İncelemelerManşetler

Teknosa Preo P1 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

teknosa-preo-p1-inceleme-00011

Mobil operatörlerin kendi markalarını taşıyan akıllı telefonlar çıkarmalarına alışığız da, bir zincir teknoloji mağazasından akıllı telefon görmeyi pek beklemiyorduk. Aslında bunu da çok şaşırtıcı bulmamak gerekiyor, ne de olsa Teknosa geçtiğimiz aylarda Teknosa Mobil markasıyla sanal mobil operatörlük hizmeti vermeye başlamıştı. Teknosa’nın Preo markası altında çıkardığı ilk Android telefonu Preo P1 de mağazalar zincirinin mobil pazarda sadece satıcı olarak kalmayıp, daha da öteye geçme stratejisinde önemli bir adımı oluşturuyor. Teknosa’nın ZTE tarafından üretilen ilk akıllı telefonu Preo P1 orta segment Android telefonlarında gördüğümüz teknik özellikler ve sade bir Android deneyimiyle kendisine yer edinmeye çalışıyor. Telefonla ilgili merak ettiklerinizi yazının devamında yer alan detaylı inceleme yazısında bulabilirsiniz.

Video İnceleme

teknosa-preo-p1-inceleme-00001teknosa-preo-p1-inceleme-00006teknosa-preo-p1-inceleme-00019Teknosa Preo P1 fazla gösterişli bir akıllı telefon sayılmaz. Ancak bu telefonu elinize aldığınızda hoşunuza gideceğini söyleyebiliriz. 143 x 70.7 x 8.5 mm.’lik boyutlara sahip olan bu akıllı telefon ince ve uzun bir cihaz görünümünde. Uzun kenarlarda çerçeve mümkün olabildiğince dar tutulmuş, böylelikle 5 inç ekranlı telefon tek elde rahatlıkla tutulabiliyor, baş parmağınız ekranın hemen hemen bütün noktasına rahatlıkla erişebiliyor. 136 gr. ağırlığa sahip telefonun bu açıdan makul aralıkta olduğunu ve kullanırken belirli bir süre sonra elde baskı ve yorulmaya neden olmadığını belirtmeliyiz. 8.5 mm. kalınlık da yüksek sayılmaz, pantolon cebinde rahatlıkla taşımanız mümkün oluyor.

çOK GÖSTERİŞLİ OLMASA DA, TEKNOSA PREO P1’İN TASARIMINI SEVECEKSİNİZ

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Preo P1 uzaktan bakıldığında ışıldayan, dikkat çeken bir telefon değil. Ancak telefonu kullanırken sağlam olduğunu hissedecek, arkasını ve uzun kenarlarını saran yumuşak plastik yüzeyden hoşlanacaksınız. Bu plastik yüzey Teknosa Preo P1’i kullanmayı daha zevkli hâle getiriyor. Telefonun üst ve alt kenarları farklı tür bir plastikle kaplıyken, ön yüzün de tamamını cam örtüyor.

teknosa-preo-p1-inceleme-00017teknosa-preo-p1-inceleme-00014teknosa-preo-p1-inceleme-00009Teknosa Preo P1’in üretimi ZTE tarafından yapılıyor, zaten bunu telefonun tasarımından ve belirli detaylarından anlamak mümkün oluyor. Ekranın altında ZTE’nin son telefonlarında sıklıkla gördüğümüz şekilde mavi renkli, bir dokunmatik halka bulunuyor. Ana ekran tuşunun işlevlerini yerine getiren bu halka aynı zamanda bir bildirim gösterge lambası işlevini görüyor. Bildirim varken bu mavi halka aydınlatılıyor. Bunun solunda ve sağında nokta şeklinde geri ve çoklu görev kısayollarını da görüyoruz. Bunlar normal zamanda, kullanılmazken aydınlatılmıyor. Ekranın üstünde ahize hoparlörü ve 5 megapiksel ön kamerayı görüyoruz.

Preo P1’in çıkarılan bir kapağı yok. Bu da 2400 mAh kapasiteli pilinin sabit olduğu ve kullanıcılar tarafından değiştirilemediği anlamına geliyor. Bu arada microSIM ve microSD kart yuvaları da sol kenarda yer alıyor, kutudan çıkan sivri uçlu cisim yardımıyla bu tepsiler yerinden çıkarılabiliyor. Sağ kenarda ses tuşu ve daire şekilli güç butonunu görüyoruz. Alt kenarda microUSB portu ve ana mikrofon yer alırken, üst kenarda da 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor. Arka tarafa baktığımızda 13 megapiksel kamera, LED flaş ve ikinci mikrofonun birbirine yakın şekilde sol üst köşede bulunduğunu görüyoruz. Teknosa Preo logosu biraz yukarı doğru olacak şekilde yatay eksende ortalanmış. Hoparlör ise sağ alt köşede yer alıyor. Bu küçük hoparlörün hemen ucuna yerleştirilmiş küçük bir topuz sayesinde Preo P1 bir yüzeye konulduğunda ses çıkışı için aralık oluşturuluyor.

MICROSD VE MICROSIM KARTLAR İÇİN ÇIKARILABİLİR YUVALAR MEVCUT

Teknosa Preo P1’de de diğer çoğu orta segment Android telefonda gördüğümüz gibi 5 inç, 1280 x 720 piksel ekran bulunuyor. Bu ekran geniş görüş açılarına, yeterli parlaklığa sahip. Renkler biraz solgun görünse de, genel olarak ekranın rahatsız edici bir tarafı yok, Teknosa Preo P1 sahiplerine memnun kalacakları derecede bir görsel deneyimi sunmayı başaracaktır. Ekranın tepkiselliği de iyi derecede, cam yüzey üzerinde hafif bir sürtünme hissediliyor, ancak bu durum ekranı kullanırken herhangi bir sorun çıkarmıyor. 5 inç ekran film izlerken, web’de gezinirken, oyun oynarken yeterli görüntüleme alanını sunuyor.

teknosa-preo-p1-ekrna-goruntuleri-00002teknosa-preo-p1-ekrna-goruntuleri-00001Preo P1’in içine baktığımızda, 5 inç 720p ekrana eşlik ettiğini gördüğümüz diğer teknik özelliklerle karşılaşıyoruz. 1.2 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 410 işlemci, 1 GB RAM, 8 GB dahili hafıza, 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvasını Teknosa Preo P1’de görüyoruz. Bu donanım paketi tahmin ettiğimiz gibi diğer Snapdragon 410 işlemcili orta segment Android telefonlarla benzer benchmark sonuçlarını elde etmeyi sağlıyor. Örneğin Teknosa Preo P1’in AnTuTu Benchmark testinde 20000-21000 arasında bir puanı aldığını görüyoruz. Pratikte de bu puanın yansımalarını görüyoruz. Teknosa Preo P1 düşük profilli işlemlerde herhangi bir sorun çıkarmıyor, kullanıcı arayüzündeki geçişler ve uygulama açılışlarında problem görmüyoruz; ancak nadiren de olsa takılmalar gözlemledik. Bu arada bir kere de kamera uygulamasının kendiliğinden kilitlendiğini ve kapandığına tanık olduk. Ancak bunların her akıllı telefonun başına gelebilecek durumlar olduğunu belirtmek gerekiyor. Oyunlar konusunda da Teknosa Preo P1’in tatmin edici bir deneyim sunduğunu, çoğu oyunu takılma olmaksızın oynama fırsatı verdiğini söyleyebiliriz. Isınma konusunda çok ciddi bir sorun yok, ancak Preo P1’in normale göre biraz daha çabuk ısındığını söylemeliyiz. Neyse ki, sıcaklığı normal aralığın dışına çıkıp çok yükseklere ulaşmıyor.teknosa-preo-p1-ekrna-goruntuleri-00009

DİĞER SNAPDRAGON 410 İŞLEMCİLERDE GÖRDÜĞÜMÜZ BENCHMARK PUANLARINI TEKNOSA PREO P1 DE TOPLUYOR

2400 mAh kapasiteli pil sabit olduğu için yedek pil taşıma imkanı söz konusu değil. Ancak pek ihtiyacınız olacak gibi de görünmüyor. Normal yoğunluklu bir kullanımda bu 2400 mAh kapasiteli pil işleri rahatlıkla görmeyi sağlıyor. Eğer bazı ayarlamaları yapar, 3G’yi gerekli görmediğiniz durumlarda kapatıp arka planda çalışan uygulamalarda birtakım organizasyonlar yaparsanız, o hâlde Teknosa Preo P1’i tek bir şarjla ikinci günde de kullanmak mümkün oluyor. Bu arada Pil Yöneticisi uygulamasını da kullanarak Teknosa Preo P1’in pil yönetimini daha verimli şekilde yapabilirsiniz.

Kablosuz bağlantı tarafında Teknosa Preo P1’in kendi segmentindeki Android telefonların özelliklerini barındırdığını görüyoruz. Wi-Fi, Bluetooth, GPS’in yanı sıra HSPA ve LTE desteklerini de görüyoruz. Teknosa Preo P1, gelecek yıl nisan ayında faaliyete geçmesi beklenen 4G şebekelerine şimdiden hazır bir telefon olarak müşterilerini bekliyor. Telefonun arkasında yer alan LTE logosu da bunu açık şekilde ortaya koyuyor.

teknosa-preo-p1-inceleme-00010Teknosa Preo P1’in arkasında yer alan küçük hoparlör yüksek bir ses çıkışına sahip değil. Hatta normalde ortalamanın biraz da altında kalabiliyor. Ancak Dolby teknolojisi sayesinde ses çıkış şiddeti yaklaşık yüzde 25 oranında artırılabiliyor. Teknosa Preo P1’de yüklü olan Dolby uygulamasını kullanarak Film, Müzik, Oyun, Diyalog gibi hazır profillerden birini seçebilir ya da kendi kişisel ses profilinizi oluşturarak hoparlörün verimini daha da artırabilirsiniz.

DOLBY TEKNOLOJİSİYLE HOPARLÖRÜN SES ÇIKIŞ DAHA DA ARTIRILIYOR

teknosa-preo-p1-ekrna-goruntuleri-00004teknosa-preo-p1-ekrna-goruntuleri-00005Yazılım tarafına baktığımızda, ortalıkta Lollipop yüklü olarak gelen orta segment Android telefonlarının arttığını görmemize rağmen, Teknosa Preo P1 Android 4.4.4 KitKat ile yüklü olarak geliyor. Belki yakın gelecekte Teknosa’nın Preo P1 sahiplerine Lollipop’un tadına bakma fırsatı sunduğunu görebiliriz. Ancak KitKat yüklü olarak gelmesi hemen sizi hayal kırıklığına uğratmasın, Preo P1 bu hâliyle bile epey düzgün şekilde işliyor ve ihtiyaçları karşılıyor. Yazılım güncelleme işlemi için Ayarlar içinde yer alan Yazılım Güncelleme bölümünü değil, uygulama menüsünden ulaşabileceğiniz Yazılım Günleleme uygulamasını kullanmalısınız.

Öncelikle Teknosa kullanıcı arayüzüne pek müdahale etmemiş. KitKat’ın ham arayüzünü değiştirmeden sunmayı tercih etmiş. Özelleştirmeler çok sınırlı kalıyor, sadece duvar kağıdının özel olarak ayarlandığını, bununla birlikte ana ekrana da Teknosa uygulamasının eklendiğini görüyoruz. Ne de olsa karşımızda bir Teknosa telefonu var ve Teknosa’dan hızlı ve zahmetsiz şekilde alışveriş yapmak da bu telefonun temel önceliklerinden bir tanesi olmalı. İşte Teknosa uygulaması bunu sunuyor.

teknosa-preo-p1-ekrna-goruntuleri-00008TEKNOSA’NIN MOBİL UYGULAMASI PREO P1’İN BAŞROLÜNDE

Google’ın Chrome, Gmail, Google+, Haritalar, Fotoğraflar, Hangouts gibi servislerine ve ürünlerine ait uygulamaları Google klasörü altında görüyoruz. Bunun dışında Avast Mobile Security, Dolby, Pil Yöneticisi, WPS Office gibi uygulamaları da Teknosa Preo P1’de yüklü olarak görüyoruz. El Feneri de arkadaki flaş ışığını istediğiniz zaman hızlı şekilde yakmanıza olanak sağlıyor. Klavye olarak da ister Google klavyesini, isterseniz de yüklü olarak gelen TouchPal klavye uygulamasını kullanabilirsiniz. Bunların dışında istediğiniz uygulama veya oyunu Google Play Store üzerinden indirebilirsiniz.

Orta segment Android telefonlarında gördüğümüz piksel sayılarının aynısını Teknosa Preo P1’in kameralarında da görüyoruz. Arkadaki kamera 13 megapiksel çözünürlük, otomatik odak, LED flaş gibi özelliklere sahip. Önde de 5 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası bulunuyor. Kamera uygulaması ZTE’nin diğer telefonlarında da gördüğümüz kamera uygulamalarının aynısı. Bu sade tasarımlı ve temiz uygulama sayesinde kameraları kullanmak daha da kolaylaşıyor.

teknosa-preo-p1-inceleme-00016teknosa-preo-p1-kamera-fotograflari-00015KAMERA UYGULAMASI SADE TASARIMI VE ÖZEL MODLARIYLA ÇEKİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Kamera uygulamasını açtığınızda sağ tarafta fotoğraf ve video çekim tuşlarını, aynı zamanda çektiğiniz en son fotoğraflara açılan küçük resmi göreceksiniz. Ayrıca ekranın diğer köşesinde MOD şeklinde bir kutucuk göreceksiniz. Buna dokunduğunuzda açılan modlar arasında Normal, Otomatik, HDR, Panorama, Gülümseme ve Güzellik gibi çeşitleri göreceksiniz. Genellikle Normal ve Otomatik modlar işinizi görecektir, ancak eğer daha fazla kontrol isterseniz, Manuel modu kullanabilir; ISO, beyaz dengesi, pozlama telafisi, netlik, doygunluk gibi ayarları istediğiniz gibi kontrol edebilirsiniz.

Teknosa Preo P1’in 13 megapiksel arka kamerasıyla çekilen fotoğraflarda detaylardan biraz ödün veriliyor gibi görünüyor. Çektiğiniz fotoğrafları bilgisayara aktarıp açtıktan sonra yakınlaştırma yaptığınızda detayların az, pikselleşmenin gözle görülür olduğunu fark edeceksiniz. Işık koşulları iyiyken ve dışarıda güneşli havalarda arka kamera kötü performans sergilemiyor, ancak ışığın ters geldiği durumlarda parlaklık normale göre biraz daha az alıyor. Bu gibi durumlarda HDR kullanmak iyi olabilir. HDR moduyla normale göre daha canlı fotoğraflar da elde etmeniz olası. Renk doygunluğu konusunda kameranın biraz aşırıya kaçma heveslisi olduğunu da görüyoruz. Çiçek, vb. renkli nesnelerin çekimlerinde renklerin fazla doygun olduğunu görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda Manuel modu kullanmak daha iyi olabilir. Gece manzara çekimlerinde gürültü etkisinin düşük olması olumlu, ancak titreşim etkisi biraz fazla hissediliyor. Bu nedenle gece çekimlerinde elinizi mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var. Makro çekimlerde de Teknosa Preo P1’in arka kamerası fena sonuçlar vermiyor.

5 megapiksel ön kameranın selfie fotoğraf çekmeyi sevenlerin ihtiyacını iyi şekilde göreceğini söyleyebiliriz. Düşük ışıkta ortalama bir performans gösterse de, 5 megapiksel ön kamera güzellik, gülümseme gibi araçlarla birlikte iyi selfie fotoğraflar çekmenizi sağlayacaktır. Bu arada el hareketinizle deklanşörü, telefonun ekranında herhangi bir tuşa dokunmadan tetikleyebilirsiniz.

Arka kamera ile 1080p Full HD video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. El titremelerinin görüntüye etkisi hissedilirken otomatik odaklama performansı da biraz düşük görünüyor. Ortam seslerinin kaydı düzgün şekilde yapılsa da, özellikle dışarıda yapılan çekimlerde rüzgar uğultusunun etkisi fazla oluyor.

teknosa-preo-p1-inceleme-00021Cebini fazla yormadan uygun koşullarda bir Android telefonu sahibi olmak isteyenler için birçok farklı seçenek var. Özellikle 750-800 TL fiyat bandında birbirine benzer teknik özelliklere sahip birçok akıllı telefon görüyoruz. Teknosa Preo P1 de bunlardan bir tanesi. 5 inç ekran, Snapdragon 410 işlemci, 13 megapiksel arka kamera, 5 megapiksel ön kamera gibi teknik özellikler 749 TL fiyata sahip olan bir akıllı telefon için makul görünüyor.

BÜTÇESİNİ ZORLAMADAN DÜZGÜN BİR ANDROID DENEYİMİ YAŞAMAK İSTEYENLER TEKNOSA PREO P1’İ DÜŞÜNEBİLİR

Teknosa Preo P1’in tasarımı bu telefonu tercih edenleri en fazla memnun edecek unsur olacaktır. Ekran ve işlemci performansı bu fiyattaki bir telefonda beklenen düzeyde. 8 GB dahili hafıza pek yeterli olmayacaktır, bu nedenle Preo P1 ile bir bellek kartı edinmekte fayda var. Ön kamera iyi performans sergilese de, arka kamera temel ihtiyaçlarınızı karşılamanın ötesine geçmeyecektir. Lollipop’un yüklü geldiği telefonların arttığı bir dönemde KitKat telefonu satın almak çok ideal olmayabilir, ancak Teknosa Preo P1’in sunduğu kullanıcı deneyiminin Lollipop yüklü telefonlardan aşağı kalmadığını belirtmemiz gerekiyor. Bütçesini zorlamak istemeyen, düzgün bir Android deneyimi arayanlar Teknosa Preo P1’i de değerlendirme listesine ekleyebilirler.

İLGİLİ HABERLER