İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Android 3.2 Honeycomb yüklü HTC Flyer – Galeri & Video

HTC’nin 2011 yılının başlarında tanıttığı Flyer tablet geçtiğimiz yaz aylarından beri Türkiye’de de satışta. Apple’ın iPad ile başlattığı ve diğerlerinin de onun yolundan ilerlediği bir ortamda farklılık arayan HTC, tableti farklı bir şekilde kullandırtmak istemiş ve dokunmatik ekranla kalem konseptini yeniden hayata geçirmeyi uygun görmüştü. HTC Flyer da bu düşüncenin bir ürünüydü.

7 inç’lik boyutuyla ve birlikte sunulduğu Scribe kalem ile birlikte defter-kalem ikilisini andıran bu tabletin farklılık yarattığı bir gerçek. HTC, Flyer’ı tanıttığı sıralarda popüler olan Honeycomb yerine Android’in akıllı telefonlara özel Gingerbread sürümünü kullanmayı ve bunun üstüne de rağbet gören Sense kullanıcı arayüzünü eklemişti. O sıralar şirketin bu kararını mantıklı yorumlamıştık, ne de olsa Honeycomb genellikle 10 inç’lik Android tabletlere uygundu, o sıralar 7 inç’lik tabletlerde Android’in akıllı telefonlara özel sürümünü görüyorduk.

2011 yazının sonlarına doğru Android 3.2’nin yayınlanmasıyla birlikte Honeycomb 7 inç’lik tabletleri de desteklemeye başladı. Bunun ardından piyasaya çıkan 7 inç’lik Honeycomb tabletleri veya mevcut 7 inç tabletlere gelen Honeycomb güncellemelerini gördük. HTC Flyer da Honeycomb güncellemesinin 2011 sonuna doğru nihayet kazandı. Daha önce okumuş olduğunuz HTC Flyer incelemelerinden farklı olarak, yazının devamında yer alan HTC Flyer incelemesinde Android 3.2 güncellemesinin getirdiği artıları ve eksileri de bulacaksınız.

Video: HTC Flyer İncelemesi

Galeri: HTC Flyer
[nggallery id=796]

Donanım

HTC Flyer 195.4 x 122 x 13.2 mm’lik boyutlara ve 420.8 gr. ağırlığa sahip. Tabletin 7 inç segmentinin üyelerine göre biraz ağır olduğunu söylememiz gerek. Tablet tasarım açısından HTC’nin akıllı telefonlarından alıştığımız tasarım çizgisini, şıklığı yansıtıyor. Tabletin kasasına beyaz ve gümüş renkler hakim. Ön yüzeyde siyah renkli bir ekran çerçevesi ve bu çerçevenin içine yerleştirilmiş 7 inç’lik ekran bulunuyor. 600 x 1024 çözünürlüklü LCD kapasitif ekranı 7 inç’lik boyutu sayesinde Apple’ın tabletlerinde yer alan ekrana göre daha yüksek bir piksel yoğunluğu, dolayısıyla daha keskin ve net görüntüler sunuyor. Bunun da görsel deneyimi artırdığını söylemek gerek. Ne var ki, ekranın yüksek görüş açılarında renk doğruluğunu az da olsa kaybetmeye başladığını, renklerin koyulaştığını görüyoruz. HTC Flyer’ın üst ve alt kenarlarında ön yüze doğru çıkıntılı bir yapının bulunduğu göze çarpıyor. Bu yapı tablet bir yüzeye yüzüstü konduğunda ekranın yüzeyle temas etmesini engelliyor. Ekran çizilmelere karşı dayanıklı olsa da, bu hiç çizilmeyeceği anlamına gelmiyor. Tableti çantada taşırken kutusundan çıkan beyaz renkli şık kılıfı içinde taşımanın faydası var.

HTC Flyer’ın ön yüzünde herhangi bir fiziksel tuş yer almıyor. 7 inç’lik ekranın altında dört adet dokunmaya duyarlı tuş yer alıyor. Android’e özel ana ekran, menü ve geri tuşlarına ek olarak HTC Scribe kalemin kullanımını tetikleyen veya kullanılacak sanal kalemin özelliklerini belirleyen Scribe tuşu bulunuyor. Bu noktada Android 3.2 Honeycomb güncellemesiyle birlikte Scribe tuşu haricindeki tuşların devre dışı kaldığını belirtelim. Buna daha sonra detaylı bir şekilde değineceğiz. Tabletin ön yüzünde, dikey tutuşta ekranın sağında kalacak şekilde 1.3 megapiksellik kamera yer alıyor. Bu kamera Skype veya Google Talk gibi yazılımlarla görüntülü görüşme yapma fırsatı sunuyor.

HTC Flyer’ın sağ kenarında yukarıda ve aşağıda olmak üzere iki adet mikrofon yer alıyor. Üstteki mikrofonun altına gelecek şekilde ses kademe tuşları yer alıyor. Tuşlar biraz sığ olsa da işlerini yapmayı beceriyor. Yalnız tek kalıp olarak tasarlanmış bu tuşların her iki ucuna doğru basmak biraz daha iyi hızlı sonuç verecektir. Tabletin sol kenarında herhangi bir tuş veya giriş-çıkış elemanı yer almıyor. Üst kenarda, sağa doğru 3.5 mm’lik kulaklık jakı, onun yanında da güç butonu yer alıyor. Güç butonu HTC akıllı telefonlarındakinin aksine biraz yüksek yapılmış, bu sayede rahatlıkla basılıyor. Alt kenarda HTC’nin özel bir konnektörü yer alıyor. Cihazın kutusundan çıkan şarj cihazı buraya bağlanıyor. Ayrıca yine cihazın kutusundan çıkan USB kablosu da bu porta bağlanıyor ve bilgisayar bağlantısı gerçekleştiriliyor.

HTC Flyer’ın arkası HTC akıllı telefonlarından alıştığımız tarzı yansıtıyor. Ortada kocaman bir HTC logosu var. Alt ve üste beyaz renkli kapaklar var. Geri kalan kısmı metal yekpare kasa tamamlıyor. Üst kısımdaki beyaz kapak çıkarılabilir şekilde yapılmış. Bu kapağın altında (3G modeller için) SIM kart yuvası ve microSD kart yuvası yer alıyor. Kapağın bulunduğu bölümde 5 megapiksellik bir kamera da bulunuyor. Ayrıca arka bölümde bir çift hoparlör de bulunuyor.

HTC Flyer’da 1.5 GHz’lik Qualcomm Snapdragon MSM8255T işlemci yer alıyor. Bu işlemciye Adreno 205 grafik işlemci de eşlik ediyor. 1 GB RAM barındıran cihazın 16 GB ve 32 GB’lık iki farklı versiyonu bulunuyor. 802.11b/g/n Wi-Fi, DLNA, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 3.0 gibi kablosuz bağlantı desteklerine sahip olan HTC Flyer’ın 3G modeli HSDPA 14.4 Mbps ve HSUPA 5.76 Mbps mobil genişbant desteğine sahip. GPS desteği de mevcut olan HTC Flyer’da ivmeölçer ve pusula gibi modüller de bulunuyor.

Yazılım

Yazının başında da belirttiğimiz gibi HTC Flyer için Android 3.2 Honeycomb güncellemesi çıktı. Biz de test merkezimize gelen bu ürünü hemen bu sürüme güncelledik. Güncellemeyle birlikte Android’e özel ana ekran, geri ve menü tuşlarının işlevleri kayboldu. Gingerbread’de çalışırken bu tuşlar aktifti ve arkadan aydınlatmaları çalışıyordu. Honeycomb ile birlikte Android’in bu navigasyon objeleri doğrudan işletim sistemine entegre edildiği için doğal olarak bu tuşlara da gerek kalmamıştı. Scribe tuşuysa varlığını korumaya devam ediyor. Üstelik bu tuşun yeri daha önce olduğu gibi tabletin yatay veya dikeyde kullanımına göre otomatik olarak ayarlanıyor.

