ManşetlerUlaşım

Toyota elektrikli araçlarıyla Tokyo 2020’de taşımayı üstlenecek

toyota elektrikli araç tokyo 2020
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları gelecek yıl Tokyo’da düzenlenecek. Oyunların resmi filo sağlayıcısı olan Toyota da elektrik bataryalı ve hidrojen destekli araçlarıyla yollara çıkmayı planlıyor.

Otomobil üreticisi, Olimpiyatlar için 3700 taşıma ürününü veya aracını sağlamayı planladığını kaydetti. Bunların yüzde 90’lık kısmının da elektrikli olacağının altını çizdi. Bu, araçların elektrik bataryalı, hidrojenle çalışan veya benzin-elektrik hibrit araçlar olabileceği anlamına geliyor. 3700 araç içinden 850 kadarı elektrik bataryalı, 500’ü de benzin-elektrik hibrit araç olacak.

Araçlar; otomobil, otobüs, servis aracı, scooter, moped gibi farklı biçimlerde olacak. Toyota, Olimpiyatları deneysel ve alternatif yakıt destekli araçlarını göstermek için büyük bir fırsat olarak görüyor. Ve bu fırsatı boşa harcamayacağını da gösteriyor.

Açıkçası, Toyota’nın mesajının temel noktasını karbon salınımını azaltmak oluşturuyor. Şirketin basın bülteninde aşağıdaki ifadeler yer alıyor:

Tokyo 2020 için planlanan yaklaşık 3 bin 700 mobilite ürünü ve/veya araç içinden 2 bin 700 araç Olimpiyat Oyunları sırasında mekanlar arasında ulaşım desteği sağlayan resmi filonun bir parçası olacak. Bunlar, Mirai, vb. Gibi ticari olarak temin edilebilir araçlar olacaktır. Ön hesaplar, Tokyo 2020 için ticari olarak mevcut filonun yaydığı CO2’nin ortalama olarak 80 g / km’den daha az olacağını ve çoğunlukla geleneksel benzinli ve dizel modellerdeki benzer büyüklükteki filonun salınımına kıyasla yarıya yakın oranda azalmaya yol açacağını gösteriyor.

[…] Bu nedenle Toyota, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarında kullanılan herhangi bir resmi filonun en düşük emisyon hedef seviyesine ulaşmayı hedefliyor.

Toyota, alternatif yakıtlar alanında öncü şirketlerden bir tanesi sayılır. 1997 yılında çıkardığı hibrit Prius modeliyle bu işi ilk başlatanlardan biri olmuştu. Ne var ki, o zaman bu yana üst sınıf ve genel elektrikli araç pazarında Tesla, General Motors, Nissan ve diğer şirketlerin gerisinde kaldı. Otomobil üreticisi 2020 yılından başlayarak, 2025’e yayılan bir dönem içinde altı yeni elektrikli araç çıkarmayı planlıyor. Olimpiyat Oyunları bu serinin lansmanı için iyi bir gösteri alanı olacaktır.

Tokyo 2020’de yollarda olacak elektrikli araçlar: e-Palette, Concept-i ve diğerleri

Buna ek olarak, Toyota daha önce gösterilmiş ve garip görünüme sahip iki konsept aracını da yola çıkarmayı planlıyor. Bunlar e-Palette ve Concept-i modelleri oluyor. Bunlar ilk kez CES 2018’de gösterilmişti.

toyota e-palette
Toyota e-Palette

Toyota, e-Palette araçlarının çeşitli işlevleri yerine getirmesini öngörüyor. Bunların arasında araç paylaşımı ve yolcu taşıma gibi sıradan taşıma servislerinin yanı sıra mobil ofis ve ticari alan, tıbbi yardım, otel odası gibi sıra dışı amaçlar da yer alıyor. Ancak Olimpiyatlarda, e-Palette araçları atlet ve ekiplerin taşıma ihtiyaçlarını destekleyecek. Bir düzine veya daha fazla araç, Olimpiyat ve Paralimpik Köyü arasında sürekli servis verecek.

Toyota, e-Palette araçlarının “Seviye 4” otonom araçlar olacağını söylüyor. Yani bir insan sürücüye ihtiyaç duymayacak, ancak sadece belirli bir coğrafi alan içinde hizmet verecek.

toyota concept-i
Toyota Concept-i

İlk kez CES 2017’de gösterilen Concept-i ise, Toyota için maratonda önde yer alan ve meşaleyi taşıyan araç olacak. Bu, Toyota için, taşıdığı Yui adlı araç içi sanal asistan ile yapay zekâ ile ilgili çalışmalarını göstereceği bir platform olmanın yanı sıra, yoğun otonom sürüş çalışmalarını sergileyeceği bir araç olma özelliğini taşıyor.

toyota elektrikli scooter
Toyota elektrikli scooter

Öte yandan farklı boyut ve şekillerde scooter araçları da olacak. Toyota, 300 adet elektrikli scotter aracı yola çıkarmayı planlıyor. Bunun yanı sıra, sayısı açıklanmayan miktarda oturaklı ve tekerlekli sandalye bağlantılı kişisel taşıma araçları da yollarda olacak.

Bu araçların çoğu, yüksek sayıda insanı taşıma konusunda; metro, tren veya otobüse göre verimsiz durumda. Tokyo’nun Olimpiyat oyunlarının taleplerini karşılayacak miktarda otobüs bulmakta zorlandığı söyleniyor. Organizasyon komitesinin bir gün için şehrin farklı noktalarındaki alanlara taşıma için en fazla 2000 otobüse ihtiyaç duyduğu söyleniyor. Aynı zamanda bu sayının iki katı kadar da sürücüye ihtiyaç var. Şimdiye kadar organizatörlerin şimdiye kadar çevreden sadece 6 bin 400 araç temin edebildikleri ve komiteyi aramalarını sıklaştırması için zorladıkları söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER