Eğlence

Spotify telif hakkı modelinde kapsamlı değişikliğe hazırlanıyor

spotify telif

Spotify telif hakkı modelinde 2024 itibarıyla büyük bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Music Business Worldwide’ın haberine göre, şirket sanatçılara daha büyük bir pay vermeyi planlıyor. Spotify’ın 2024’ün ilk çeyreğiyle birlikte telif havuzundaki üç büyük deliği kapatmak için üç değişiklik gerçekleştireceği belirtiliyor.

Bunlardan ilki, bir şarkının telif ücreti getirmeye başlamadan önce ulaşması gereken minimum yıllık oynatma sayısını belirlemek. Bunun ayda 5 sentten az kazanan şarkıları parasallaştırma sisteminin dışına çıkaracağı söyleniyor. Görünen o ki, söz konusu gruptaki şarkılar platformun kütüphanesinde çok küçük bir yer tutuyor. Yine de, bu şarkıların telif ücretlerinin Spotify’a yılda on milyonlarca dolara mal olduğu belirtiliyor. Hâlihazırda sahiplerine para kazandıran eserlerin yüzde 99.5’inin bu değişiklikten sonra da para kazandırmaya devam edeceği, paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor. Music Business Worldwide’ın hesaplamalarına göre bir parçanın 5 sent kazanabilmesi için yılda 200 kez çalınması gerekiyor.

The Verge sitesinin haberine göre, şirket bu değişiklik planı nedeniyle şimdiden eleştiriliyor. Zira platformda bu eşiğe ulaşamayan çok sayıda bağımsız parça yer alıyor. Burada bağımsız sanatçılar, popüler sanatçıların daha fazla para kazanması için feda edilecek gibi görünüyor. Kısacası Spotify’ın değişiklik planının bir kısmının “fakirden alıp zengine vermek” olduğu söylenebilir.

Platformdaki ikinci değişiklik, dolandırıcılıkla mücadele tespit teknolojisini güçlendirmek olacak. Parçaları tekrar tekrar yayınlamak ve oynatma sayısını yapay olarak artırmak için yapay zekâ araçlarının kullanılması gibi yasa dışı faaliyetlerin tespiti durumunda Spotify, yayıncılara mali cezalar uygulayacak. Şirket, parça başına ceza uygulayarak sanatçı ve yayıncıları uzun vadede yayın sahtekarlığı yapmaktan caydırmayı umuyor. Bu hamlenin ne kadar etkili olacağı ise Spotify’ın dolandırıcılık tespit teknolojisinin doğruluğuna bağlı.

Spotify telif hakkı modelinde “beyaz gürültü” gibi “müzik dışı ses içeriği” oluşturanları etkileyecek bir değişiklik de yapacak. Platformda hâlihazırda sadece 31 saniye süren çok sayıda “beyaz gürültü” parçası var. Parçaların 31 saniye uzunluğunda olmasının nedeni ise şirketin yarım dakikadan uzun çalmalar için ödeme yapması. Ancak gerçekleştirilecek değişiklikle birlikte bu parçaların telif hakkı elde edebilmesi için daha uzun süre dinlenmesi gerekecek.

Spotify’ın tüm beyaz gürültü içeriklerini kaldırmayı planladığına dair haberler geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti. Böyle bir hamlenin şirketin yıllık kârına 38 milyon dolar ekleyeceği belirtilse de, böyle bir hamle şimdiye kadar gerçekleşmiş değil.

Spotify telif hakkı modelinde değişiklik iddiasını doğrulamadı

Spotify telif hakkı modelinde değişiklik yapacağı iddiasıyla ilgili olarak sessizliğini korudu. Şirket tarafından Music Business Worldwide’a gönderilen açıklamada, “Şu an için paylaşacak bir haberimiz yok” ifadesi kullanıldı. Dolayısıyla iddia edilen değişikliklerin doğrulanması için biraz daha beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER