İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: BlackBerry Bold 9900 – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

blackberry-bold-9900-inceleme-00019

Akıllı telefon pazarındaki rekabette Apple ve Google’ın gerisinde kalmamaya çalışan RIM, 2011 yılının ortalarında BlackBerry 7 işletim sistemini ve bu işletim sistemiyle çalışan ilk akıllı telefonlarını tanıtmıştı. BlackBerry Bold 9900 de bunların arasında en fazla dikkat çeken cihazdı. Geçtiğimiz yılın sonbaharında Türkiye’ye giriş yapan BlackBerry Bold 9900, BlackBerry telefonlardan kopamayan kitlenin bir hayli ilgisini çekmiş durumda. Biraz geç olsa da bu cihaz test merkezimize ulaştı ve bu sayede hem cihazın hem de BlackBerry 7’nin performansını test etme fırsatı bulduk.

Aslında BlackBerry Bold 9900’ın ikizi BlackBerry Bold 9930‘u birkaç ay önce hızlı bir şekilde incelemiştik. Şimdi cihaz test merkezimizde olduğu için daha detaylı bir inceleme yapma fırsatımız oldu. BlackBerry Bold 9900’ın artıları ve eksileri, BlackBerry 7’nin yenilikleri ve performansı gibi ayrıntıları yazının devamında yer alan BlackBerry Bold 9900 incelemesinde bulabilirsiniz.

Video: BlackBerry Bold 9900 İncelemesi

Galeri: BlackBerry Bold 9900
[nggallery id=803]

Donanım

BlackBerry Bold 9900 115 x 66 x 10.5 mm’lik boyutlara ve 130 gr. ağırlığa sahip. Bold 9900’ün 10.5 mm’lik kalınlığıyla en ince BlackBerry akıllı telefonlarından bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Telefona ilk kez baktığınızda onun daha önceki BlackBerry Bold serisi cihazlardan pek de farklı olmadığını düşünebilirsiniz. Bold serisinin genel çizgileri korunmuş. Ancak detaya indikçe Bold 9900’ün diğerlerinden daha farklı olduğunu ve daha kaliteli bir yapıda olduğunu farkedeceksiniz.

blackberry-bold-9900-inceleme-00008

BlackBerry Bold 9900’ün kenarlarını fırçalanmış metalden yapılmış bir şerit tamamen çevreliyor. Bunun cihaza iPhone 4 ve 4S’teki gibi çekici bir hava kattığını söylemek gerek. Bu şeridin ön yüzle buluşmasını sağlayan ince ve metalden yapılmış çerçevenin çizilmelere karşı pek dayanıklı olmadığını belirtmemiz gerek, belirli bir süreden sonra buralarda ufak çizikler görmeniz muhtemel. Tekrar metal şeride dönecek olursak, cihazın kenarlarında bulunan girişler ve düğmeler bu şeridin tamamen veya yarısı üzerinde olacak şekilde konumlanmış.

BlackBerry Bold 9900’ün sağ kenarında ses artırma ve azaltma tuşları, bunların ortasında ise ses kapatma tuşu yer alıyor. Ayrıca bu kenarda, cihazın alt kısmına doğru bir ortak tuş var. Bu tuşun varsayılan görevi kameraya verilmiş, ancak kullanıcılar ayarlar bölümünden tuşun yapacağı işi değiştirme fırsatına sahip. Cihazın üst kenarında ekran kilit tuşu yer almakta. Sol kenarda iki farklı giriş bulunmakta; 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı ve microUSB portu. microUSB portu üzerinden hem şarj hem de bilgisayar bağlantı işlemleri gerçekleştiriliyor.

blackberry-bold-9900-inceleme-00012

BlackBerry Bold 9900’ün plastikten yapılmış arka tarafının ortasında karbon fiber tarzı bir malzemeden yapılmış bir bölüm var. Bu bölümün üst kısmında BlackBerry Bold 9900’ün 5 megapiksel kamerası ve LED flaşı yer alıyor. Bu ikilinin altındaki bölümde çıkarılabilir bir kapak bulunuyor. Kapağı çıkarmanın biraz zor olduğunu, bazen tırnakların işi gördüğünü, ancak bazen bıçak benzeri ince ve yassı bir aygıttan yardım almak gerektiğini belirtelim. Kapağın altında BlackBerry Bold 9900’ın 1230 mAh’lik bataryası yer alıyor. Bataryanın altında SIM kart yuvası bulunmakta. Bataryanın bağlantı noktasının hemen yanında bir işaretle de belli edilmiş şekilde microSD kart yuvası bulunuyor. microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar kartları destekliyor. BlackBerry Bold 9900’da 8 GB’lık dahili bellek bulunuyor. Bu durumda cihazda toplam 40 GB’lık bir alan elde etmek mümkün. Tabii, 8 GB’lık kısmın belirli bir bölümünün BlackBerry 7 ve uygulamalar için kullanıldığını ve kullanıcıya açık olmadığını belirtelim.

blackberry-bold-9900-inceleme-00017

BlackBerry Bold 9900’da 2.8 inç’lik, 640 x 480 piksel çözünürlüklü TFT kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. Çözünürlük, günümüzün telefonlarıyla karşılaştırıldığında biraz düşük gibi geliyor, ancak ekran büyüklüğü göz önüne alındığında karşımızda 286 ppi gibi, Apple’ın Retina ekran seviyesine yakın bir piksel yoğunluğu bulunuyor. Zaten bu sayede BlackBerry Bold 9900’ün ekranı yüksek bir keskinliğe ve kontrasta sahip. Ayrıca cihazın ekranının görüş açısı da oldukça yüksek. Ekrana geniş açıdan baksanız bile renklerin ve kontrastın iyi bir şekilde korunduğunu farkedeceksiniz.

BlackBerry Bold 9900’da kapasitif dokunmatik ekran bulunmakta, ancak iz topunu kullanmaktan vazgeçemeyenler için RIM bu özelliği de cihazda tutmaya devam ediyor. Ekranın hemen altında ortada yer alan kare şekilli ve basılabilir optik iz topu sayesinde dokunmatik ekranlada gerçekleştirilebilen tüm navigasyon işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu iz topunun her iki yanında çağrı kabul etme, menü, geri ve çağrı reddetme (ayrıca açma/kapatma) tuşları bulunuyor. Bu tuş dizisinin altında ise tam QWERTY klavye bulunuyor. BlackBerry Bold 9900’ün klavyesinin kullanıcılardan beğeni toplayacağını tahmin ediyoruz. Tuşlar üzerinde iz topuna göre bulundukları yere bağlı olarak tümsekler barındırıyor, bu sayede yazma işlemi biraz daha kolaylaşıyor. Tuşlar yeterli derinliğe ve sertliğe sahip, bu sayede cihazda yazı yazmak rahat bir şekilde gerçekleşiyor. Türkçe karakterleri yazmak için kendisinden önce veya sonra gelen harfe basmak ve sonra da iztopunu sürükleyerek uygun harfi seçmek gerekiyor.

blackberry-bold-9900-inceleme-00006

BlackBerry Bold 9900’ün içinde de önemli güncelleştirmeler mevcut. Qualcomm’un 1.2 GHz’lik tek çekirdekli işlemcisini barındıran cihazda 768 MB RAM bulunuyor. Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda çift bant (2.4 GHz & 5 GHz) 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR ve GPS’in yer aldığını görüyoruz. BlackBerry Bold 9900 barındırdığı NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisiyle de dikkat çekiyor. Şu an için NFC yongasından yararlanacak pek fazla uygulama yok. Ancak Turkcell’in geçtiğimiz günlerde duyurduğu Cep-T Cüzdan yeniliği ve BlackBerry OS 7.1 güncellemesiyle birlikte Bold 9900’daki NFC desteğinin değeri daha fazla anlaşılacaktır. HSDPA 14.4 Mbps ve HSUPA 5.76 Mbps desteği de Bold 9900’ün yüksek hızda mobil genişbant bağlantı desteği sunabileceğini gösteriyor. Bunların dışında Bold 9900’de yakınlık sensörü ve pusula da bulunuyor.

Yazılım

BlackBerry Bold 9900, yukarıda belirttiğimiz gibi BlackBerry 7 işletim sistemiyle gelen cihazlardan ilk cihazlardan bir tanesi. Kullanıcı arayüzü açısından baktığımızda BlackBerry 7’nin BlackBerry OS 6’dan çok farklı bir şey sunduğunu söyleyemeyiz. Bundan yaklaşık 15 ay önce gerçekleştirdiğimiz BlackBerry Torch’ta yüklü gelen BlackBerry OS 6 kullanıcı arayüzü temel hatlarıyla BlackBerry 7’de de sunulmakta. Ancak esas değişiklikler altta yatıyor. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde duyurulan ve yakında Bold 9900’e de gelecek BlackBerry 7.1 güncellemesiyle birlikte Wi-Fi kişisel bağlantı noktası özelliği, NFC uygulamaları ve bunun gibi yenilikler gelecek ve Bold 9900 daha fazla özellik kazanacak.

blackberry-7-arayuz-00014

Şimdilik BlackBerry 7’ye biraz daha yakından bakalım. BlackBerry 7’nin ana ekranı birçok uygulamaya, ayara veya bileşene hızlı bir şekilde ulaşma fırsatı sunuyor. Ana ekranı aslında yatayda dört parçaya bölebiliriz. Üstteki ilk kısımda pil durumu, tarih, saat, mobil operatör ve Wi-Fi bağlantı bilgisi, hücresel şebeke sinyal durumu, kablosuz bağlantı durumu gibi bilgiler yer alıyor. Bu alana dokunduğunuzda ise karşınıza bahsettiğimiz tüm bu bileşenlere dair ayarları yapabileceğiniz ayar menüsü çıkıyor. Buradan Wi-Fi, hücresel şebeke bağlantısı, Bluetooth ve NFC gibi bağlantıları kolaylıkla açıp kapatmak, saat alarmı kurmak, Wi-Fi ağlarına bağlanmak ve telefonun diğer seçeneklerine geçiş yapmak mümkün. Üst kısıma tekrar dokunarak bu bölümü kapatabilirsiniz. İkinci kısımda soldan sağa doğru cihazın ses profili durumunu ve kontrolünü sağlayan ikon, bildirimler ve büyüteç ikonu yer alıyor. Bildirimlere dokunduğunuzda telefonun temel işlevleri veya uygulamalar tarafından yayınlanmış bildirimleri görebilirsiniz. Büyüteç ikonuna dokunduğunuzda karşınıza bir arama çubuğu çıkacak. Arama motoru cihaz içindeki tüm uygulama ve dosyalarda arama yapabiliyor. Siz yazmaya başladıkça çeşitli arama sonuç tavsiyeleri de karşınıza çıkacak.

blackberry-7-arayuz-00012

Bu iki kısmın altında yer alan üçüncü bölüm aslında ortak içerik alanı niteliğini taşıyor. Bildirimler veya arama sonuçları gibi içerikler bu üçüncü kısımda ve hatta dördüncü kısımı kaplayacak şekilde görünüyor. Ortasında yukarı yönlü bir ok bulunan dördüncü kısımda ise cihazın uygulama menüsü bulunuyor. Bu alana dokunduğunuzda cihazda yüklü olan tüm uygulama veya diğer işlevlere ait kısayolları göreceksiniz. Bu alanda parmaklarınızı sağa veya sola sürükleyerek Sık kullanılan, favori niteliği taşıyan, BlackBerry App World uygulama mağazasından indirilen veya multimedya ile ilgili tüm uygulamalara ulaşabilirsiniz. Sözünü ettiğimiz bu panellerin boyutunu panelin en üstünde bulunan başlık bölümüne dokunarak küçültebilir veya üçüncü ve dördüncü kısımları tamamen kapsayacak şekilde büyütebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz bu ana ekranın yönetimi ekrana dokunarak rahat bir şekilde gerçekleştiriliyor. Eski yöntemden vazgeçemeyenler de iz topu, geri ve menü tuşlarını kullanarak sözünü ettiğimiz tüm bu bileşenler arasında gezinmeyi sağlayabilirler. BlackBerry 7’de yer alan ve yukarıda kısaca bahsettiğimiz bildirim sisteminde de uygulama kısayol ikonlarının sağ üst köşesine iliştirilmiş bir işaret bulunuyor. Eğer uygulama menüsünde herhangi bir kısayolun üstünde yıldız işareti görürseniz, o uygulamayla ilgili bir bildirim var demektir. Bu durumda bildirim alanına bir göz atmanız yerinde olacaktır.

blackberry-7-arayuz-00006

BlackBerry Bold 9900’a uygulama indirmek isteyenler için BlackBerry App World adı verilen bir mobil uygulama mağazası bulunuyor. iOS, Android gibi işletim sistemlerinin barındırdığı uygulama sayısıyla karşılaştırıldığında RIM’in mağazasının biraz daha küçük bir alan olduğunu belirtmek gerek. Yine de, popüler site ve servislere ait uygulamalar mevcut. Twitter, Facebook, Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, Google Talk, Google Arama gibi uygulamalar bizzat RIM tarafından hazırlanmış. Bunun yanı sıra RIM’in hazırladığı ve BlackBerry Messenger’a yönelik çeşitli uygulamalar, BlackBerry Presenter, BlackBerry Protect gibi uygulamalar bulunuyor. BlackBerry App World kolay kullanılabilen bir kullanıcı arayüzüne sahip. Öne çıkan uygulamalar bölümü mevcut, ayrıca içerikler arasında rahatlıkla arama yapılabiliyor. Paralı uygulamaların satın alınması için kredi kartı veya eğer varsa bir PayPal hesabı kullanılabiliyor. Bu arada BlackBerry Bold’un 8 GB gibi yüksek bir depolama kapasitesi bulunsa da, bunun sadece 189 MB’lık kısmı uygulamalar için ayrılmış durumda. Bu da bir sınırın olduğu anlamına geliyor. Neyse ki, uygulamaların dosya büyüklüklükleri küçük, bu da yeteri kadar fazla uygulamaya yer açılmasını sağlıyor.

BlackBerry Bold 9900’ün öne çıkan bir özelliği de tabii ki BlackBerry Messenger’ı barındırması. Her ne kadar farklı platformlarda çalışan benzerleri çıkmaya başlamış olsa da BlackBerry Messenger’ın popülaritesini hâla korumakta olduğu bir gerçek. BlackBerry App World’de BlackBerry Messenger’a bağlı şekilde kullanılabilecek çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bunları indirmek isteyen kullanıcılar BlackBerry Messenger üzerinden BlackBerry App World’e ulaşabiliyor.

BlackBerry 7’de herhangi bir uygulamayı silmek, onun uygulama sıralaması içinde yerini değiştirmek için o uygulamanın kısayoluna parmağınızla basılı tutmanız gerek. Bunu yaptığınızda açılan bir menüde bahsettiğimiz işlevler için gerekli ayarları bulacaksınız. Yeni uygulama kısayol klasörleri oluşturmak ve çeşitli uygulamaları bu şekilde sınıflandırmak da mümkün. BlackBerry 7 çoklu görev sistemi de barındırıyor. Eğer menü tuşuna 1-2 saniye basarsanız, karşınıza en son açılmış olan uygulamaların listesini göreceksiniz. Herhangi bir uygulamaya buradan geçiş yapmanız mümkün.

blackberry-7-arayuz-00024

BlackBerry Bold 9900’da BlackBerry Maps uygulaması da yüklü geliyor. BlackBerry’ye özel bu navigasyon uygulamasının çalışma mantığının Google Haritalar’a benzediğini söyleyebiliriz. Google’ın navigasyon uygulamasındaki gibi mekan araması yapmak, belirli bir mekana yönelik yol tarifi almak, rota hesaplaması yaparken otoyol veya gişeleri devredışı bırakmak gibi seçenekler de sunuluyor.

Son bir hatırlatmayı da yapmadan geçmeyelim. BlackBerry Bold 9900’ü mobil genişbant bağlantısı üzerinde kullanmak için BlackBerry İnternet Servisi hesabını açtırmalısınız. BIS’i açtırmadığınız takdirde cihazı sadece Wi-Fi üzerinden internete bağlamanız mümkün oluyor.

Mobil İnternet ve Multimedya

BlackBerry 7 ile birlikte HTML5 destekli bir mobil internet tarayıcısı da geliyor. İnternet tarayıcısı varsayılanda web sitelerinin, eğer varsa, mobil versiyonlarını açıyor. Eğer dilerseniz, mobil web sitelerinde yer alan normal site bağlantılarına tıklayarak masaüstü versiyona geçiş yapabilirsiniz. İnternet tarayıcısının masaüstü web sitelerini hızlı bir şekilde yüklediğini söyleyebiliriz. Bu arada sayfa üzerinde çift parmakla yakınlaştırma yapmak veya parmakla sayfa içinde kaydırma yapmak da mümkün. Ne var ki, sayfa içindeki bağlantıları açarken parmaklar yerine optik iz topunu kullanmak daha iyi olacak gibi görünüyor. Ekran nispeten küçük sayılır, bu da bağlantıların bazen küçük kalmasına ve parmakla rahat dokunulamamasına neden oluyor.

blackberry-7-arayuz-00018

İnternet tarayıcısının performansını SunSpider Benchmark testi yardımıyla da ölçtük ve 2738 ms +/- %4.6 gibi bir sonuç elde ettik. Masaüstü versiyonların hızlı bir şekilde yüklenmesinin sağlaması bu sonuçla da yapılmış oluyor. BlackBerry 7’de Flash desteği yok, bu da Flash animasyon veya videoların açılamıyor olması anlamına geliyor. Neyse ki, HTML 5 desteği sayesinde HTML5 tabanlı videoları izlemek mümkün. Ne var ki, sayfalar içerisine gömülmüş HTML5 tabanlı videoların oynatılması sırasında tarayıcıda kilitlenme meydana gelebiliyor. YouTube videolarını da izlemek için en akılcı yol mobil web sitesini kullanmak. Mobil web sitesi üzerinde izlenen videolar ayrı bir pencerede, tam ekranda oynatılacak şekilde açılıyor ve rahatlıkla izleniyor.

BlackBerry Bold 9900 MP4, WMV, H.263 ve H.264 kodlayıcı desteklerine sahip. Bu arada XviD ve DivX videoları da cihazda yüklü gelen doğal video oynatıcı yazılım yardımıyla rahatlıkla oynatmak mümkün, üstelik alt yazılarıyla birlikte. Ekranın küçüklüğü belki düzgün bir video deneyimi yaşatmaz, ancak yüksek piksel yoğunluğuna sahip olan ekranda standart çözünürlüklü videoların çekici bir hâl aldığını söylemek gerek. Müzik tarafında MP3, eAAC+ ve WMA gibi geleneksel formatların yer aldığını görüyoruz. Cihazda yüklü gelen müzik çaların da dokunma dostu kontrolleri dikkatimizden kaçmadı. Cihazın arkasında, pil kapağını açmak için kullanılan deliğin bulunduğu yerde konumlanmış hoparlörlerin normale göre daha yüksek şiddette ve kaliteli bir ses verdiğini söyleyebiliriz.

blackberry-7-arayuz-00020

BlackBerry Bold 9900’ün ana menüsünde Ortam başlığını taşıyan özel bir panel bulunuyor. Cihazdaki tüm multimedya uygulamalarına bu panel üzerinden rahatlıkla ve hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün.

Kamera

BlackBerry Bold 9900’ün arkasında 5 megapiksellik, LED flaşlı kamera bulunuyor. Çoğu akıllı telefonda gördüğümüz otomatik odaklı kameraların aksine Bold 9900’ün kamerası sabit odağa sahip. Bu durum özellikle yakın plan çekimlerde hedefte olan objeye netleme yapmayı zorlaştırıyor. Işık şiddetinin yeterli olduğu dış ortamlarda BlackBerry Bold 9900 ile düzgün fotoğraflar çekebilirsiniz. Düşük ışıklı veya karanlık ortamlarda cihazın flaşı iş görecektir. Ancak ortaya çıkan karelerde gürültünün varlığı dikkat çekiyor. Kameranın yüz tanıma özelliğinin de bulunduğunu belirtelim. Bu arada, kameranın renk doğruluğunun da fena olmadığını söylemek gerek.

blackberry-bold-9900-kamera-00014

Galeri: BlackBerry Bold 9900’ın Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=804]

5 megapiksellik kamera 720p HD video kaydı yapmaya izin veriyor. Görüntü sabitleme özelliği sayesinde el titremelerinin veya ani hareketlerin çekime olan olumsuz etkisini azaltmak mümkün. Videolar 3GP formatında kaydediliyor. Sıkıştırma fazla olduğu için detaylarda kayıplar meydana geliyor. Ortaya çıkan videonun kalitesinin vasatı geçtiğini söyleyemeyiz. Yine de YouTube, Facebook gibi ortamlarda paylaşıma uygun ve kotayı aşmayacak şekilde yüklemeye olanak sağlayacak fotoğraflar çekebilirsiniz.

Video: BlackBerry Bold 9900’ün Kamerasından 720p Video

BlackBerry Bold 9900 ile birlikte gelen kamera uygulamasının oldukça kullanışlı olduğunu söylemek gerek. Ekranın alt kısmına yerleştirilmiş ve parmakların basacağı kadar yeterli büyüklükteki ikonlar sayesinde hem çekim yapabilir hem de flaş, coğrafi etiketleme, sahne modu gibi ayarlara hızlı geçiş yapabilirsiniz. Aynı şekilde galeri bölümüne de kamera uygulamasından doğrudan geçiş yapmak mümkün. Video kaydediciye geçmek için menü tuşuna basmalı ve açılacak menüde ilgili seçeneği bulmalısınız. Video kaydedicinin de pratik bir arayüz sunduğunu ve çekilen videoyu çekim bittikten hemen sonra izleme fırsatının sunulduğunu belirtelim. Bu arada yukarıda belirttik, ancak tekrarlayalım. Cihazın sağında yer alan çok işlevli tuşun varsayılan işlevi kamera uygulamasını açmak ve fotoğraf çekmek.

blackberry-7-arayuz-00009

Performans ve Batarya

BlackBerry Bold 9900’de gelen 1.2 GHz’lik tek çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemci ve 768 MB RAM sayesinde BlackBerry 7 düzgün bir şekilde çalışıyor. Herhangi bir takılma veya kendi kendine yeniden başlatma olayına rastlamadık. Arayüz arasındaki geçişler ve uygulama açılışları da düzgün şekilde gerçekleştiriliyor. Donanımın sahibi RIM aynı zamanda yazılımın da sahibi olduğu için elindeki tüm kaynakları dengeli bir şekilde kullanıp kararlı bir telefon ortaya çıkarmış.

blackberry-bold-9900-inceleme-00005

BlackBerry Bold 9900’de 1230 mAh’lik batarya yer alıyor. Daha önceki Bold modellerinde 1500 mAh’lik batarya görürken RIM’in kapasiteyi küçültmüş olduğunu görmek bizi biraz şaşırttı. Telefon 2G veya 3G şebekelerde teoride 307 saate kadar bekleme imkânı sunuyor. Aynı şekilde 2G üzerinde 6 buçuk saat, 3G’de ise 6 saate yakın konuşma imkânı sunmakta. Cihazın 1230 mAh’lik bataryası bir günü rahatlıkla çıkarmanıza olanak sağlayacaktır, hatta ikinci günün çoğunu da tek bir şarjla tamamlamanız mümkün olabilir.

Sonuç

RIM, mobil alanda Apple ve Android cihaz üreticileriyle rekabette zorlanıyor gibi görünebilir. Ancak şirketin çalışmalarını kendi çapında değerlendirdiğimizde ileri doğru istikrarlı bir gidişin olduğunu görüyoruz. Belki de RIM’in sorunu bu istikrarlı gidişin hızının düşük olması. BlackBerry 7 ile daha iyiye doğru bir kullanıcı deneyimi sunuluyor. BlackBerry 7.1 güncellemesi Bold 9900 ve diğer cihazlara geldiğinde bu cihazların sunduğu kullanıcı deneyiminin birkaç basamak daha iyi noktalara taşınacağını söyleyebiliriz.

blackberry-bold-9900-inceleme-00018

BlackBerry akıllı telefonlarının ana işlevi push e-posta desteği ve BBM. Herkes artık bunlar hakkında bilgi sahibi olduğu için bunlardan pek bahsetmedik. Bizi ilgilendiren telefonun diğer alanlarda sunduğu kullanıcı deneyimi. İnternet tarayıcısı için yapılan çalışmalar iyi, ancak HTML5 videoların oynatılmasında biraz daha iyileştirmeler yapılmalı, bağlantılara parmakla dokunma konusunda yaşadığımız sorunlar giderilmeli. Bold 9900’ün multimedya performansını beğendiğimizi söylemeliyiz. Telefona takacağınız yüksek kapasiteli microSD kart ve içine atacağını çeşitli video klipler ve şarkılar sayesinde Bold 9900 işten arta kalan zamanlarda veya aralarda size eğlenceli vakit geçirtebilir. Ana ekranın düzenli yapısı ve herşeye anında ulaşmaya olanak sağlaması BlackBerry Bold 9900’ün artılarından.

İLGİLİ HABERLER