Teknoloji

Apple CEO’su Tim Cook: Müşterilerimizi asla birer ürüne dönüştürmedik

tim cook

tim cookFacebook’un gizlilik ve güvenlik konusundaki yaklaşımları, Farmville’in popüler olduğu zamandan bu yana tartışılıyor. Ancak son zamanlarda Facebook’un uygulamaları, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle, çok daha yoğun biçimde konuşuluyor. Herkesin konuştuğu bu konuya kayıtsız kalamayan isimlerden birisi de Apple CEO’su Tim Cook oldu.

Cook, bir röportajda kendisine yöneltilen “Eğer Mark Zuckerberg’in yerinde olsaydınız ne yapardınız?” sorusuna şu şekilde yanıt verdi: “Ben onun durumunda olmazdım. Eğer müşterilerimiz bizim ürünümüz olsaydı biz de çok büyük paralar kazanabilirdik. Ancak biz bunu yapmayı tercih etmedik.”

Facebook ve diğer sosyal ağların insanlara belli fikirleri empoze etmek için kullanıldığının ortaya çıkması, tüm dünyada büyük bir infial yarattı. Ancak biraz çerçevenin dışına çıkıldığında tüm sosyal ağların bu amaçla kullanım için geliştirildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Facebook gibi halka açık bir şirketin gelir elde edip yatırımcılarını sevindirmesi için elindeki en önemli silah olarak kullanıcı verileri öne çıkıyor.

Apple gibi cihaz üreten bir şirket, varlığını sürdürmek için kullanıcı verilerini takas etmeye ihtiyaç duymuyor. Facebook ve Google gibi şirketlerin elinde ise böyle bir imkan bulunmuyor. Ancak Tim Cook özellikle Apple’ın şimdi olduğu gibi bir şirket olmayı istediğine dikkat çekiyor. Tecrübeli CEO, Cambridge Analytica skandalının ardından sosyal ağlarla ilgili daha somut düzenlemeler yapılması gerektiğine inandığını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER