İncelemelerManşetler

Sony Xperia SP İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yıla suya karşı dayanıklı gözde Android telefonu Xperia Z ile başlayan Sony fazla vakit geçmeden Xperia SP ve Xperia L gibi pazarın biraz daha alt kademelerine hitap eden iki yeni ürün tanıtmıştı. Her iki Android telefon da geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de satışa sunuldu. Xperia L yaklaşık 1000 TL civarındaki fiyatıyla orta karar bir telefon arayanlara hitap ederken Xperia SP ise akıllı telefon için 1000 TL’nin biraz olsun üzerine çıkmaya razı olanları hedefliyordu. 720p ekran, çift çekirdekli işlemci, 8 megapiksel kamera gibi, geçen yılın gözde Android telefonlarının teknik özelliklerini barındıran Sony Xperia SP ile ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.

sony-xperia-sp-inceleme-00001

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları
DonanımYazılımPerformans ve BataryaKameraMultimedyaSonuç

Donanım

Sony Xperia SP’nin tasarımı geçen yılın ikinci yarısında tanıtılan Xperia telefonlarının başlattığı çizgiyi devam ettiriyor, bununla birlikte Xperia Z’den de bazı unsular ödünç alınıyor. Telefonun genel olarak şık bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Önde ekran dışında herhangi bir fiziksel tuş yer almazken kenarlar alüminyum çerçeveyle tamamen sarılıyor. Geçen yılın ilk yarısında çıkan Xperia S, U ve P’de gördüğümüz şeffaf şerit Xperia SP’de de karşımıza çıkıyor. Bu şerit Xperia U’da olduğu gibi ekrandaki nesnenin baskın rengine göre aydınlatılıyor. Bu da Xperia SP’nin tasarımına ayrı bir hava katıyor.

sony-xperia-sp-inceleme-00004

130.6 x 67.1 x 10 mm.’lik boyutlara sahip olan Xperia SP’nin toplam kalınlığı kenarlara doğru kavis yapan arka tarafı nedeniyle kenar kalınlığından daha fazla oluyor. Yani telefonun etrafını çeviren alüminyum çerçeve daha ince, sonuç olarak telefonu da daha ince gösteriyor. Arka tarafın kavisli yapısı telefonun ergonomisini olumlu yönde etkileyen bir uınsur olarak da dikkat çekiyor. Xperia SP 155 gr. ağırlığıyla ortamanın üstünde gelen bir telefon, ancak bu ağırlık telefonun hacmine düzenli bir şekilde dağıldığı için telefon elde fazla bir ağırlık hissi yaratmıyor.

sony-xperia-sp-inceleme-00008

Xperia SP’nin önünde yer alan 4.6 inç ekranın altında fiziksel navigasyon tuşu görmüyoruz, bu tuşlar yerine ekran üzerinde yer alan sanal tuşlar kullanılıyor. Fiziksel tuş yerleştirmese de Sony ekran altında bir tuş takımı sığacak kadar boşluk bırakmış. Bu bölümün soluna mikrofon yerleştirmiş. Bu bölümün altında şeffaf ve ışıklı şerin bulunuyor. Tıpkı Xperia U veya E’de olduğu gibi bu şerit çeşitli ışık efektleriyle Xperia SP’nin havasını değiştiriyor. Ekranın üst tarafında Sony logosu, sensörler, ahize hoparlörü ve VGA çözünürlüklü ön kamera bulunuyor.

sony-xperia-sp-inceleme-00010

Sony Xperia SP’nin 4.6 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlük desteğine sahip. 319 ppi gibi bir piksel yoğunluğu değerine ulaşan ekranın yeteri kadar keskin olduğunu ve bu sayede arayüz elemanlarını, yazıları ve grafikleri iyi şekilde gösterdiği söylenebilir. Sony, Xperia Z’de olduğu gibi Xperia SP’de de tercihini TFT ekrandan yana kullanmış. Bu ekran yüksek görüş açılarında renklerde bozulmalar görünmesine neden oluyor. Xperia SP’de de benzer durumu gözlemliyoruz, ancak durum çok da rahatsız edici sayılmaz. Mobile BRAVIA Engine 2 özelliği sayesinde fotoğraflar ve videolar için görüntü kalitesi geliştiriliyor. Ekranın siyah renk derinliği çok aşırıya kaçmıyor, ancak beyaz seviyesi bir hayli yüksek. Ayrıca parlaklık da çoğu kullanıcıyı tatmin edecektir. Güneş ışığı altında da ekran iş görmeye yeterli bir görüş sunuyor.

sony-xperia-sp-inceleme-00002

Xperia SP’nin solunda microUSB portu yer alıyor. Alt kenarda herhangi bir port veya tuş yer almazken diğer Xperia telefonlarında olduğu gibi fiziksel tuşlar sağ kenara toplanmış.Yukarıdan aşağı doğru ses, güç ve kamera tuşları sıralanıyor. Güç butonu tıpkı Xperia Z’de olduğu şekilde tasarlanmış. Ayrıca telefonun sağ ve sol kenarlarında birbirine karşı düşecek şekilde vidalar bulunuyor. Üst kenarda da 3.5 mm.’lik kulaklık jakı yer alıyor.

sony-xperia-sp-inceleme-00014

Xperia SP’nin arka sını plastik bir kapak boydan boya kaplıyor. Sol kenarda aşağı doğru yer alan küçük deliğin yardımıyla kolaylıkla kaldırılan bu kapağın bir süre sonra gevşemeye başladığını ve bastırıldığında ses çıkardığını gözlemledik. Bu durum bazıları için rahatsız edici olabilir. Kapağın altında 2370 mAh kapasiteli batarya yer alıyor, ancak bu batarya yerinden çıkarılamayan, sabit bir batarya. Bunun dışında kapağın altında microSIM ve microSD kart yuvaları bulunuyor. 8 megapiksel kamera üste doğru ortalanmışken bunun hemen yanına da hoparlör yerleştirilmiş. LED flaş ve ikinci mikrofon da kameranın doğrultusunda sıralanmış. Bu ikilinin altında da Xperia logosu bulunuyor. Şeffaf şerit önde olduğu gibi arkada da dikkat çeken bir tasarım ayrıntısı olarak karşımıza çıkıyor.

sony-xperia-sp-inceleme-00017

Teknik özellikler bakımından Xperia SP geçen yılın üst sınıf Android telefonlarının çizgisine sahip. 1.7 GHz çift çekirdekli Qualcomm MSM8960T Snapdragon S4 Pro işlemci, 1 GB RAM ve 8 GB dahili bellek Xperia SP’nin başlıca donanım bileşenleri olarak dikkat çekiyor. 8 GB’lık dahili belleğin 5.8 GB’lık kısmı kullanıcılara ayrılmış ve bunun çok da yeterli olduğu söylenemez. Neyse ki, 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını artırmak mümkün oluyor.

sony-xperia-sp-inceleme-00009

Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda telefonun 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS gibi temel unsurlara sahip olduğunu görüyoruz. Mobil geniş bant tarafında da HSDPA 42Mbps indirme ve HSUPA 5.8 Mbps yükleme hızları destekleniyor. FM radyo da barındıran telefonda ivmeölçer, jiroskop ve yakınlık sensörü gibi modüller de yer alıyor.

Yazılım

Sony Xperia SP’de Android 4.1.1 Jelly Bean yüklü geliyor. Sony’nin yaptığı açıklamaya göre Xperia SP de Android 4.3 güncellemesini alacak telefonlar arasında bulunuyor. Bu, Xperia SP’yi satın almış olanlar veya almayı düşünenler için memnun edici bir gelişme olmakla birlikte güncelleme işleminin ne zaman olacağı şu an için bilinmiyor. Sony’nin daha önce incelediğimiz Xperia cihazlarında aşikâr olduğumuz arayüz özelleştirmeleri Xperia SP’de de bulunuyor. Yine bir 2013 modeli olan Xperia L’de Xperia Z’de gördüğümüz bazı unsurlar bulunmuyordu, ancak Xperia SP bu eksikliklerin bazılarını kapatıyor.

sony-xperia-sp-ekran-goruntuleri-00018

Örneğin Xperia Z’de gördüğümüz çoklu görev ekranı Xperia SP’de de aynen karşımıza çıkıyor. Kullanılan son uygulamaları küçük resimler hâlinde gösteren, bunlara geçişi veya bunları tek bir parmak sürüklemesiyle kaldırmayı sağlayan bu çoklu görev ekranı aynı zamanda hesap makinesi, notlar, ses kaydedici gibi bazı küçük uygulamaları da kullanmaya olanak sağlıyor. Bu uygulamalar açık olduğunda ekranın en üstünde görünüyor ve siz kullanıcı arayüzünde başka bir ekrana geçseniz bile açık kalmaya devam ediyor. Google Play Store’da Xperia SP’de kullanılabilecek başka küçük uygulamalar da bulunuyor.

sony-xperia-sp-ekran-goruntuleri-00019

Xperia SP’nin ekranını farklılaştırmak için çeşitli renk temaları da sunuluyor. Hangi temayı seçerseniz telefonun alt bölümünde bulunan şeffaf şerit o renkte aydınlanıyor, bu da Xperia SP’nin sahip olduğu hoş bir ışık oyunu. Bu şerit telefonda çektiğiniz fotoğraflara bakarken veya müzik dinlerken de aydınlanıyor. Tema değiştirmenin yanı sıra, yine aynı ekran altında bulunan ana ekran özelleştirme aracı sayesinde Xperia SP’nin giriş panellerini düzenleyebilir, yeni widget, kısayol veya klasör ekleyebilirsiniz. Kişiselleştirme ekranına ana ekran üzerinde yapacağınız bir parmak kıstırma hareketiyle ulaşabilirsiniz.

sony-xperia-sp-ekran-goruntuleri-00027

Alıştığımız uygulama menüsü yine karşımıza çıkıyor. Sayfalı yapıdaki bu uygulama menüsü içinde sıralamayı değiştirebilir, klasörler oluşturabilir, yüklediğiniz uygulamaları buradan kaldırabilirsiniz. Google’ın Google+, Haritalar, Navigasyon, Hangouts gibi servislerine ait Android uygulamaları Xperia SP’de yüklü geliyor. Araçlar klasörü altında NeoReader ve yedekleme uygulaması bulunurken Notlar, Office Suite, Wisepilot for XPERIA navigasyon uygulaması dikkat çeken yüklü uygulamalar arasında bulunuyor. McAfee Security güvenlik uygulaması ve Sony Reader e-kitap uygulamasının da Xperia SP’de ön yüklü olan uygulamalar arasında bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Google Play Store’dan birçok ücretli veya ücretsiz uygulamayı da indirebileceğinizi belirtelim.

Performans ve Batarya

Sony Xperia SP’de yer alan Qualcomm MSM8960T, Snapdragon S4 Pro serisi içinde yer almasına karşın yine bu seride yer alan ve Xperia Z’yi güçlendiren APQ8064 yongasetine göre, dört yerine iki çekirdek barındırması, bellek teknolojisi gibi belirli açılardan daha düşük profilli kalıyor. Yine de, 1.7 GHz çalışma frekansına sahip olan bu işlemcinin güçlü bir performans sunduğunu belirtmek gerek. MSM8960T yongaset Adreno 320 grafik işlemci birimini de içeriyor. Bu pakete 1 GB RAM eşlik ediyor, ancak Geekbench testi bu RAM’in 766 MB’lık kısmının efektif olarak kullanıldığını gösteriyor.

sony-xperia-sp-inceleme-00020

Xperia SP’nin performansının her ne kadar en üst sınıf Android telefonlardaki kadar yüksek olmasa da, ortalamanın üstünde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gerçekleştirdiğimiz çeşitli benchmark testlerinde telefon kendisiyle aynı ayarda işlemci içeren Nexus 4, Xperia Tablet Z, vb. cihazlarla aynı seviyelerde sonuçlar elde etti. Kullanıcı arayüzünde oldukça rahat bir şekilde ve takılma olmaksızın gezinmeyi sağlayan Xperia SP web sayfalarında da düzgün şekilde gezinme imkanı sunuyor.

Sonuç
Quadrant 7398
AnTuTu 15449
GeekBench 2043
3D Mark Ice Storm 10219
3D Mark Ice Storm Extreme 5640
SunSpider Benchmark 1630.4 ms +/- %2.1

Galeri: Sony Xperia SP Benchmark Sonuçları
[nggallery id=1271]

sony-xperia-sp-ekran-goruntuleri-00015Sony Xperia SP pil bakımından Xperia Z ile aynı seviyede, hatta onu bile biraz geride bırakacak kapasiteye sahip bulunuyor. Bu da sonuç olarak telefonu daha uzun süre boyunca kullanmak anlamına geliyor. Katalog değerlerine göre 734 saate kadar bekleme ve 19 saate kadar konuşma imkanın sunan bu telefon ayrıca yaklaşık 39 saatlik müzik dinleme süresine ulaşabiliyor. Tabii ki, bunlar biraz teoride kalan değerler. Pratikteki durum hakkında konuşacak olursak Xperia SP’nin tek bir şarjla iki güne yakın bir çalışma süresi sunabileceğini söyleyebiliriz. Telefonda yer alan Stamina modu da Xperia SP’nin pilde daha uzun çalışma süresi sunmasına katkıda bulunuyor. Stamina modu açıkken arka planda mobil veri iletişimi devre dışı bırakılıyor, bu da pilin daha idareli şekilde kullanılmasına çok olumlu katkılar yapıyor.

sony-xperia-sp-ekran-goruntuleri-00014

Xperia SP’nin sinyal çekim kalitesi bakımından ortalamayı tutturduğunu ve fazla bir sorun çıkarmadığını söyleyebiliriz. Telefonu kullandığımız süre boyunca yaptığımız sesli görüşmelerde kesilme sorunu yaşamadık. Karşı tarafın sesi gayet net ve berrak şekilde alınırken sizin bulunduğunuz ortamdaki gürültü de ikili mikrofon yapısı sayesinde filtreleniyor ve karşıya sadece sizin sesiniz ulaştırılıyor. Bu arada Wi-Fi sinyal çekimi noktasında Xperia SP’nin zayıf bir performans gösterdiğini belirtmek gerek. Aynı kablosuz modeme bağlı başka cihazlarla hemen hemen aynı uzaklıkta bulunan Xperia SP’nin ağ erişimi kesilirken diğer cihazlar veri iletişimini düşük hızla da olsa gerçekleştirebiliyordu. Tahmin ediyoruz ki, bu sorun yazılımsaldır ve bir yazılım güncellemesiyle giderilir.

Kamera

Sony Xperia SP’nin arkasında yer alan kamera otomatik odak ve LED flaş gibi artık birçok orta ve üst sınıf Android telefon kamerasında gördüğümüz özellikleri barındırıyor. Coğrafi etiketleme, ekrana dokunarak odaklama ve çekim yapma, yüz ve gülümseme algılama, görüntü dengeleme, HDR ve panorama gibi başlıca özelliklere sahip olan kamera, Sony’nin alıştığımız kamera uygulamasıyla kontrol ediliyor. Süper otomatik mod seçeneği sayesinde tüm ayarları otomatik olarak yapan, sahne modunu kendisi belirleyen telefon aynı zamanda elle ayarlama yapma ve buna göre çekim yapma imkanı da tanıyor. Kamera uygulaması üzerinde video ve fotoğraf çekim tuşları aynı ekranda bulunuyor, böylelikle isteğinize göre video veya fotoğraf çekimine anında başlayabiliyorsunuz. Ayrıca video çekimi esnasında 1 megapiksellik sabit görüntü çekimi de yapılabiliyor.

sony-xperia-sp-ekran-goruntuleri-00004

Sony Xperia SP ile çekilen fotoğrafların kalitesi ortalamayı pek geçmiyor. Işık şiddetinin yeterli olduğu koşullarda çekilen fotoğraflar düzgün görünse de, yakınlaştırma yapıldığında detayların çok çabuk kaybolduğu görünüyor. Ayrıca bazı gündüz çekimlerinde kenarlara doğru granülleşmenin izlerini bile gözlemledik. Işık şiddetinin düşük olduğu ortamlarda yapılan çekimlerde de gürültünün etkisi biraz fazla hissediliyor. Yakın çekimlerde Xperia SP fena sonuç vermiyor, ancak kamera nesneye odaklayıncaya kadar elinizi pek oynatmamanızı tavsiye ederiz. Öte yandan Sony Xperia SP ile çekilen fotoğraflarda renkler biraz daha skalanın sıcak tarafına doğru kayıyor gibi görünüyor. Sonuç olarak Xperia SP’nin kamerası mükemmel değil, ancak gerektiği durumda sizi idare edecektir.

sony-xperia-sp-kamera-goruntuleri-00003

Galeri: Sony Xperia SP’nin Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1269]

Video tarafında Xperia SP sahip olduğu yongasetin de katkısıyla 1080p Full HD video kaydı gerçekleştiriyor. Çekimlerin performans bakımından vasatı geçtiği pek söylenemez. Yine de görüntü dengeleme özelliği yardımıyla videolarda az da olsa durağanlaştırma yapılmış. Ses kaydı çift mikrofonun yardımıyla stereo olarak yapılıyor, ancak ortamdaki rüzgar sesi çekime ara ara biraz fazla karışabilir.

Video: Sony Xperia SP’nin Kamerasından 1080p Video

Multimedya

Sony Xperia SP multimedya tarafında kullanıcıların yolda bırakmayacak niteliklere sahip olan bir ürün. 4.6 inç 720p ekran filmleri izlemek için yeterli alanı fazlasıyla sunuyor. Mobile BRAVIA Engine 2 desteği sayesinde de video ve fotoğrafları görüntülerken ekran kalitesinin artırılması sağlanıyor.

sony-xperia-sp-ekran-goruntuleri-00023

Video tarafında Xperia SP’nin MP4, H.263, H.264 ve WMV gibi formatları desteklediğini görüyoruz. Telefonda yüklü gelen Filmler uygulaması cihazın belleğine veya microSD karta yüklediğiniz dosyaları otomatik olarak kütüphanesine ekliyor ve hemen izlemenizi sağlıyor. Uygulama içinde ses ve ekran ayarlarını yapmayı sağlayan çeşitli menüler var, ancak alt yazı desteği yok. Bu da Google Play Store’dan alternatif bir uygulama edinme ihtiyacını doğuruyor. Eğer .MKV uzantılı yüksek çözünürlüklü filmleri de düzgün şekilde izlemek istiyorsanız, ses kodlayıcı desteği konusunda eksiklikleri olmayan bir uygulama edinin. Telefonun 720p kalitesinde .mkv filmleri herhangi bir takılma olmaksızın oynattığını da bu noktada belirtmeden geçmeyelim.

sony-xperia-sp-inceleme-00021

Müzik tarafında da yılların Walkman markası var. Bir uygulama olarak Sony Xperia Android telefonlarında yer alan bu uygulama diğer Android cihazlarında gördüğümüz müzik çalar uygulamalarına göre daha zengin özellikler barındırıyor. Öncelikle çok daha çekici bir tasarıma sahip ve albüm kapakları, şimdi çalınıyor ekranı çok daha göz alıcı. Ayrıca albüm kapaklarına göre tüm kullanıcı arayüzünün rengi değişiyor, bu da hoş bir his veriyor. Ayrıca parmaklarınızı sağa sola sürükleyerek şarkı atlaması yapabiliyorsunuz.

sony-xperia-sp-ekran-goruntuleri-00025

Xperia SP’nin altında yer alan aydınlatmalı şeffaf şerit Walkman uygulamasında da devreye giriyor ve telefonu bir diskoya çevirecek ışık efektleri buradan yayılıyor. Çaldığınız şarkının ritmine göre bu alandaki ışık yanıp sönmeye başlıyor. Ayrıca albüm kapakları değiştikçe değişen ekran rengi buraya da sirayet ediyor. Işık efektlerinin ayarlandığı ayarlar sayfasına Walkman uygulaması üzerinden ulaşabilir, buradan sadece müzikle ilgili ışık efektlerini değil, ışık efektlerinin kullanıldığı diğer alanlardaki düzenlemeleri de yapabilirsiniz.

Walkman uygulaması Gracenote veri tabanına bağlanıp müzik kütüphanesinde şarkı bilgilerini, albüm kapaklarını güncelleyebiliyor ve böylelikle çok daha düzenli görünen, albüm kapaklarının da eksik olmadığı bir müzik kütüphanesine erişebiliyorsunuz. Bunun dışında TrackID uygulaması da Xperia SP’nin FM radyosunda veya bulunduğunuz herhangi bir mekanda çalan şarkıları dinleyip bilgilerini ayağınıza getiriyor.

Xperia SP’nin arkasında yer alan hoparlör küçük gibi görünse de, oldukça yüksek bir ses çıkış şiddetine sahip. Ayrıca Sony’nin eklediği çeşitli yazılımsal araçlar da ses çıkışını daha iyi hâle getirmeye çalışıyor. Örneğin ClearAudio+ ile sesin netliği otomatik olarak artırılabiliyor.

DLNA desteği sayesinde Xperia SP’de yer alan içerikleri başka bir DLNA destekli cihazda, aynı şekilde başka bir telefon veya bilgisayardaki içerikleri de Xperia SP’de oynatabilirsiniz.

Sonuç

Akıllı telefon piyasasında pazar payını artırmanın yolu ürün çeşitliliğini belli bir noktaya kadar artırmaktan geçiyor. Yani, her fiyat aralığında en az bir ürün bulunmalı. İşte Sony Xperia SP de bu düşünce doğrultusunda geliştirilen, Xperia Z’ye para vermek istemeyen, ancak çok da orta seviyeye inmeyen kullanıcıları hedefleyen, ortalamanın üstünde teknik özellikleri olan bir telefon. 4.6 inç 720p ekran, çift çekirdekli Snapdragon S4 Pro, 1 GB RAM gibi özellikler 1200-1300 TL ayarında bir telefon için isabetli teknik özellikler olarak nitelendirilebilir.

sony-xperia-sp-inceleme-00005

Xperia SP’de kullanılan ekran teknoloji bakımından çok da çekici olmasa da yüksek çözünürlüğü ve keskinliği, aynı zamanda parlaklığı sayesinde memnun edici bir görsel deneyim sunuyor. İşlemci de oyunları, yüksek çözünürlüklü videoları göstermek açısından sorun çıkarmıyor. Android’in esnekliği kullanıcılar için büyük avantaj sağlarken, Sony’nin kullanıcı arayüzü özelleştirmeleri de cihazın kullanışlılığı artırıyor. Sony Xperia SP, bulunduğu fiyat bandında sivrilen ve tercih listesinde üst sıralarda yer alabilecek bir ürün olarak nitelendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER