Manşetler

Summly iOS Uygulama İncelemesi

Akıllı cihaz devriminin gerçekleşmesinde Apple ve iPhone’un önemli bir rolü olduğu pek çok kişi tarafından kabul edilen bir gerçek. iPod ile arkasına aldığı rüzgarı iyi kullanan Apple, iPhone ile öncülüğünü paralel alanlara taşımayı başardı. iPhone günümüzde pek çok kişi için akıllı telefonun sözlük anlamına gelirken, yine kullanıcıları için de bir numaralı haber alma kaynağı haline gelmiş durumda. iPhone için özel hazırlanmış çok sayıda uygulama bu haberlere zahmetsizce ulaşmayı mümkün kılsa da, haberlerin tamamını okumak için ekranda kaydırma yapmak zorunda olmak kullanıcılar tarafından pek de memnuniyetle karşılanan bir durum değil. Summly, kullanıcıların bu şikayetine çözüm bularak seçtiği haberlerin kullanıcılar tarafından tek ekranda okunmasını sağlıyor. Summly’nin arkasındaki isim ise uygulamayı daha da ilginç hale getiriyor.

Summly’nin arkasındaki isim henüz 17 yaşında olan Nick D’Alosio. 17 yaşındaki biri tarafından bu kadar fonksiyonel ve popüler bir uygulama geliştirilmesinin pek çok kişi tarafından şaşkınlıkla karşılanmasının pek de sürpriz olmadığı kesin. D’Alosio’nun hikayesine buradan ulaşabilirsiniz. Tekrar uygulamaya dönersek, Summly’nin temel fonksiyonunun kullanıcılara haberleri özet haline getirerek kullanıcılara tek kareden vermek olduğu söylenebilir. Bu haber ulaştırma işlemi için uygulamada yer alan kategori ve kaynaklar listesinin kullanılabildiğini, bu kaynakların da İngilizce olduğunu belirtmek gerek.

Uygulamada kullanıcılar eğlenceden tasarıma, bilimden siyasete kadar uzanan geniş bir kategori yelpazesinde yer alan haberlere ulaşabiliyorlar. Kategorilere ait haberlerin hangi kaynaklardan özetleneceğine de kullanıcı listeden yaptığı seçim aracılığı ile karar veriliyor. Uygulamanın yaptığı lisans anlaşmaları çerçevesinde kullanıcılara seçim için hemen hemen her kategoride oldukça uzun bir listenin sunulduğunu belirtmek gerek. Kaynakların seçilmesinin ardından ise kullanıcılar hangi kategorileri ana ekranlarında görmek istediklerine karar verebiliyorlar.

Kategorileri yönetme ekranının üst köşesinde bulunan dişli ikonuna dokunulduğu zaman ise uygulamaya ait farklı ayarlara da erişim şansına ulaşılıyor. Bu menüde Summly’nin nasıl kullanıldığına dair bir rehber, uygulamaya ilişkin daha geniş bilgiler ve Facebook bağlantısını aktif hale getirme seçeneği yer alıyor.

Bütün bu işlemlerin tamamlanmasının ardından ise kullanıcılar Summly tarafından bir algoritma aracılığı ile bütünlüklerinden bir şey kaybetmemiş farklı kategorilere ait haber özetlerini tek kare üstünden okuyabiliyorlar. Kullanıcılar kategorilerde ve kaynaklarında diledikleri zaman değişiklilk yapma hakkına sahipler. Summly’nin daha popüler hale gelmesiyle uygulamada yer alan kaynakların da saysısının artması bekleniyor. Uygulamayı geliştiren Nick D’Alosio’nun Londra’da yaşaması nedeniyle Birleşik Krallık menşeili pek çok kaynağın Summly’de yer aldığı görülüyor.

Bir tweetten daha uzun haber okumak isteyen, ancak bunun için ekranda sürekli aşağıya kaydırma yapmak istemeyen kullanıcılar için Summly, son derece kullanışlı bir uygulama olarak göze çarpıyor. Uygulamada Türkçe kaynak yer almaması üzücü olsa da, hızlı ve öz bir biçimde haber almayı tercih eden kullanıcılar için Summly’nin biçilmiş bir kaftan olduğu rahatlıkla söylenebilir. iPhone 5 için optimize edilmiş olan Summly, App Store’dan ücretsiz olarak indirilebiliyor.

İlgili >> App Store

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER