Eğlence

Spotify’ın ücretli abone sayısı 155 milyonu geçti

spotify abone sayısı

Spotify, dün yayınladığı son kazanç raporuna göre şu anda 155 milyon ücretli aboneye ve aylık 345 milyon aktif kullanıcıya sahip. Bu rakamlar yıldan yıla sırasıyla yüzde 24 ve yüzde 27’lik bir artışı temsil ediyor. En büyük artış, yüzde 30’luk artışla 199 milyona ulaşan reklam destekli aylık aktif kullanıcılarda oldu. Şirket, bir önceki çeyrek dönem raporunda 144 milyon aboneye ve 320 milyon aktif kullanıcıya ulaştığını bildirmişti.

Ancak dinleyici sayısındaki büyümeye rağmen The Wall Street Journal, kullanıcı başına ortalama gelirin bir yıl öncesine göre yüzde 8 düşüşle 4,26 avroya düştüğünü belirtti. Bunun nedeni, yeni aboneleri cezbetmek için kullanılan indirimli planlar ile Rusya ve Hindistan gibi pazarlarda uyguladığı düşük fiyatlar. Bununla birlikte, reklam geliri arttı, tarihsel olarak yüzde 10’dan az getirmesine rağmen gelirin yüzde 13’ünü oluşturuyordu.

Her şeye rağmen Spotify, genel olarak 125 milyon avro zarar açıkladı. Ancak bu, bir önceki yıl yaptığı 209 milyon avroluk kayıptan daha düşük görünüyor. WSJ’ye göre, şirket büyümek için yatırım yapmaya devam ederken kâr açıklaması nadir görünüyor.

Ayrıca Spotify podcast’e de büyük yatırım yapıyor. Bu çeyrekte şirket, Prens Harry ve Meghan Markle ile Ava Duvernay gibi podcast işleri için büyük isimleri bünyesine katmaya devam etti. Şu anda servisi aracılığıyla 2,2 milyondan fazla podcast sunuyor ve podcast tüketimi bir yıl öncesine göre neredeyse yüzde 100 oranında arttı. Spotify, çeyrek yıl boyunca kullanıcılarının yüzde 25’inin podcast içeriğiyle etkileşime girdiğini söylüyor.

Spotify, özellikle podcast’lere yaptığı yatırımın kullanımı, katılımı ve müşteriyi elde tutma oranını artırdığını ve plak şirketlerinden müzik lisanslamaya olan bağımlılığını azaltması için bir fırsat sunduğunu savundu.

Bu kazanç raporu, Spotify için ayın son büyük duyurusu olmayacak. Şirket dün 22 Şubat’ta düzenleyeceği bir “Stream On” adlı etkinliğinin duyurusunu gerçekleştirdi. Bu etkinlikte küresel ses akışının durumu ve gelecekte nereye gideceği hakkında en son haberleri paylaşacağını söyledi.

İLGİLİ HABERLER