htc-flyer-gingerbread-arayuz-00001

Galeri: Gingerbread ile çalışan HTC Flyer’dan ekran görüntüleri
[nggallery id=797]

Google, Honeycomb ile birlikte üreticilerin kullanıcı arayüzü üzerinde özelleştirme yapma alanını kısıtlamıştı. Sunulan güncellemede Sense’in bu kısıtlamadan etkilendiğini ve çeşitli işlevlerin kaybolduğunu görüyoruz. Yine de, genel kullanıcı deneyimi açısından Honeycomb güncellemesinin fena olmadığını, üstelik Scribe kalemini cihazın kullanıcı arayüzünde gezinirken bile kullanma fırsatının yakalandığını söylemeliyiz. Bu açıdan Flyer sahiplerinin Android 3.2’ye terfi etmelerini tavsiye ederiz.

htc-flyer-honeycomb-arayuz-00001

HTC’nin akıllı telefonlarından da alıştığımız halkalı kilit ekranı varlığını korumaya devam ediyor. Ana ekranda da HTC’nin o çok sevilen hava durumu efektleri ekran her aktifleştirildiğinde gösteriliyor. Daha önce yedi ana ekran sunulurken, Honeycomb güncellemesinden sonra ana ekran sayısının beşe düştüğünü görüyoruz. Üçüncü ekran başlangıç ekranı olarak görüntülenmeye devam ediyor. Ayrıca ekranlar arasındaki üç boyutlu geçiş efektleri de korunmuş. Eğer parmağınızı ana ekran üzerinde belli bir süre hızlı bir şekilde kaydırırsanız, karşınıza beş farklı ana ekranın kuşbakışı görünümü gelecek. Benzer görünümü ekran üzerinde parmak kıstırma hareketiyle yapmak da mümkün.

HTC Sense’in kişiselleştirme seçenekleri biraz kırpılmış da olsa Android 3.2’de korunuyor. Sahne, tema, kilit ekranı gibi bileşenleri özelleştirmek mümkün. Bileşen, kısayol veya uygulamaları ana ekranlara ekleme işleminde ise Honeycomb’un varsayılan arayüzü kullanılıyor. Kullanılabilecek bileşen seçenekleri bir hayli zengin. Özellikle ana ekranı süsleyecek saat konusunda birçok seçenek sunuluyor.

htc-flyer-honeycomb-arayuz-00009

Honeycomb’un gelişiyle birlikte daha önce üstte yer alan durum çubuğu ve bildirim tepsisi elemanları da sağ alta inmiş durumda. Uygulama menüsü, kişiselleştirme veya yeni bileşen ekleme kısayolları da ana ekranın sağ üst köşesine yerleştirilmiş. Ana ekranların sol üst köşesinde Google arama bileşeni mevcut. Uygulama menüsü de Honeycomb’un tarzını yansıtacak şekilde güncellenmiş. Tabii, HTC’nin alıştığımız bazı unsurlarını da görmeye devam ediyoruz. Uygulama menüsünün alt kısmında tüm uygulamalar, sık kullanılan ve indirilen uygulamaların gruplandığı sekmeler bulunuyor. Uygulama menüsü sayfalı şekilde tasarlanmış, parmağı sağa veya sola doğru kaydırarak menünün diğer elemanlarını görmek mümkün. Bu noktada HTC’nin Windows Phone’daki kaydırma yönteminden örnek aldığını söyleyebiliriz. Uygulama menüsünün sağ üst köşesinde Android Market, arama ve menü kısayolları yer alıyor. Arama işlevi uygulama menüsü içinde istenen uygulamayı rahat bir şekilde bulmayı sağlarken, menü içinde de uygulama paylaşım işlevine kısayol yer alıyor.

htc-flyer-honeycomb-arayuz-00004

HTC Flyer’da Araç Paneli, Dock Modu, Friend Stream, Reader gibi HTC’ye özel uygulamalar yer alıyor. Apple’ın iPad 2 ile birlikte sunmaya başladığı Photobooth uygulamasına benzer şekilde HTC Flyer’da da öndeki kameranın kullanıldığı, çeşitli efektlerle eğlenceli portre fotoğraflarının çekilmesini sağlayan Snapbooth uygulaması bulunuyor. Snapbooth’u kullanmak için tableti yatay şekilde kullanmanın en iyi yol olacağını bu noktada belirtelim. Tek kare fotoğrafın çekilmesinin yanı sıra art arda beş kare fotoğraf çekip bunların bir mozağini elde etmek de mümkün.

htc-flyer-honeycomb-arayuz-00006

Honeycomb cihazlarında yer alan tablet uyumlu Android Market’in kullanıcı arayüzü yatay ekranlara göre optimize edilmiş şekilde geliyor ve tablet dikeyde kullanılsa bile Android Market uygulamasının görünümü yatay yerleşimde kalmaya devam ediyor. HTC, Flyer’a Honeycomb güncellemesini getirirken Android Market’in kullanıcı arayüzünü akıllı telefonlardaki hâlinde bırakmış, bu sayede Android Market’i HTC Flyer’ı dikeyde kullanırkende rahat bir şekilde kullanmak mümkün oluyor. Android Market’te yer alan tablet uyumlu uygulamaları HTC Flyer’a yüklemek mümkün. 7 inç’lik ekran akıllı telefonlara özel uygulamaların da Flyer üzerinde düzgün bir şekilde kullanılmasını sağlıyor.

Galeri: Honeycomb’a güncellenmiş HTC Flyer’dan ekran görüntüleri
[nggallery id=798]

HTC Flyer’da HTC Sense’e özel sanal klavye bulunuyor ve bu klavye Honeycomb güncellemesinden sonra kalmaya da devam ediyor.

HTC Scribe

HTC Flyer’ı rakiplerinden ayıran en büyük özelliklerinden bir tanesi dokunmatik ekranın parmaklarla birlikte Magic Pen adı verilen özel bir kalemle de kullanılabilmesi. Bu sayede HTC Flyer’ı bir defter gibi kullanmak, fiziksel bir deftere yazı yazar veya çizim yapar gibi kullanmak mümkün. Honeycomb’dan önce kullanıcı arayüzü içinde gezinmeye olanak sağlamayan Scribe kalem Honeycomb güncellemesinin gelmesinden sonra Android’in diğer bölümlerini de parmaklar yerine kontrol etme fırsatı sunuyor.

Honeycomb güncellemesinden sonra Android’e özel arkadan aydınlatmalı fiziksel navigasyon tuşları kaybolsa da, Scribe’a özel arkadan aydınlatmalı tuş varlığını koruyor ve Scribe’ın ayarlarının ve işlevlerinin düzgün bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Cihazın kilit ekranı hariç herhangi bir arayüzündeyken Scribe kalem ile bu Scribe ikonuna tıklatırsanız ekranın sağ alt köşesinde bir menü ortaya çıkıyor. Bu menüde ekran görüntüsü alma, yeni not ekranı açma ve kalem ayarları bulunuyor.

Samsung Galaxy Note’ta olduğu gibi alınan ekran görüntüsü üzerinde çizimler yapmak, notlar almak; daha sonra bu üzerinde oynanmış ekran görüntüsünü cihazın belleğine kaydetmek veya başkalarıyla paylaşmak mümkün. Ayrıca bu ekran görüntüsü yeni oluşturulan bir notun üzerinde de saklanabiliyor. Yeni bir not oluşturma seçeneğine dokunduğunuzda karşınıza bir not defteri tarzı görünüme sahip olan Not uygulaması açılıyor. Bu not uygulamasının en büyük özelliği Evernote ile entegre çalışması. Bu sayede HTC Flyer üzerinde aldığınız tüm notlar, çizimler veya ekran görüntüleri belirli bir seviyeye kadar ücretsiz olan Evernote üzerinde tutuluyor ve masaüstü bilgisayar, diğer iOS veya Android cihazları üzerinden ulaşılabiliyor. Bu arada Not arayüzünde kullanıcılara sesli not tutma imkânı sunan bir ayar da bulunuyor. Eğer isterseniz, almış olduğunuz nota video da ekleyebilirsiniz, ancak bunun için Evernote hesabını paralı statüye yükseltmek gerekiyor.

Scribe butonuna kalemle dokunduğunuzda karşınıza çıkan menüde yer alan üçüncü seçenek üzerinden kalem ayarları yapılıyor. Aynı ayar menüsü Notlar uygulamasındayken Scribe ikonuna kalemle tıklatıldığında da çıkıyor. Scribe, her çeşit kalem veya renkle yazı yazma ve çizim yapma imkanı sunuyor. Magic Pen üzerinde yer alan içi boş daire tuşuna basarak ekran üzerinde yazdığınız veya çizdiklerinizi silmeniz de mümkün. Notlar arayüzünde Magic Pen ile yazı yazarken sanki bir fiziksel bir kağıda veya deftere yazı yazıyormuş gibi elinizi tablete temas ettirip oradan destek alarak yazı yazabilirsiniz. Dokunmatik ekrana yapılan bu temas yazı yazmayı etkilemeyecektir.

Mobil İnternet

Android 3.2 Honeycomb’a güncellenmiş HTC Flyer’ın Android ile birlikte gelen dahili internet tarayıcısı kağıt üstünde iyi bir performansa sahip. SunSpider Benchmark testinden 2.118.2 ms +/- %8.1’lik bir sonuç elde etmeyi başardı. Tarayıcının pratikte de bu sonucu yansıtır bir kullanıcı deneyimi yaşattığını söyleyebiliriz. Her ne kadar sayfa içinde parmaklarla yakınlaştırma veya kaydırmada hafif takılmalar olsa da, sayfa içi yazıları ekrana sığacak hâle getirme, sayfa işleme hızı gibi kriterler açısından HTC Flyer’ın internet tarayıcısı iyi seviyede.

HTC Flyer’da Adobe Flash Player desteği bulunuyor. Bu da Flash tabanlı video ve animasyonları görmeye olanak sağlıyor. Cihazın Flash video oynatma performansının iyi olduğunu söyleyebiliriz. Videolar akıcı bir şekilde oynatılıyor. YouTube’daki 720p videoları da cihazda akıcı bir şekilde oynatmak mümkün.

Kamera

HTC Flyer’ın arkasında 5 megapiksel, otomatik odaklı bir kamera yer alıyor. Kameranın yanında flaş yer almıyor, bu da düşük ışıklı veya karanlık ortamlarda fotoğraf çekimini zorlaştırıyor. Bunun dışında HTC Flyer’ın kamerasının işini kendisinden beklendiği şekilde yaptığını söyleyebiliriz. HTC’nin Sense kullanıcı arayüzüyle birlikte sunulan kamera arayüzüyle fotoğraf ve video çekim işlemleri rahat bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ekranın sol tarafında yer alan sanal çubuk sayesinde dijital zumlama yapılırken, Sağ taraftaki çubuğun üstünde de fotoğraf ve video çekim işlevleri arasında geçiş, ön kamera veya arka kamera arasında geçiş yapma, efektler ve kamera ayarları yer alıyor.

htc-flyer-kamera-fotograflari-00009

HTC Flyer ile 5 megapiksele kadar, 16:9 en boy oranlı fotoğraf çekimi yapmak mümkün. Ekrana dokunarak belli bir noktaya odaklama yapabilir ve böyle istediğiniz gibi fotoğraf çekebilirsiniz. Eğer kapalı bir ortamda veya bulutlu havalarda çekim yapıyorsanız, ekrana dokunarak belirli bir noktaya odaklama yapmalı ve bu şekilde karenin ışık şiddetini ayarlamalısınız. HTC Flyer’ın çekim performansı beğendimizi belirtmeliyiz. Cihazın kamerası düşük ışıklı ortamlarda, flaşa ihtiyaç duymadan düzgün şekilde fotoğraf çekmeyi başarıyor. Gece veya sabaha karşı yaptığımız manzara çekimlerinde bile iyi sonuç elde ettik. Bu tarz fotoğraflarda en büyük problem olan gürültü düşük seviyede. Gündüz, yeterli ışığın olduğu dış ortamlarda yapılan çekimler de tatmin edici seviyede. Bir tabletin kamerasının yazılı belgelerin, dergi veya gazetelerdeki yazıların fotoğraflarını iyi bir şekilde çekmesi gerektiğini düşünüyoruz. Neyse ki, HTC Flyer’ın kamerası otomatik odaklamanın yardımıyla bu işi iyi bir şekilde beceriyor.

Galeri: HTC Flyer Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=799]

HTC Flyer’ın kamerası 1280 x 720 çözünürlükte video kaydı yapabiliyor. Bunun yanı sıra HTC seçenekler arasında 1024 x 544 çözünürlükte video kaydı eklemiş. Her iki çözünürlükte de gece ve gündüz olmak üzere çekim yaptık. Her ikisinde de sonucun tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Görüntü kaydının 3GP formatında yapılıyor olması sıkıştırmanın fazla olduğunun bir göstergesi. Bu da detaylarda kaybın biraz yüksek olmasına neden oluyor.

Video: HTC Flyer’ın Kamerasından 720p Video

Video: HTC Flyer’ın Kamerasıyla Gündüz Çekimi

HTC Flyer’ın önünde de 1.3 megapiksellik ikinci bir kamera bulunuyor. Bu kamera Skype, Google Talk gibi servislerde görüntülü görüşmeye yapmaya olanak sağlamanının yanı sıra video ve fotoğraf çekimine de yarıyor. Bu arada cihazda yer alan GPS desteği sayesinde çekilen video ve fotoğraflara konum bilgisi de eklenebiliyor.

Multimedya

HTC Flyer’ın video kodlayıcı desteği oldukça zengin. DivX, Xvid, MP4, H.263, H.264 ve WMV gibi sık kullanılan video formatları destekleniyor. Video oynatma işlemi için cihazda yüklü gelen Galeri uygulaması kullanılıyor. Ancak size tavsiyemiz Android Market’ten üçüncü parti video oynatıcı uygulama indirmeniz ve onu kullanmanız. Bu sayede .MKV uzantılı yüksek kaliteli 720p videoları da tanıyan ve oynatmaya çalışan bir araca sahip olacaksınız. HTC Flyer ile yaptığımız 720p MKV testinde video herhangi bir karelenme veya tekleme olmadan oynatılıyor, ancak çerçeve hızının yavaşlığı istenen deneyimin yaşanmasını önlüyor.

Müzik açısından da HTC Flyer’ın geleneksel formatları desteklediğini görüyoruz. MP3, AAC+, WAV, WMA gibi formatlar destekleniyor. Cihazda yüklü gelen Müzik uygulaması cihazın belleğinde yüklü olan müzik dosyalarını otomatik olarak buluyor ve kütüphanesinde listeliyor. HTC Flyer’da bulunan çift hoparlör sayesinde kaliteli ve yüksek bir ses çıkışı elde etmek mümkün. SRS efekti sayesinde hoparlörden yayılan müziğe çevresel ses efekti eklemek de mümkün. Bu arada kulaklıkla kullananlar için ekolayzır desteği de sunuluyor.

HTC Flyer’da DLNA desteği de yer alıyor. Bu sayede cihaz içindeki multimedya dosyalarını aynı ağa bağlı DLNA destekli diğer cihazlarda oynatmak veya tam tersini yapmak mümkün.

Performans, Batarya ve Aksesuar

Performans açısından önemli olan nokta HTC Flyer’ın performansının Android 3.2 güncellemesinden önce ve sonra nasıl olduğu. Güncellemeyi yaptıktan sonra ufak tefek takılmalar olsa da, genel olarak baktığımızda Honeycomb güncellemesinin performansa çok da negatif etkide bulunduğu söylenemez. Zaten HTC’nin Sense arayüzünde yaptığı kırpmalar, ki bunların bazıları Google’ın Honeycomb’un kullanıcı arayüzünde çerçeveleri çok kalın çizmesine dayanıyor, performansın belirli bir seviyede kalmasını sağlamış. Aşağıdaki Smartbench 2011 test sonuçları da bunu doğrular nitelikte:

 

HTC Flyer’ın performansı listedeki diğer tabletlere göre rakamsal açıdan aşağıda kalıyor. Ancak şunu belirtmemiz gerekir ki, Flyer’da tek çekirdekli, listedeki diğer tabletlerde çift çekirdekli işlemci var. Listedeki çoğu tablet elimize geçti, şunu söyleyebiliriz ki, pratikte HTC Flyer’ın sunduğu kullanıcı deneyiminin diğerlerinden çok da farklı olduğunu düşünmüyoruz. 7 inç’lik bir tableti satın alanın esas ilgilendiği noktanın çoğunlukla üretkenlik, biraz da multimedya, gazete, dergi, e-kitap gibi içerik olduğunu düşünürsek, HTC Flyer bu ihtiyaçları karşılayacak bir tablet.

HTC Flyer’ın bataryası bir tam günü rahatlıkla çıkaracak yeterliliğe sahip. Tam dolu bir batarya yaklaşık 10 saat müzik dinleme, 5 saat video izleme, 10 saat web’de gezinme ve 346 saat şarjda bekleme imkânı sunuyor. Üstelik HTC Flyer’da uyku modu adı verilen bir özellik de bulunuyor. Gece vakti, genellikle uyuduğunuz sırada tabletin mobil şebeke ve Wi-Fi bağlantıları, eğer tablet fişe takılı değilse kesiliyor. Böylelikle güçten ekstra tasarruf yapılıyor.

HTC Flyer’ın kutusundan tableti her tarafta rahatlıkla taşıyıp muhafaza etmeyi sağlayacak beyaz renkli bir kılıf da geliyor. Bu kılıfın kenarına halka şeklinde bir yuva da iliştirilmiş. Magic Pen bu yuvaya sokuluyor ve tabletin yanında rahatlıkla taşınıyor. Üstelik bu şekilde kalemi bir yerlerde unutma gibi bir dert de yaşanmıyor. Yuvanın çapı dar ve kalemi sıkıca saracak şekilde ayarlandığı için kalemin düşmesi gibi bir durum söz konusu değil.

Sonuç

HTC Flyer bir yaşını doldurmak üzere olan bir ürün. Ancak Android 3.2 güncellemesiyle birlikte biraz daha güncel hâl kazandığını söyleyebiliriz. Her ne kadar Honeycomb güncellemesi HTC’nin alamet-i farikası olan Sense’ten bazı şeyleri alıp götürmüş olsa da, HTC’yi akıllı telefon havasından sıyırıp daha fazla tablet kimliği kazandırmış gibi görünüyor. Üstelik Magic Pen kalemin kullanım alanı daha da genişlemiş.

HTC Flyer’ın test ettiğimiz 3G destekli modeli şu anda piyasada 1400 TL civarında bir fiyattan satılıyor. Aynı fiyat segmentinde Wi-Fi veya Wi-Fi + 3G özellikli çeşitli seçenekler var. Ancak HTC Flyer, sahip olduğu Scribe teknolojisi, yani ekranda kalemle not alma imkânıyla diğerlerinden ayrılıyor. Tableti eskiden olduğu gibi bir kalemle kullanmak isteyen kitle var ve HTC Flyer doğrudan onlara hitap ediyor. Üstelik piyasada bu tarz fazla bir ürün yok, işte bu yüzden HTC Flyer hâla güçlü bir seçenek olarak kalmayı sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER