EğlenceManşetler

Spotify Dünya Müzik Haritası Türkiye’nin Kalben sevgisini gösteriyor

spotify muzik

spotify dunya muzik haritasiSpotify, geçtiğimiz yılın yaz aylarında Dünya Müzik Haritası’nı yayınlamış ve dünyanın farklı şehirlerinin hangi şarkı ve şarkıcıları tercih ettiğini göstermişti. Dinleyici tercihleri doğrultusunda bu şehirlere özel çalma listeleri hazırlayan Spotify, söz konusu listeleri her hafta güncelliyor. Böylelikle hem şehirlerde hem de ülke genelinde popüler olan şarkı ve şarkıcılar düzenli olarak takip edilebiliyor.

Spotify Dünya Müzik Haritası, şehirlerin müzikal karakterlerinin analizi bakımından önemli bir işlev görüyor. Bu listelere bakarak özellikle şehirlerdeki gençlerin neleri sevdiğini öğrenmek mümkün oluyor.

Haritada Türkiye üzerine yakınlaştırma yapıldığında, Kalben’in son zamanlarda artan popülaritesinin etkisi net biçimde görülüyor. Reklamlarda şarkılarıyla boy gösteren Kalben, pek çok şehirde en çok dinlenenler listesinin zirvesinde yer alıyor. Örneğin İstanbul’da en çok dinlenen şarkılar listesinin ilk üç basamağında Kalben’in “Fırtınalar”, “Mitoz Mayoz” ve “Taşikardi” isimli şarkıları bulunuyor. Şarkıcı Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Balıkesir ve Mersin’de de “Haydi Söyle” cover’ı ile kalplere taht kurmuş durumda.

Antalya ve Konya’da Duman’ın “Kolay Değildir” şarkısı, en çok dinlenenlerin zirvesinde yer alıyor. Samsun ve Tekirdağ’da yaşayanların birinci tercihi ise Emrah Karaduman ve Aleyna Tilki’nin ortak çalışması “Cevapsız Çınlama” olmuş. Muğla, Duman’ın klasikleşen şarkısı “Senden Daha Güzel”i zirveye yerleştirirken, Denizli’nin de Oğuzhan Koç’un “Bulutlara Esir Olduk” isimli şarkısını çok sevdiği görülüyor.

Spotify Dünya Müzik Haritası Ankara ve İzmir’in özel tercihlerini ortaya koyuyor

Harita, Ankara ve İzmir’deki dinleyicilerin tercihlerini yerellik kriteri doğrultusunda yaptıklarını göstermesi açısından önem taşıyor. Ankara’nın çok dinlediği şarkılar listesinin ilk iki sırasında Ankara çıkışlı bir grup olan Pilli Bebek’in “Olsun” ve “Gündüz Yüzlü Kız” şarkıları bulunuyor. Üçüncü sırada ise Vega’nın “Ankara” isimli şarkısı yer alıyor. Bu şarkının Ankaralıları sözleriyle ve ismiyle etkilediğini anlamak pek zor değil.

İzmir de öncelikli olarak kendi bağrından çıkan sesleri dinlemeyi tercih ediyor. Hiphop türünde müzik yapan ve İzmir’den çıkan Gazapizm, “Gece Sabahın” ve “Yok” isimli şarkılarıyla şehrin en çok dinlenenler listesinin birinci ve üçüncü basamağına yerleşiyor. Listenin ikinci sırasında ise “Hepinize El Salladım” ile Adamlar bulunuyor.

Spotify Dünya Müzik Haritası’nı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER