Teknoloji

Türkiye’de 4.5G 1 yaşında: Turkcell’lilerin 4.5G ile veri kullanımı 574 petabayta ulaştı

turkcell 4.5gTurkcell 4.5G ihalesinde en fazla frekans bandını alan mobil operatör olmuştu. 4.5G’nin 1 yaşına girdiği bugünde açıklanan rakamlar, bu geniş bandın karşılığının aboneler tarafından verildiğini gösteriyor.

Mobil operatörün açıkladığı rakamlara göre, aradan geçen 1 yıl zarfında Turkcell’in 4.5G hizmetini kullanmaya başlayan 26 milyon kişi, veri kullanımında rekora imza attı. Müşterilerin veri kullanımı 574 petabayta ulaşırken, bir önceki yıla göre veri kullanımları yüzde 92 oranında arttı. Buna ek olarak aylık veri tüketimleri 5GB’ye ulaştı. Son 1 yıl içerisinde 81 ilin yanı sıra tüm ilçeleri 4.5G ile donatarak kapsamasını yüzde 82,5 seviyesine çıkaran Turkcell, yakın zamanda Türkiye’nin tüm köylerini de 4.5G ile buluşturmayı hedeflediğini dile getiriyor.

Turkcell, yüksek kapsama oranının yanı sıra en yüksek hızı en uygun fiyatla sunarak sadece Türkiye’deki diğer operatörleri değil, Avrupa ve Amerika’dakileri de solladığını öne sürüyor. Turkcell müşterilerinin ortalama indirme hızı 53.4 Mbps olurken, yükleme hızları ise 18.6 Mbps’ye ulaştı. Turkcell yine bu operatörler arasında, 2 GB’lik internet paketlerinin maliyetleri dikkate alınarak yapılan hesaplamada en uygun fiyatla mobil data sunan şirket oldu. Turkcell, Türkiye’de 39 TL’den sunduğu paketlere, Fransa’daki kullanıcıların 77 TL, İngiltere’dekilerin 89 TL, Amerika’dakilerin ise 126 TL’den sahip olabildiğini dile getiriyor.

Mobil uygulamaların kullanımında da 4.5G etkisi görülüyor. Şirketin belirttiğine göre; BiP, Turkcell TV+, lifebox, Goller Cepte, fizy, Hesabım, Dergilik ve Turkcell Akademi uygulamalarını indiren müşteri sayısı 4.5G’nin etkisiyle son bir yılda iki kattan fazla artarak 44,2 milyona yükseldi. 4.5G ile yeni terminallerin gelmesi sayesinde Turkcell, müşterilerini 800 Mbps, 1 Gbps hızlarla buluşturmayı da hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER