDR modunda ise çekim süresi normale göre biraz daha uzun sürüyor. Özellikle ortamdaki ışık şiddeti düşükse bu süre uzayabiliyor. Düzgün bir görüntü elde etmek için telefonu sabit tutma zorunluluğu da HDR çekim işini biraz zahmetli hâle getirebiliyor. Ancak HDR modunun fena sonuç vermediğini, bir ortamda HDR kullanarak çekim yapmanın parlaklığı memnun edici oranda artırdığını söylemek gerekiyor.

turkcell-t40-kamera-fotograflari-00024
HDR modu açık durumda çekilen iç ortam fotoğrafı

Turkcell T40 ile çekilen fotoğraflar bu segmentteki bir ürün için ortalamanın üstünde sayılabilir. Işık koşullarının optimum olduğu aydınlık dış ortamlarda çekilen fotoğraflar gayet iyi, ancak güneş ışığının veya güçlü bir ışık kaynağının kadraja girdiği durumlarda aşırı ışıklama olumsuz sonuçlar doğurabiliyor, odaklamanın iyi şekilde yapılmamasına neden olabiliyor. İç ortamlarda çekilen fotoğrafları da fena bulmadık, hatta bazı durumlarda Turkcell T40 kamerasının odaklamayı üst sınıf Android telefonlarının bazılarında yer alan kameralardan daha iyi yaptığına tanık olduk. Yine de, aydınlatılmış iç ortamlarda çekilen fotoğrafları renk bakımından biraz solgun bulduğumuzu belirtmeliyiz. Flaş ışığı karanlık ortamlarda idare edecek sonuçlar elde edilmesini sağlıyor, ancak fotoğraflarda gürültü etkisine de rastlamak mümkün oluyor. Gece manzara çekimleriyse bizim istediğimiz düzeyde; aşırı aydınlık değil ve fazla gürültü oluşmuyor. T40 makro çekimlerde de tatmin edici sonuçlar veriyor.

Galeri: Turkcell T40 Kamerasından Fotoğraflar

Turkcell T40’ın barındırdığı giriş seviyesi Qualcomm yongaset video çekimi noktasında bu telefonu sınırlıyor. 5 megapiksel arka kamera en fazla 480 x 864 piksel çözünürlükte video kaydı yapabiliyor. Çözünürlük yüksek olmayabilir, ancak sosyal ağlarda paylaşım için optimum düzeyde sayılır. Kalite bakımından vasatı pek aşmayan video çekiminde ses kalitesiyse sandığımızdan daha iyi, ne de olsa işin içine arkadaki mikrofon da giriyor. Öyle ki, yaptığımız test çekimi sırasında nefes alıp verişlerimizi bile duyabiliyoruz.

Video: Turkcell T40 Kamerasından Örnek Video

Turkcell T40’ın önünde yer alan 0.3 megapiksel kamera VGA video çekimine izin veriyor. Görüş açısı çok yüksek olmayan bu kamera genellikle görüntülü görüşmeler yaparken işe yarayacaktır.

Multimedya

Turkcell T40 multimedya tüketimi noktasında belki en ideal çözüm değil, ancak sahiplerini hayalkırıklığına uğratacak gibi görünmüyor. DivX, XviD, MP4 gibi yaygın video formatlarını destekleyen Turkcell T40 720p, 1080p MKV videoları oynatmada başarılı değil, ancak sıkıştırılmış ve yine de kalitesinden pek bir şey kaybetmeyen MP4 videoların keyfini fazlasıyla sürebilirsiniz. Cihazda yüklü olarak gelen Video oynatıcı uygulaması genel olarak başarılı, ancak alt yazı desteği de istiyorsanız, bu durumda üçüncü taraf video oynatıcı uygulama yüklemeniz yerinde bir tercih olacaktır.

