ManşetlerUlaşım

Tesla Cybertruck’ın geç kalmasının ardındaki sebepler ortaya çıktı

tesla cybertruck

Tesla CEO’su Elon Musk, Kasım 2019’da Cybertruck’ı duyurduğunda, üretiminin 2021 sonlarında başlamasını beklediğini söylemişti. Ancak, Wired’ın incelediği sızdırılan Tesla belgeleri, şirketin 2022 Ocak’ında hala preprodüksiyon “alfa” versiyonu kamyonun frenleme, gövde sızdırmazlığı ve süspansiyon gibi temel unsurların performansıyla mücadele ettiğini gösteriyor.

Cybertruck’ın 2019’daki unutulmaz tanıtımından bu yana bir milyondan fazla müşterinin bu kamyonu rezerve etmek için 100 dolar depozito yatırdığı düşünülüyor. Musk, kamyonun dayanıklılığını kanıtlamak amacıyla yaptığı gösteride metal toplarla iki penceresini kırmıştı. Tesla’nın en çok satan aracı olmasa da, Cybertruck’ın nihai çıkışı, 2020 Model Y’den bu yana yeni bir tüketici modeli göndermeyen bir şirket için sembolik bir zafer olarak görülecek.

Ancak, Handelsblatt gazetesinin de üzerinde durduğu sızdırılan belgeler, Cybertruck’ın geliştirilmesinin hiç de kolay olmadığını gösteriyor. Örneğin, 2022 Ocak’ta test edilen kamyonun prototip versiyonunun frenlemede sorunlar yaşadığı, “aşırı pedal hareketi ve tutarsız durma”, “sürtünmeli frenleme sırasında aşırı yükseklik” ve dönüşlerde frenleme sorunları olduğu belirtiliyor.

Aracın sızdırmazlığını sağlama konusu da başka bir zorluk olarak ortaya çıkmış. Bu durum, hava koşullarını ve gürültüyü kabinin dışında tutmak için önemli bir unsur. Belgelerin “sızdırmazlık sağlama konusunda net bir yol haritamızın olmadığı birkaç alan olduğunu” belirttiği söyleniyor. Prototip araç, süspansiyonunda da sorunlar yaşamış ve bazı performans alanlarında “hedeflere önemli bir boşluk” olduğunu belirten bir rapor oluşturmuş.

Tesla’nın Cybertruck Mücadelesi

Cybertruck’ın geliştirilmesinin zorlu olması, gelişimini takip eden herkes için sürpriz olmayacak. Kamyonun son derece polarize eden tasarımı, genellikle basit elementler olan cam silecekleri gibi unsurların yoğun bir şekilde incelenmesine yol açtı. Açılı gövdesi paslanmaz çelikten yapılmıştır ki bu, New York Times’ın belirttiği gibi, otomobil üretiminde tipik olarak kullanılan çeliğe göre daha pahalı ve ağırdır ve “şekillendirilmesi ve kaynaklanması pahalı ve zordur.”

Bununla birlikte, dünyanın en değerli otomobil üreticisi olan Tesla’nın, bu zorlukların üstesinden gelmek için finansal kaynaklara sahip olduğunu söylemek yanıltıcı olmaz. Elon Musk, bu yılın üçüncü çeyreği için bir Cybertruck teslimat etkinliği planlamış durumda, seri üretimin ise 2024’te başlaması bekleniyor. Electrek’in raporlarına göre, şirket yılda 375.000 Cybertruck üretmeyi hedefliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Tesla 2023’te toplamda 1.8 milyon teslimat hedefliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER