Teknoloji

ThyssenKrupp 2016 yılında yatay gidebilen ve kablosuz asansörleri test etmeye başlayacal

thysenkrupp-asansor-031214

Almanya merkezli teknoloji şirketi ThyssenKrupp, asansörlerin gökdelenler içinde hem dikey hem de yatay yönlerde ilerleyebileceği bir gelecek öngörüyor. Manyetik yükseltme özellikli trenlerdekine benzer bir çizgisel motor teknolojisi kullanan MULTI isimli asansör sistemi, kablolar olmadan hareket edebilmesi sayesinde türünün ilk örneği olacak.

ThyssenKrupp yöneticisi Andreas Schierenbeck, inşaat sektöründeki değişime bağlı olarak asansör sistemlerinin de değişmesi gerektiğini belirtti. Schierenbeck asansörlerin yeni binaların ihtiyaçlarını karşılamasının ve daha yüksek yolcu kapasitesine ulaşmasının önemini vurgulamayı ihmal etmedi. ThyssenKrupp tarafından tasarlanan MULTI, yatay ve dikey yönlerdeki hareketleri için ayrı birer motor kullanacak. Çoklu kabinlerden oluşan sistem saniyede 5 metrelik döngüler içinde dolaşacak. Asansör bekleme süresiyse 15 ila 30 saniye arasında değişecek.

İlk MULTI sisteminin testleri 2016 içinde başlayacak. ThyssenKrupp MULTI’yi yeni ufuklar açan bir sistem olarak lanse etse de, MULTI’nin bazı yönleri daha önce başka şirketler tarafından keşfedilmişti. Amerikan şirketi MagneMotion kablosuz asansör fikrini patentlemiş, Hitachi ise daha önceden çoklu kabin asansör sisteminin geliştirme çalışmalarını başlatmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER