İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Apple iPhone 4

24 Eylül 2010 günü Turkcell, Vodafone tarafından satışa sunulan, ayrıca Best Buy ve Electro World mağazalarında da satılan iPhone 4'ün ayrıntılı incelemesi...

iPhone 4 Apple’ın şimdiye kadar çıkardığı cihazlar içinde şüphesiz en çok ses getireni oldu. Bunda sadece cihazın önceki nesillerine göre radikal değişiklikler içermesinin payı yok. Piyasaya sürülmesinin ardından ortaya çıkan anten problemleri bu cihazın medyada daha çok bahsinin geçmesine neden oldu. Her ne kadar problemli olarak nitelendirilse de, insanlar iPhone 4’e ilgi duymaktan geri kalmadı. Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye’de Turkcell, Vodafone, Best Buy ve Electro World tarafından satışa sunulan Apple’ın akıllı telefonu gerçekten kendisine biçilen değeri hak ediyor mu? Anten problemi gerçekte ne kadar etkili? Bunun cevaplarını bu incelemede bulacaksınız.

Apple iPhone 4’ün 16 GB ve 32 GB’lık siyah versiyonu Türkiye’de satılmış durumda. Fiyatlar 16 GB için 1550-1700 TL, 32 GB içinse 1850-1950 TL aralığında değişiyor. Turkcell ve Vodafone’dan ise uygun ödeme planlı sözleşmeler karşılığında iPhone 4’ü elde etmek mümkün. iPhone 4’te normal SIM kartları yerine Mikro SIM kart desteklendiği için ya mevcut SIM kartınızı değiştirmeniz ya da onu özel yöntemlerle kesmeniz gerekiyor. Aldığımız duyumlar çoğu cep telefonu bayisinin mevcut SIM kartları keserek Mikro SIM boyutuna küçülttüğü yönünde.

Apple her nesil iPhone’da ambalajda da küçültmeler yapıyor. iPhone 4’ün kutusu selefi iPhone 3GS’inkinin yarısı büyüklüğünde. Bunda şarj aletinin boyutunun neredeyse üçte birine indirilmiş olmasının payı büyük. iPhone 4’ün iPhone 3GS’ten daha ince olmasının da payını unutmamak gerek. iPhone 3GS’in 1.22 cm’lik kalınlığına karşılık iPhone 4 0.93 cm’lik kalınlığa sahip. Boyları hemen hemen aynı olsa da, iPhone 3GS iPhone 4’ten biraz daha geniş duruyor. Buna karşılık her iki telefon da yaklaşık 136 gr. ağırlığa sahip. Kutunun içinden küçültülmüş şarj aletinin yanı sıra USB kablosu, mikrofonlu kulaklık, kullanım kılavuzu ve SIM kart yuvasını açmaya yarayan bir iğne bulunuyor.

Donanım ve Tasarım


iPhone 4 yenilenmiş tasarımıyla seleflerinden kesin çizgilerle ayrılıyor. iPhone 3G ve iPhone 3GS’in iPhone 4’ün yanında biraz sıradan kaldığını söylemek gerekiyor. 3G ve 3GS’in bombeli arka paneli yerine iPhone 4 düz bir arka panele sahip. iPhone 3G/3GS’in plastikten yapılmış kasasının  ve ekranın etrafını saran gümüş görünümlü çerçevesinin yerini iPhone 4’te güçlü camdan oluşan iki plaka ve bu iki plakanın arasına yerleştirilmiş olan ve telefonu tamamen çevreleyen bir paslanmaz metal tabaka alıyor. Değişim kendisini telefonun kenarındaki girişlerde ve tuşlarda da gösteriyor. Ana ekran tuşu, universal giriş ve altta yer alan mikrofon ve hoparlörde bir değişiklik yok. 3G ve 3GS’teki kulaklık girişine daha fazla stil katılırken, ses açma ve kısma tuşlarıyla, sessiz moda alma anahtarı da daha modern bir hava kazanmış. Daha önce telefonun üstünde görmeye alıştığımız SIM kart yuvasının yeri iPhone 4’te cihazın sağına taşınmış. Mikro SIM kartın kullanılmaya başlamasıyla birlikte yuva da küçülmüş. Ayrıca üstteki 3.5 mm’lik kulaklık girişinin yanında yer alan küçük delikte de gürültü bastırma amaçlı ek bir mikrofon daha yer alıyor. Ayrıca bu mikrofon FaceTime aramalarında ses kalitesini daha da arttırıcı bir özelliğe sahip.

Galeri: iPhone 4
[nggallery id=415]

Video: iPhone 4 inceleme altında

Apple iPhone 4 ile birlikte daha önce kullandığı Samsung’un Cortex A8 tabanlı işlemcisini kullanmaktan vazgeçerek ilk kez iPad’de kullandığı, yine Cortex A8 tabanlı, 1 GHz hızında çalışan A4 işlemciyi kullanmaya başladı. Bir önceki 3GS modeli ve mevcut iPad’in sahip olduğu 256 MB RAM’in aksine bu akıllı telefonda 512 MB’lık RAM bulunuyor. Apple’ın işlemci ve RAM’de bu yükseltmeleri yaparken depolama alanında hâla 16 GB ve 32 GB’da ısrar etmesi biraz garip kaçıyor. Üstelik iPhone 4’te daha yüksek kaliteli video ve fotoğraf çekimi imkânı bulunması, çekilecek fotoğrafların diskte daha fazla yer kaplamasına ve cihazın kapasitesinin daha çabuk dolmasına neden olabilir. Fotoğraf ve videodan bahsetmişken cihazın arka tarafından 5 megapiksellik bir kameranın, LED flaşın ve ışık sensörünün bulunduğunu söyleyelim. Ön yüzde de VGA çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. 802.11n WiFi, dört bant destekli HSUPA yongası ve Bluetooth 2.1 de iPhone 4’ün sundukları arasında. 3GS’te olduğu gibi A-GPS modülü, pusula ve bu cihazla birlikte karşımıza çıkan jiroskoptan da bahsetmeyi unutmayalım.

Anten Problemi

iPhone 4’ün en büyük farklarından bir tanesi UMTS, GPS, WiFi ve Bluetooth antenlerini içi yerinde dışında barındırması. Telefonun etrafını çevreleyen iki parçalı metal şerit aynı zamanda anten görevi görüyor. Geliştirilen bu yeni yapı cihazın sinyal alışını arttırmış olsa da, tasarımda yapılan hata bu yazın başından beri teknoloji dünyasının gündemini meşgul eden anten skandalına yol açtı. Telefonun sol alt kenarında bulunan açıklığı elinizle kapattığınızda, eliniz bir köprü vazifesi görerek iki antenin birbiriyle bağlanmasını sağlıyor. Bu da sinyal alışında probleme yol açıyor. Telefonu ilk aldığımızda yaptığımız ilk şey bu anten problemine yakından göz atmak oldu. Eğer bulunduğunuz yerde sinyal seviyesi çok iyiyse, diğer bir deyişle sol üstte bulunan sinyal çubuklarının hepsi görünüyorsa, o zaman sinyal alışında bir düşme gözlenmiyor. Şayet sinyal seviyesinin zayıf olduğu bir ortamda bulunuyorsanız, diğer bir deyişle sinyal çubuklarının sayısı dördü geçmiyorsa, o zaman söz konusu problemi gözlemeniz kuvvetle ihtimal. Yine de, telefonu kullandığımız süre boyunca herhangi bir çağrı düşme problemi yaşamadık. Ancak telefonu problemli ve problemsiz tutuş olarak adlandırdığımız iki farklı şekilde tutup Speedtest uygulaması üzerinden 3G internet hız testi yaptığımızda problemli tutuş esnasında veri bağlantısının yavaşladığına, hatta kesildiğine tanık olduk. Eğer bir problem yaşamamak istiyorsanız, gerçekten en iyisi cihazı bir kılıfla kullanmanız. Kılıfın yalıtkan yapısı sayesinde bu anten probleminden eser kalmayacaktır.

Ekran

iPhone 4’ü seleflerinden ayıran önemli bir nokta ekran, bundan ayrı bir başlık altında bahsetmek gerekiyor. Retina olarak adlandırılan 960 x 640 çözünürlüklü, LED arkadan aydınlatmalı IPS ekran yüksek çözünürlüğü ve piksel yoğunluğuyla kendisine bakanları hayran bırakacak nitelikte. İnç başına 326 pikselin düştüğü bu ekranın 800:1 kontrast oranı bulunuyor. Zengin renklere ve siyah seviyesine sahip olan bu ekranda pikselleri görmeniz neredeyse imkansız. Aşağıdaki görmüş olduğunuz fotoğraf iPhone 3GS’teki ekran ile iPhone 4’teki ekranın farkını açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu yüksek çözünürlüklü ekran sayesinde yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve videoları gerçeğine daha yakın bir şekilde telefonda görmek mümkün oluyor. Telefonun ekranı güneş ışığı altında da rahat bir kullanım sunuyor.

Kamera


Apple belki kamera fotoğraf ve video alanında rakiplerinden geri kalmış gibi görünebilir. Nokia, Sony Ericsson gibi rakiplerin 12 megapiksellik çözünürlüğe sahip kameralı cep telefonları mevcut. HTC ve Samsung’un da 8 megapiksellik modelleri bulunuyor. Apple iPhone 4 ile birlikte ancak 5 megapiksel seviyesine çıkmış bulunuyor. Yine de, bir kamerada iş sadece megapiksel sayısıyla bitmiyor. Bunu tamamlayacak yan etkenlerin de varlığı önemli. iPhone 4 ile birlikte sunulan yeni ışık sensörü ortamdaki ışığı ayarlayarak daha canlı ve aydınlık fotoğraflar çekmenizi sağlıyor. Yeni gelen LED flaş sayesinde karanlık ortamlarda tatmin edici fotoğraflar çekmek mümkün. iOS 4.1 güncellemesiyle birlikte sunulmaya başlayan HDR (High Dynamic Range) desteği sayesinde kartpostal gibi fotoğraflar çekebilirsiniz. HDR özelliğini aktifleştirdiğinizde telefon varsayılanda ayarlandığı şekilde çekilen fotoğrafın hem HDR’lı hem de HDR’sız fotoğraflarını kaydediyor. İki fotoğrafa bakarak aradaki farkı anlamanız mümkün. Diskin çabuk dolmasını istemiyorsanız “Ayarlar” bölümünden bunu kapatmanız mümkün. Telefonun makro performansı oldukça başarılı. Karanlık ortamlarda ve gece dış ortamlarda yapılan çekimlerin kalitesi beklentimizin üzerinde olsa da, granülleşme fazlasıyla farkediliyor. LED flaş için de ekranın sol köşesinde otomatik / açık / kapalı gibi seçenekler bulunuyor. Video çekerken de yardımcı olması amacıyla LED flaşı açabilmeniz mümkün.

iphone-4-teknoblogimg_0081

Galeri: iPhone 4 ile çekilen fotoğraflar
[nggallery id=416]

Video demişken, iPhone 4 720p kalitesinde HD video kaydı yapabiliyor. Sadece 720p kalitesinde kayıt yapılabilmesi biraz garip, herhalde Apple kimsenin daha azıyla yetinmeyeceğini düşünmüş olmalı. Çekilen videoların kalitesi oldukça iyi olsa da, telefonun optik görüntü sabitleme yeteneğinden yoksun olması el titreme ve hareketlerinin görüntüyü fazlaca etkilemesine neden oluyor. Çekilen görüntülerin ses kalitesi ise üst seviyede. Bunu aşağıdaki örnek videoda rahatlıkla görebilirsiniz. Arkadaki 5 megapiksellik kameranın yanı sıra telefonun önünde de VGA kamera yer alıyor. Kamera uygulamasında yer alan sağ üstte yer alan anahtara dokunarak ön ve arka kamera arasında geçiş yapabilirsiniz. Bu kamera ile hem video hem de fotoğraf çekmek mümkün.

Video: iPhone 4 ile 720p video kaydı

iMovie uygulaması

Apple iPhone 4’ü tanıtırken kendi geliştirdiği ve 4.99$ üzerinden App Store’da satışa sunduğu iMovie uygulamasını da tanıtmıştı. iMovie uygulaması çekmiş olduğunuz yüksek çözünürlüklü video ve fotoğrafları kullanarak klipler oluşturmanıza olanak sağlıyor. iPhone 4 iOS 4.0.2 ile yüklü geldiği için iMovie uygulamasını cihazınıza indirmeden önce iPhone 4’ün yazılımını iOS 4.1’e yükseltmeniz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra iMovie’yi indirip kurabilirsiniz. iMovie’nin arayüzü oldukça basit, ilk başta anlamamız biraz zaman aldı. Vakit kaybetmemek için yardım bölümünü mutlaka okumalısınız, çünkü işin içine çift dokunma, sürükleme gibi bazı parmak hareketleri de giriyor. Gittiğiniz bir yerde, katıldığınız bir etkinlikte, mutlu bir gününüzde iPhone 4 ile çektiğiniz fotoğraf ve videoları kullanarak, altına da cihazdaki sevdiğiniz şarkılardan birisini ya da birkaçını koyarak güzel video klipler oluşturabilirsiniz. iMovie uygulamasında şu an için sadece beş farklı tema bulunuyor. Telefonunuzdaki şarkılar hoşunuza gitmediyse, her bir tema için seçilen varsayılan müziği de kullanabilirsiniz.

Çekmiş olduğunuz videoları 360p, 540p ve 720p gibi farklı kalitelerde kaydedebilirsiniz. iOS 4.1 ile birlikte artık HD videoları da YouTube’a yüklemek mümkün. Ancak, ne yazık ki Türkiye’de YouTube’a erişim olmadığı için biz bu özellikten mahrum kalmak durumundayız. Sizin için hazırladığımız özel bir iMovie klibini bilgisayara aktardıktan sonra Vimeo’ya yükledik. Aşağıda bu videoyu bulabilirsiniz.

Video: iMovie ile hazırlanan video klip

FaceTime

Herkes iPhone’un önünde kamera bulunmadığından yakındı. Gerçekten bu önceki iPhone’ların en büyük eksikliklerinden bir tanesi. Bu eksiklik nedeniyle iPhone 3G/3GS, 3G üzerinden video aramalarını desteklemiyordu. iPhone 4 ile birlikte en büyük açıklardan biri kapandı. Ancak kısmen kapandı demek lazım, çünkü iPhone 4’ün ön yüzünde yer alan VGA kamerayı kullanarak 3G video araması yapmak mümkün değil. Apple bunun yerine FaceTime adını verdiği ve teknolojisini de tüm yazılımcıların erişimine açık hâle getirdiği bir uygulama sunuyor. FaceTime uygulaması 3G bağlantısı üzerinden çalışmıyor, sadece bulunduğunuz ortamda WiFi varsa tanıdığınız bir iPhone 4 / iPod touch 4G sahibiyle FaceTime görüşmesi gerçekleştirebiliyorsunuz.

Video: iPhone 4 ile FaceTime araması nasıl yapılır?

FaceTime’ın kayıt işlemi oldukça basit. Telefonun ayarlar bölümüne girdikten sonra “Telefon” bölümüne girerek kapalı duran FaceTime anahtarını açık hâle getirmeniz yeterli. Hiçbir form doldurmadan, e-posta adresi vermeden, üyelik açmadan FaceTime kaydınız gerçekleştiriliyor. FaceTime ile aramalar iki farklı şekilde yapılabiliyor. İsterseniz kişiyi FaceTime üzerinden arayın ve doğrudan video sohbete başlayın, isterseniz de sesli bir çağrı başlatarak daha sonra ekranda gördüğünüz FaceTime ikonuna dokunun ve görüşmeye görüntülü olarak devam edin.

FaceTime ile yapılan görüşmeler WiFi üzerinden gerçekleştirildiği için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Görüntü ve ses kalitesi ise 3G üzerinden yapılan video görüşmelerini ötesinde. Tabii, burada bağlı olduğunuz WiFi şebekesinin alış ve veriş hızları da önemli. Hız düşük olduğunda görüntü kalitesinde bozulmalar olabiliyor, ancak şimdiye kadar yaptığımız denemelerde herhangi bir çağrı düşmesine rastlamadık. FaceTime’ın bir diğer güzel özelliğiyse sadece ön kamerayı değil, arkadaki 5 megapiksellik kamerayı da kullanma imkânı sunması. Bu sayede karşınızdaki kişiye bulunduğunuz ortamda sanal bir gezinti yaptırabilirsiniz.

Kısacası FaceTime bilgisayarlar arasında web kamerasıyla yapılan video sohbet mantığında. 3G desteğinin sunulmaya başlayacak olması bu bağlantı için maliyet getirebilir, bu da ayrı bir konu… Şimdilik WiFi üzerinden bedava görüşmenin keyfini çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Pil / Mikrofon / Hoparlör

Bu donanım bileşenleri için ayrı bir başlık açmakta fayda gördük. Her ne kadar Apple iPhone 4’ü ve içindeki parçaların boyutunu küçültmüş olsa da batarya için daha büyük bir yer açmış. Zaten giderek yeteneklerini arttıran bir cihazın aynı eski bataryasında ısrar etmek mantıksız olurdu. Bazılarının iPhone 4’ü bir günden fazla bir süre şarj etmeden kullandığını, üstelik bu kullanımın internette gezinme, fotoğraf çekme, multimedya, push e-posta gibi yoğun bir seviyede olduğunu okuduk. iPhone 4’ü kullandığımız iki gün gibi kısa bir sürede biz bu şerefe nail olmayı başaramadık. Belki 3G bağlantısının sürekli açık olmasının ve neredeyse sürekli kullanılmasının bunda etkisi olabilir. Eğer pilden tasarruf etmek istiyorsanız, ekran parlaklığını azaltın, 3G’yi sadece kullanacağınız zaman etkinleştirin, ortamda WiFi varsa onu tercih edin. Bunun dışında telefonun hem USB hem de şarj aletiyle hızlı bir şekilde şarj olduğunu söylemeliyiz. iPhone 4’ün en büyük artılarından bir tanesi bu. Ancak cihaz şarj aletiyle şarj edilirken veya yoğun kullanım sırasında biraz fazla ısınıyor. Ya da tasarımından dolayı bu ısı biraz daha fazla hissediliyor.

iPhone 4’te gürültü bastırma amaçlı bir mikrofon daha bulunuyor. Bu mikrofon sayesinde gürültülü ortamlarda bile rahatlıkla telefon görüşmeleri yapabilirsiniz, bağırmanıza gerek kalmadı. Gerçekten dün iPhone 4 ile gürültü stad ortamında yapmış olduğumuz görüşmede sesimizin telefonun diğer ucundaki kişi tarafından rahatlıkla duyulduğunu öğrendik. Sadece mikrofonda değil, telefonun üstündeki kulaklığın da ses kalitesi daha da iyileştirilmiş.

iOS

iPhone 4 kutusundan iOS 4.0.2 ile yüklenmiş olarak çıkıyor. Bu nedenle şu an için jailbreak etmeniz mümkün değil, Apple bu yolu geçen ay kapatmıştı. Hazır durum böyleyken ilk iş olarak yazılımı iOS 4.1’e güncellemenizi öneririz. Bu sayede hem kameranıza HDR (High Dynamic Range) özelliğini kazandıracak, hem de Game Center uygulamasına kavuşmuş olacaksınız. Ayrıca iMovie daha önce de belirttiğimiz gibi uygulamasını yükleyebilmek için de iOS 4.1’e terfi etmeniz şart.

Sonuç

Eğer iPhone 4 şu talihsiz anten problemine sahip olmasaydı, bu telefon için Apple’ın şimdiye kadar tasarladığı en mükemmel telefon tanımlamasını yapmak yanlış olmayacaktı. Buna rağmen iPhone 4 bizi heyecanlandıran ürünler arasında yer alıyor. Piyasadaki en iyi akıllı telefonlar arasında bulunduğu da su götürmez bir gerçek. Zaten birçok kişi için hava ve prestij aracı olan iPhone, sağlam ön ve cam arka paneli ve paslanmaz metal şeritleriyle daha çekici bir cihaz hâline gelmiş durumda. Ancak eski iPhone’ların ele daha rahat oturduğunu ve yatayda daha rahat bir kullanım sunduğunu söylememiz gerek.

720p video kaydı, 5 megapiksellik kamera ve FaceTime video görüşmeleri gibi eklentiler iPhone 4’ün şüphesiz kullanışlılığını arttıran etkenler arasında yer alıyor. Üstelik daha fazla ek özelliği geçen senedekiyle neredeyse aynı fiyatlarla satın alma olanağına sahipsiniz. Bu noktada iPhone 4’ün fiyatının 2 bin TL üzerinde olacağı gibi bir boş ve anlamsız beklenti yaratanları da anmadan geçmeyelim.

iPhone’un piyasadaki en pratik kullanıma sahip telefon olduğu su götürmez bir gerçek. Her yeni gelen özellikte bu pratiklik çizgisinin aynı seviyede yakalanmasıysa Steve Jobs ve ekibinin bu işteki ustalığını gösteriyor. 1 GHz’lik işlemci, 512 MB RAM gibi güncellenen donanım bileşenleriyse iOS 4’ün multitasking gibi işlevlerini daha hızlı bir şekilde kullanmanızı sağlıyor.

iPhone 4 ile büyük ve radikal bir adım atan Apple’ın bundan sonraki iPhone hamlelerini şimdiden merak ediyoruz.

İLGİLİ HABERLER