Turkcell-T40-inceleme-00026

Müzik tarafında da MP3, WAV, eAAC+, WMA gibi yaygın ses formatları destekleniyor. Müzik uygulaması dahili hafızaya ve bellek kartına yüklediğiniz şarkıları kütüphaneye otomatik olarak ekliyor. Telefondaki şarkılardan cihaz üstünde çalma listeleri oluşturmak da müzik uygulamasının özellikleri arasında bulunuyor. Turkcell T40’ın müzik konusunda sunduğu alternatiflerden bir tanesi de yüklü gelen Turkcell Müzik uygulaması. Turkcell Müzik tarafından sunulan çeşitli abonelik paketlerinden yararlanarak Turkcell Müzik üzerinden favori şarkılarınızı dinleyebilirsiniz. Eğer herhangi bir aboneliğiniz yoksa veya kullanıcı girişi yapmazsanız, şarkıların 30 saniyelik ön izleme versiyonları dinlemeniz için sizi bekliyor. Turkcell Müzik’e ana ekrandan da erişim sağlayan kullanışlı bir bileşenin bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Turkcell Video uygulaması Akıllı TV, Vidivodo, Mynet gibi çeşitli video kaynaklarından derlediği videoları sunarken, Turkcell TV de birçok TV kanalına, sinema filmine ve dizi tekrarlarına hareket hâlindeyken erişme fırsatı sunuyor.

turkcell-t40-ekran-goruntuleri-00013
Turkcell T40 ana ekranında kullanılan Turkcell Müzik bileşeni

Turkcell T40’ın arkasında yer alan hoparlör küçük görünmesine karşın bir hayli şaşırtıcı ve memnun edici ses çıkışı sunuyor. Ses çıkış şiddeti maksimum ayarda bizim standardımızın (biraz yüksektir) altında kalıyor, ancak surround ses özelliği sayesinde kulaklarınızı fazlasıyla doyuran, bas ve tiz bakımından dengeli bir ses çıkışı elde ediliyor. Turkcell T40’ın hoparlörü ses kalitesi bakımından üst sınıf Android telefonlarla rahatlıkla yarışacak seviyede. Ne var ki, kulaklık çıkışının ses seviyesi düşük. Kutudan çıkan kulaklık aslında kalite olarak fena değil, ancak son ayarda bile istediğimiz ses yüksekliğini elde ettik. Belki kulaklıktandır diye düşünüp başka bir kulaklıkla test ettiğimizde de durumun benzer olduğunu gördük.

Merak edenler için belirtmeden geçmeyelim: Turkcell T40’ta FM radyo özelliği bulunmuyor.

Sonuç

Geçtiğimiz ağustos ayında Turkcell T40 ilk kez gözler önüne serildiğinde beğenenler kadar beğenmeyenler oldu. Tabii ki, Turkcell’in bu akıllı telefonunun “ilk yerli akıllı telefon” olarak lanse edilmesi, Türkiye’de tasarlandığının ve üretileceğinin söylenmesi dikkatlerin daha fazla çekilmesine ve bazılarında beklentilerin fazla yüksek olmasına neden oldu. Tamam, Turkcell T40 belki çok mükemmel bir telefon değil, ancak başlangıç noktasında olunduğu düşünülürse, ortaya çıkan işin fena olmadığını kabul etmek gerekiyor.

Turkcell-T40-inceleme-00006

Turkcell orta ve üst segmentte diğer üreticilerin telefonlarını satıyor, T serisi zaten giriş seviyesine hitap ediyor. T serisi için düşünülen bir model için zaten çok üstün özelliklerin bulunmasını beklememek gerekiyor. Üstelik Turkcell T40, barındırdığı bazı özelliklerle diğer giriş seviyesi telefonlardan ayrıldığını, beklenti ve taleplere göre özelleştirildiğini kanıtlıyor. Bugün 700-900 TL bandındaki birçok Android telefonda bile HD Ses, HDR, surround ses destekli hoparlör gibi özellikler bulunmuyor. İşte Turkcell T40 ile bu gibi özellikler giriş seviyesine kadar inmiş oluyor.

Ekran, işlemci performansı, kamera gibi unsurlar bakımından Turkcell T40 kendi segmentinde bulunan diğer oyunculara göre çok fazla sivrilmiyor. Ancak ödeyeceğiniz paranın karşılığını yeteri kadar verecektir. Turkcell’in yüklü gelen uygulama ve servisleri de Turkcell T40’ın en önemli artıları arasında yer alıyor. Üstelik, Turkcell bu telefonu satın alanlara çeşitli servislerini belirli süreler boyunca ücretsiz olarak sunuyor ki, bu da önemli avantajlar arasında sayılır. 499 TL’lik fiyatı aynı segmentteki diğer seçeneklerle karşılaştırıldığında 50-60 TL yüksek gelebilir, ancak aradaki fark size HD Ses, HDR, surround ses gibi özelliklerle geri geliyor.

İLGİLİ HABERLER