Teknoloji

Thunderbolt’un gelecek nesil daha fazla sayıda monitör bağlamaya izin verecek

intel thunderbolt

Bilgisayarlardaki portların sahip olduğu spesifikasyonlar birbirine daha da yakın hâle gelirken Intel de Thunderbolt teknolojisini daha çekici hâle getirmenin yeni yollarını arıyor. Bu amaçla ilgisini birçok monitörü aynı anda kullanmak isteyen teknoloji tutkunlarına da odaklanıyor. Şirket, gelecek nesil Thunderbolt standardının ön gösterimini yaptı.

Thunderbolt’un gelecek nesil versiyonu çoklu monitör kurulumları ve diğer görsel yoğunluklu kullanımlar için daha fazla bant genişliği sunacak. Port normalde saniyede 80 gigabitlik bir bant genişliği sunacak. Bu açıdan temel aldığı USB 4 2.0 versiyonu ile aynı bant genişliğine sahip olacak. Bununla birlikte, ekranların daha fazla çözünürlük veya yenileme hızına ihtiyaç duyduğu anlarda 120Gbps gönderme ve 40Gbps indirme hızlarını sunan özel bir moda otomatik olarak geçişi mümkün olacak.

Ayrıca DisplayPort 2.1 desteği, özellikle harici GPU kullananlar için önem taşıyan, iki kat daha yüksek PCI Express veri aktarım hızı, daha eski formatlarla geriye dönük uyumluluk ve uzunluğu 1 metreye kadar çıkan pasif kablolara destek de bulunacak.

intel thunderbolt

Tüm bunlar gelecek nesil Thunderbolt standardının USB 4’ten çok uzak olmayacağını gösteriyor. Intel, tutarlılığın bilgisayar üreticilerinin yeni teknolojiye cihazlarında yer vermesine ikna edeceğine inanıyor. The Verge sitesine konuşan Intel yöneticisi Jason Ziller, USB 4’ün yeni özelliklerinin birçoğunun yeni Thunderbolt standardı ile gerektiğinde kullanılabilecek olan isteğe bağlı özellikler olduğunu söylüyor. USB Uygulayıcıları Forumu etiketlemeyi geliştirirken, Thunderbolt’un oyun donanımınızın veya yaratıcı stüdyonuzun istediğiniz tüm monitörleri kaldırabileceğinden emin olmasını isteyebilirsiniz.

Intel, güncellenmiş Thunderbolt standardının resmi adını ve tüm yeteneklerini 2023’te paylaşmayı planlıyor. Bu, bazı kullanıcılara gelecek yıl Intel işlemcili bilgisayarlar veya Apple bu bağlantı noktasını benimserse, Mac’le satın almaları için bir neden verebilir. Ancak Thunderbolt ve USB arasındaki farkın önemli ölçüde daraldığı açıkça görülüyor. USB 4 donanımlı bir AMD sistemi neredeyse aynı özelliklere sahip bir portu desteklerken, Intel Core tabanlı bir bilgisayar satın almak için fazla nedeniniz olmayacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER