Teknoloji

Turkcell şebeke kalitesini ölçmek için drone kullanıyor

turkcell-drone-sebeke-240815

Türkiye’nin devam eden önemli inşaat projeleri var ve gelecekte bu projeler hayata geçtiğinde, buralardan geçen insanların hangi kalitede iletişim imkanı sağlayacağını önceden belirlemek, buna göre planlama yapmak gerekiyor. Mobil operatörlerin ulaşımı zor alanlarda sağlıklı bir ölçüm yapması o kadar kolay olmayabiliyor, ancak neyse ki, artık “drone”lar, ya da diğer bir deyişle hava araçları var.

Turkcell de şebeke performansını tespit etmek ve servis kalitesini sürekli kılmak için ulaşımı zor alanlarda drone’lardan faydalanmaya başladı. Üçüncü Boğaz Köprüsü ve İzmit Körfez Köprüsü inşaatları devam ederken, gelecekte köprü üzerinden araçlarıyla geçecek abonelerin kesintisiz iletişim almasını amaçlayan Turkcell, dikey kapsama kalitesini ölçmek için drone kullandı.

 

Turkcell’den gelen açıklamaya göre, drone ile gerçekleştirilen testler 1408 metre ve 2682 metre uzunluğundaki köprü güzergâhlarında yerden 80 metre yükseklikte yapıldı. Uçuş sırasında drone’a bağlı ve özel yazılımlı telefon ile şebeke ölçümleri alınırken drone kamerası ile yüksek çözünürlüklü görüntüler kaydedildi.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz konu hakkında “Şebeke kalitemizi en üst seviyede tutmak için artık drone teknolojisinden yararlanıyoruz. Müşteri deneyimini birebir test etmek amacıyla Türkiye’de ilk kez dikey kapsama testlerinde drone’ları kullanıyoruz. Dünyada da yine ilkler arasındayız. Gökdelenler, köprüler, stadyumlar gibi alanlarda dikey kapsamayı mükemmelleştirmek için kullanacağımız bu teknoloji ile ilk testlerimizi yaptık. Bundan sonra da, ihtiyaç duyulan her noktada drone’ların yardımıyla ölçümlerimizi gerçekleştirerek zorlu alanlarda bile kapsama kalitemizi sürekli kılacağız.” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER