Eğlence

Spotify’dan sürpriz karar: 1500 kişi işten çıkarılıyor

spotify yapay zeka

Spotify beklenmedik bir açıklama yaptı ve iş gücünde yüzde 17 oranında kesintiye gideceğini duyurdu. CEO Daniel Ek’in imzasıyla yayınlanan açıklamada, kararın “yoldaki zorluklar” nedeniyle alındığı belirtilirken; Ek, zaman içinde küçük kesintiler yapmak yerine bir hamlede böyle bir uygulamayı seçtiklerini dile getirdi. İşten çıkarılacak olanlara bildirimin bugün itibarıyla yapılacağı da açıklamada paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor.

Ek, şu ifadeleri kullandı: “Son olumlu kazanç raporu ve performansımız göz önüne alındığında, birçok kişi için bu büyüklükteki bir azalmanın şaşırtıcı derecede büyük hissedeceğinin farkındayım. 2024 ve 2025 boyunca daha küçük azaltımlar yapmayı tartıştık. Ancak finansal hedef durumumuz ile mevcut operasyonel maliyetlerimiz arasındaki farkı göz önünde bulundurarak, maliyetlerimizi doğru boyutlandırmaya yönelik önemli bir eylemin, hedeflerimize ulaşmak için en iyi seçenek olduğuna karar verdim. Bunun şirketimiz için doğru eylem olduğuna ikna olsam da ekibimiz için inanılmaz derecede acı verici olacağını da anlıyorum.”

Ek, daha düşük sermaye maliyeti nedeniyle şirketin 2020 ve 2021 yıllarında önemli ölçüde büyüdüğünü kaydetti ve “Bu yatırımlar genel olarak işe yaradı ve Spotify’ın artan üretimine ve platformun geçen yılki güçlü büyümesine katkıda bulundu” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz aylarda yapılan yüzde 6’lık ve 2’lik kesintileri de hatırlatan CEO, “Olmamız gereken yer için maliyet yapımız hâlâ çok büyük” yorumunda bulundu.

İşten çıkarmaların ardından Spotify’ın yaklaşık 9 bin çalışanı vardı, dolayısıyla son kesintiler yaklaşık 1500 çalışanın işini kaybetmesine neden olacak (2022 itibarıyla bu pozisyonların 4300’ü ABD’deydi). Ek, darbeyi yumuşatmak için Spotify’ın ortalama beş aylık kıdem tazminatı ödeyeceğini, bu süre zarfında sağlık hizmetlerini karşılayacağını ve göçmenlik/kariyer desteği sağlayacağını söyledi.

Ek, şirketin bir sonraki aşaması için “yalın olmanın sadece bir seçenek değil aynı zamanda bir zorunluluk olduğunu” belirtti. Geçen ay Spotify, “çalışan sanatçılara” daha büyük bir pay verirken sahte dinlemeleri de azaltması beklenen yenilenmiş bir telif hakkı modelini duyurmuştu.

Spotify’ın aylık aktif kullanıcı sayısı 574 milyon

Spotify, faaliyete geçtiği günden bu yana istikrarlı bir şekilde büyüyor ve şu anda aylık 574 milyon aktif kullanıcıya sahip. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış anlamına geliyor. Kârlılık konusunda her zaman zorlanan şirket, son çeyrekte bir istisnai durum yaşamıştı. Ek, değişikliklerin “önümüzdeki günler ve haftalarda” ne anlama geleceğine dair daha fazla bilgi paylaşma sözü verdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER