İncelemelerManşetler

Sony Xperia P İncelemesi

2012’ye yepyeni Android telefonlarla giriş yapan Sony’nin NXT adını verdiği bu seri içinde ortanca üye sıfatını Xperia P taşıyordu. Bu cihazı duyurulduğu Barselona’da ön incelemeden geçirme fırsatı bulmuştuk. Doğrusunu söylemek gerekirse, Xperia U daha çok ilgimizi çekmiş, Xperia P’de o kadar farklı şey görememiştik. Ancak aylar geçip de cihaz Türkiye’de piyasaya çıktığında ve bu vesileyle test merkezimize giriş yaptığında, farklı izlenimlere sahip olacağımızı bilmiyorduk.

sony-xperia-p-inceleme-00002

Büyük ve küçük kardeşleriyle hemen hemen aynı görünüşe sahip olan bu cihaz ekran büyüklüğü ve teknik özelliklerle onlardan ayrılıyor. İyi bir Android telefon almak isteyen, bununla birlikte çok da açılmak istemeyenlerin ilgisini çekebilecek olan Xperia P ile ilgili detayları yazının devamında yer alan inceleme yazısında bulabilirsiniz.

Video İnceleme

[one-third]

[/one-third]

Donanım

Sony Xperia P, 122 x 59.5 x 10.5 mm.’lik boyutlara ve 120 gr. ağırlığa sahip bir kasayla geliyor. Diğer NXT üyelerinin aksine Sony Xperia P tek parça metal kasayla birlikte geliyor. Metal kasanın çizilmelere karşı bir hayli dayanıklı olduğunu söylesek herhalde yanlış yapmış olmayız. Xperia S ve U’da arka kapak açılabiliyordu; bu da bataryanın yerinden çıkarılabilir olması anlamına geliyordu. Ayrıca hem SIM kart hem de microSD kart yuvaları batarya kapağını altında bulunuyordu. Xperia P’de arka kapak sabit olduğu için batarya yerinden çıkmıyor; SIM kart yuvası cihazın sol kenarına yerleştirilmiş bir yuvada bulunuyor. Cihazda genişlemeye olanak sağlayacak herhangi bir bellek kartı yuvası da bulunmuyor.

sony-xperia-p-inceleme-00004

Xperia P, 10.5 mm.’lik bir kalınlık değerine sahip olsa da, bunun cihazın bombeli arka panelinden kaynaklandığını söylemek gerek. Yani cihazı bir yüzeye koyduğunuzda telefonun ön panelinin yüzeyden yüksekliği yaklaşık 10.5 mm., ancak cihazın kenar bölümleri daha ince, bu da telefonu daha kibar gösteriyor. Bununla birlikte kalınlığın telefonu tutmakta herhangi bir sorun çıkardığını söyleyemeyiz, üstelik arkadaki bombeli yapı cihazın elde daha iyi desteklenmesini sağlıyor. Bununla birlikte cihazın keskin köşeleri cihaza biraz ayrı hava katsa da, altta kalan köşelerin cihazı elde tutarken avuç içine biraz daha baskı yaptığını söylememiz gerek.

Galeri: Sony Xperia P
[nggallery id=1007]

Sony Xperia P’de de Xperia S ve U’da olduğu gibi ekranın altında şeffaf bir şerit yer alıyor. Ancak bu şerit Xperia P’de kapasitif dokunmatik tuşların işlevini yükleniyor. Xperia S ve Xperia U incelemelerinden hatırlayacağınız gibi, bu şerit üstünde geri, ana ekran ve menü ikonları yer alıyor. Şeridin üzerinde yer alan ve noktalarla işaretlenmiş alanlar ise her bir ikonun tanımladığı işlevi yerine getiren kapasitif dokunmatik kontrolleri barındırıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bu yapı bazı kullanıcılarda kafa karışıklığı yaratmaktaydı. Bu noktalar yerine şerit üstündeki ikonlara dokunmak sıklıkla rastlanan bir durumdu. Xperia U ile aynı zamanda çıkmış olmasına karşın Xperia P’de dokunmatik kontrollerin doğrudan şerit üzerine atanmış olması ilginç. Ancak Xperia P’de böyle bir yapı görmek memnun edici. Bu arada Xperia U’da şeffaf şeritin altındaki kapak yerinden çıkarılabilirdi, ancak Xperia P’de sabit bir alt kapakla karşılaşıyoruz. Bu arada Xperia P’nin kasası metalden yapılmış olsa da, şeffaf bölümün altında yer alan kapağın plastik olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

sony-xperia-p-inceleme-00024

Xperia P’nin ekranı köşeden köşeye 4 inç’lik büyüklüğe sahip. Diğer telefonlarda olduğu gibi ekranın etrafındaki alan mümkün olduğu kadar küçük tutulmuş ve bu şekilde telefonun kaplayacağı alanın da daha az olması sağlanmış. Ekranın üstünde yer alan küçük bir alana Sony logosu, VGA çözünürlüklü ön kamera, sensör ve ahizenin yerleştirildiğini görüyoruz. Bununla birlikte ahize içinde yer alan, cihazı şarj ederken görebileceğiniz bir LED indikatörü de bulunuyor. Şeffaf şeridin altındaki bölümde Xperia logosunun yer aldığını görüyoruz.

Sony Xperia P’nin arka kapağının çıkarılamıyor oluşu nedeniyle SIM kart yuvasının sol kenara yerleştirildiğini görüyoruz. Bir kapak arkasına gizlenmiş olan SIM kart yuvası microSIM kartların sığacağı büyüklükte. Bu yuvanın yukarısına doğru çıktığımızda microHDMI ve microUSB portlarının yer aldığını görüyoruz. Karşı kenara baktığımızda diğer NTX cihazlarında olduğu gibi güç, ses kademe ve çift seviyeli deklanşör tuşlarının yerleştirildiğini görüyoruz. Bu arada Xperia S ve Xperia U’da arkada yer alan hoparlörün sağ kenara yerleştirildiğini görüyoruz. Cihazın sağ ve sol kenarlarında şeffaf şeridin hemen üzerine yerleştirilen videoların da cihaza ayrı bir hava kattığı bazıları tarafından düşünülebilir. Xperia P’nin üst kenarında 3.5 mm’lik kulaklık jakı bulunurken altta da sadece mikrofonun yer aldığını görüyoruz. Xperia P’nin arkasında 8 megapiksel kamera ve LED flaş yer alıyor. Kamera ve LED flaşın arasına yerleştirilen oluğun hangi düşünceyle tasarlandığını doğrusu bilmiyoruz. Ancak arka panelin sıkıcılığını az da olsa giderdiğini söylemek gerek. Her ne kadar telefon Sony markasını taşısa da, telefonun arkasında Sony Ericsson logosunun yer aldığını görüyoruz. Önde olduğu gibi arkada da, şeffaf şeridin altında Xperia logosunun yerleştirildiğini görüyoruz.

sony-xperia-p-inceleme-00006

Sony Xperia P’nin 4 inç’lik IPS LCD ekranı 540 x 960 piksel çözünürlüğe sahip. Ekranı diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi WhiteMagic teknolojsiinin barındırması. Sony’nin geliştirdiği bir teknoloji olan WhiteMagic’te kırmızı, yeşil ve mavi renkli piksellere ek olarak beyaz renkli pikseller de ekranda yer alıyor. Ekran üzerinde düzgün bir yapıda konumlanan bu pikseller içerisinde beyaz renklilerin yer alması normale göre daha parlak görüntülerin elde edilmesine olanak sağlıyor. Bununla birlikte cihazın güneş ışığı altında görünebilirliği de daha iyi hâle geliyor. Bunun dışında IPS teknolojisini de barındırmanın yardımıyla oldukça yüksek görüş açılarına sahip olan Xperia P’nin ekranı 275 ppi’lik, kendi ölçüsündeki ekranlara göre daha yüksek piksel yoğunluğu sayesinde keskin ve kontrastı yüksek görüntüler sunuyor. Sony’nin diğer Xperia cihazlarında yer alan Mobile BRAVIA Engine teknolojisi bu cihazda da yer alıyor. Bu sayede ekranın görüntü kalitesinin yazılım yardımıyla da biraz daha iyleştirmesi sağlanıyor. Xperia P’nin ekranı çizilmeye karşı dayanıklı bir camla korunuyor. Her ne kadar göze çarpacak kadar büyük çizikler oluşmasa da, ekran camının üzerine bir ışık tuttuğumuzda ufak tefek çiziklerin oluştuğunu gözlemledik. Bunun için cihazın ekranının üstüne koruyucu filmlerden yapıştırmak iyi olabilir.

sony-xperia-p-inceleme-00021

Xperia P’nin barındırdığı donanım bileşenlerine baktığımızda orta seviye olarak değerlendirilebilen bir cihazı için fena olmadığını söyleyebiliriz. 1 GHz’lik çift Cortex A9 çekirdekli NovaThor U8500, Mali-400MP grafik işlemcisi, 1 GB RAM ve 16 GB dahili bellek başlıca bileşenler olarak dikkat çekiyor. Sony, 16 GB’nin yeterli olduğunu düşünmüş olmalı ki, microSD kart yuvası eklemeye gerek duymamış. Kablosuz bağlantı tarafında ise 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR, GPS, HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps gibi niteliklerin yer aldığını görüyoruz. Bu arada Xperia S gibi Xperia P de NFC desteği barındırıyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula her akıllı telefonda olduğu gibi Sony Xperia P’de de yer alıyor.

Yazılım

Sony Xperia P de kardeşleri Xperia S ve Xperia U gibi Android 2.3 Gingerbread ile yüklü şekilde piyasaya çıktı. Ancak Sony cihazı piyasaya sürerken Android 4.0 güncellemesinin geleceğini vadetmişti. Nitekim, son haberler Xperia P için Ice Cream Sandwich güncellemesinin bu ayın sonlarına doğru yayınlanacağını işaret ediyor. Bekleyip görmek gerek. Ice Cream Sandwich güncellemesiyle Xperia P’nin kullanıcı deneyiminin daha üst seviyelere çıkarılacağı aşikar. Bununla birlikte cihaz Gingerbread ile yüklü gelse de, Sony’nin Android kullanıcı arayüzünün en kullanışlılardan bir tanesi olması sayesinde cihaz tatmin edici bir kullanıcı deneyimi sunmakta.

sony-xperia-p-arayuz-00001

Xperia S ve Xperia U incelemelerinde kullanıcı arayüzünde fazlasıyla bahsettik, bu nedenle tekrarlamaya çok da gerek yok. Xperia P’de de farklı renklerde tema seçenekleri bulunuyor. Bu farklı temaların WhiteMagic teknolojili ekranda ayrı bir güzel göründüğünü belirtelim. Ancak ne yazık ki, Xperia P’de Xperia U’da olduğu gibi bir şeffaf çubuk aydınlatması yok. Bu nedenle tema değiştirdikçe ekranın altında renk değişimi beklemeyin, aslında herhangi bir ışık görmeyi beklemeyin. Ana ekrana farklı kısayol, klasör, bileşen eklemek, herhangi bir giriş ekranı üzerindeyken ekranda kıstırma hareketi yaparak ana ekrana eklenmiş bileşenleri bulut görünümünde listeleyebilirsiniz.

Galeri: Sony Xperia P Kullanıcı Arayüzü
[nggallery id=1009]

Sony Xperia P’de birçok uygulamanın ön yüklü olarak geldiğini görüyoruz. Bunların arasında Facebook, Foursquare, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları, WhatsApp Messenger gibi bir iletişim uygulaması, McAfee Security güvenlik uygulaması, Office Suite, Google’ın servislerine ait Android uygulamaları, Dünya Saati bulunuyor. EA Games uygulaması ise EA oyun stüdyosu tarafından sunulan mobil oyunların indirilip denenebileceği bir portal niteliğini taşıyor. Buraya bir göz atmanızı öneririz. Kullanıcılar Google Play Store üzerinden ücretli veya ücretsiz binlerce uygulamayı indirme imkanına sahip.

sony-xperia-p-arayuz-00007

Yukarıda belirttiğimiz gibi Sony Xperia P’de NFC desteği bulunuyor. Sony bunu Akıllı Etiketler olarak adlandırdığı disk şeklindeki küçük aksesuarlarla daha verimli kılıyor. Sony Xperia S incelemesinde detaylı bir şekilde anlattığımız Akıllı Etiket sistemi sayesinde Xperia P kullanıcıları her bir disk için oluşturdukları farklı profiller arasında telefonu diske dokundurarak geçiş yapabiliyor. Cihazda yüklü gelen ve ana ekrana yerleştirerek kullanabileceğiniz Xperia Akıllı Etiket bileşeni üzerinden her bir etikete özel profili ayarlayabilir, adından tutun da hangi özellikleri ve işlevleri barındıracağını belirleyinceye kadar her türlü değişikliği yapabilirsiniz. Kutudan iki adet akıllı etiket çıkıyor, bir cihaz dört farklı etikete kadar destek sunuyor. Her bir etiketin farklı renkte olması daha kolay ayırt edilmelerini sağlıyor. Xperia P’nin Ayarlar uygulaması altında bulunan NFC desteğini etkinleştirdikten sonra, telefonu etikete dokundurduğunuzda söz konusu etikete varsayılan olarak atanmış profilin aktif olduğunu göreceksiniz.

Performans, Batarya ve Kullanım

Sony Xperia P’de 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemci yer alıyor. Xperia U’da da benzer şekilde 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemci bulunuyordu. İki cihazı birbirinden ayıran şey ise ilkinin 1 GB, ikincisinin ise 512 MB RAM barındırması. Daha fazla RAM aynı anda daha fazla işlevin görünmesine olanak sağlayabilir, ancak genel olarak bakacak olursak, Xperia P ile Xperia U hemen hemen aynı seviyede performans sunuyor. Quadrant benchmark uygulaması ve SunSpider Benchmark mobil internet tarayıcı testleri de benzer bir sonucu ortaya koyuyor.

Cihaz Quadrant SunSpider Benchmark
Sony Xperia P 2354 2777.3 +/- %1.2
Sony Xperia U 2205 2707.2 ms +/- %0.9
HTC One V 2078 3289.5 ms +/- %0.7
HTC One S (Snapdragon S4) 4543 1583.9 ms +/- %2.5

Sony Xperia P’de 1305 mAh’lik kapasiteye sahip bir batarya bulunuyor. Katalog değerlerine baktığımızda cihazın 5-6 saat arası telefon görüşmesi ve yaklaşık 475 saate kadar bekleme süresi sunabileceği belirtiliyor. Pratikte baktığımızda Wi-Fi, 3G ve NFC bağlantılarının açık olduğu, aynı şekilde arka planda veri alışverişinin aktif olduğu durumda cihazın bataryası hafif ölçekte kullanım ve beklemeyle birlikte toplam 20-24 saat arası süre dayanıyor. Bu, cihazın bataryasının bir günü anca çıkarabileceği anlamına geliyor. Bu nedenle seyahata giderken veya uzun süreli telefon görüşmeleri yapacağınız durumlarda Xperia P’nin şarj aletini yanınızda taşımanıza fayda var. İşin güzel tarafı Xperia P’nin microUSB üzerinde şarj olabilmesi, bu sayede şarj aleti bulma konusunda herhangi bir sorun yaşamayacaksınız.

Sony Xperia P’nin çekim kalitesi iyi, yaptığımız telefon görüşmelerinde karşı tarafın sesini oldukça berrak, düşük tizli şekilde almak mümkün. Benzer şekilde bizim sesimiz de karşı tarafa oldukça net bir şekilde ulaşıyormuş. Telefonun önünde VGA kamera bulunmasına karşın diğer Sony Xperia telefonlarında olduğu gibi bu telefonda da 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşme yok. Ancak Skype, Google Talk gibi uygulamalar yardımıyla internet üzerinden görüntülü sohbet gerçekleştirebilirsiniz.

Kamera

Sony Xperia P’nin arkasında yer alan otomatik odaklı 8 megapiksel kamera LED flaş da barındırıyor. Xperia S ve Xperia U’daki kamera arayüzü Xperia P’de de aynı şekilde karşımıza çıkıyor. Xperia P’nin sağ kenarında bulunan iki seviyeli çekim tuşu hafif bir basışta odaklama, biraz daha kuvvetli basışta ise çekim yapma fırsatı sunuyor. Bu tuşun diğer Xperia cihazlarındakine göre biraz daha rahat kullanılabilir olduğunu söyleyebiliriz. Yine de, en güzeli ekran üzerindeki çekim tuşunu veya ekranda odaklanmak istenen noktaya dokunarak çekim yapmaya imkan veren modu kullanmak. Diğer Xperia’larda olduğu gibi 3D panorama modu yine mevcut. Bu sayede ister yatay ister dikey eksende, 360 derece fotoğraflar çekebilir, bunları uygun bir HDMI kablosu yardımıyla 3D TV’lere aktarıp görüntüleyebilirsiniz. İki boyutu panorama özelliği de tabii ki mevcut.

sony-xperia-p-kamera-00002

Sony Xperia P’nin arkasındaki kameranın ışık geçirgenliği o kadar yüksek değil, bu durum ışık şiddetinin yeterli olmadığı ortamlarda karanlık fotoğraflara yol açabilir. Ayrıca düşük ışıklı ortamlarda çektiğimiz fotoğraflarda gözlediğimiz gürültü oranında da karmaşık düşünceler içerisindeyiz. Diğer cihazlarda düşük ışıklı ortamlarda flaş kullanılsa bile hatırı sayılır oranda gürültü gözleniyor, ancak Xperia P’nin LED flaşını kullanarak yaptığımız çekimlerde gürültünün nispeten daha az olduğunu gözlemledik. Sony Xperia P’nin beğenimizi kazandığı esas alan ise renk doğruluğu oldu. Örnek çekimlerde de göreceğiniz gibi, objenin veya karedeki tüm ayrıntıların renklerini büyük doğrulukta yansıtıldığı bir durum söz konuusu; renkler oldukça canlı. Dışarıda, aydınlık ortamlarda da çekilen fotoğrafların kalitesinin bir hayli iyi olduğunu söylemek gerek. Öte yandan otomatik odağın varlığı Xperia P ile makro çekimlerin de iyi şekilde yapılmasına olanak sağlıyor.

Galeri: Sony Xperia P Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1008]

Sony Xperia P’nin arka kamerası 1080p Full HD video çekim yeteneğine sahip. 1 dakikalık video görüntüsü yaklaşık 100 MB’lık bir büyüklük oluşturuyor. Yapılan çekimlerin mobil cihazda fazla yer tutmaması için hatırı sayılır bir sıkıştırma yapılmış ve detaylarda kaybolma durumu söz konusu. Yine de, genel olarak konuşacak olursak çekim kalitesi o kadar da kötü değil, fotoğrafta olduğu gibi videoda da renk konusunda tatmin edici bir doğruluk yakalanıyor. Çekim sırasındaki ses kalitesi de iyi. Görüntü sabitleme yeteneği de çekilen görüntülerin nispeten daha dengeli ve durağan olmasına katkıda bulunuyor.

Video: Sony Xperia P Örnek Video

Sony Xperia P’nin arka kamerasını kullanmanın yanı sıra VGA çözünürlük destekli ön kamerasını kullanabilir, bununla kendinizin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Aynı şekilde video çekimi için de ön kamera kullanılabilir.

Multimedya

Sony Xperia P’nin multimedya açısından standartları yakaladığını söyleyebiliriz. Video tarafında MP4, H.263, H.264 ve WMV desteği sunuluyor. Cihaz standart çözünürlüklü veya diğer bir deyişle 720p çözünürlüğün altındaki videoları oynatmakta pek problem yaşamıyor. 720p video denememizde cihazın doğal video uygulamasının kareleri sektesiz oynattığını, buna karşılık ses konusunda problem yaşadığını gözlemledik. Google Play Store üzerinden indirdiğimiz VPlayer adlı üçüncü taraf uygulamayı kullanarak yaptığımız testte ise 720p videonun sesini almamıza karşılık görüntünün takıldığını, ses ile görüntü arasındaki eş zamanlamanın kaybolduğunu tespit ettik. Bu arada doğal video uygulaması alt yazı desteği konusunda pek başarılı değil. Tavsiyemiz, Google Play Store’daki üçüncü parti video uygulamalarına başvurmanız yönünde olur.

sony-xperia-p-arayuz-00008

Müzik tarafında ise MP3, eAAC+, WMA ve WAV formatlarının desteklendiğini görüyoruz. Diğer Xperia cihazlarından alıştığımız Müzik uygulaması Xperia P’de de yer alıyor. Bu uygulama içinde yer alan ekolayzır desteği sayesinde kulağınıza daha fazla hitap edecek bir ses ayarı yakalayabilirsiniz. ClearBass da özellikle kulaklıkla müzik dinlerken bir hayli fark yaratıyor. Ayrıca kulaklıkta çevresel ses özelliği de kulaklıkla müzik dinlerken stüdyo, kulüp, konser salonu gibi efektlerin tadına varmanızı sağlıyor. Hoparlörün ses çıkışını daha da artırmayı sağlayan xLOUD teknolojisi de mevcut, ancak bu teknoloji Xperia U’daki kadar etki etmiyor gibi geldi. Aslına bakarsanız, Xperia P’nin sağ kenarında yer alan hoparlörün çıkışı çok da iyi sayılmaz, xLOUD’ın etkinleştirilmesi de çok fazla fark sağlamıyor. Cihazda yüklü gelen TrackID uygulaması hem dış ortamda hem de cihazda bulunan dahili FM radyoda çalan şarkıların bilgilerini yakalamanıza olanak sağlıyor.

Sony Xperia P’nin kutusundan çıkan mikrofonlu kulaklığın tatmin edici bir kalite sunduğunu söyleyebiliriz. Kulak yoluna tamamen oturan lastik topuzlara sahip olan kulaklık bu sayede müzik dinlerken dış ortamdan iyice soyutlanmanıza yardımcı oluyor. Tabii ki, bu durum iyi mi kötü mü, orası tartışılır. Cihazın kutusundan farklı büyüklükte topuzlar da çıkıyor. Uygun bir HDMI kablosu yardımıyla Xperia P’den harici ekranlara görüntü verebilirsiniz, bununla birlikte DLNA desteği cihazda bulunan multimedya içeriğinin aynı ağ ortamında bulunan DLNA destekli cihazlar üzerinden de düzgün şekilde oynatılmasına olanak sağlıyor.

Sonuç

Xperia S ve Xperia U ile karşılaştırıldığında Xperia P biraz daha arka planda kalmış, daha sade bir cihaz görünümü taşıyor gibi, ancak detaya indiğinizde Xperia P’nin de kendi çapında bazı çekici yanları olduğunu görüyorsunuz. Metal kasası, NFC desteği, WhiteMagic teknolojili, 4 inç’lik bir ekranda yeteri kadar yüksek sayılabilecek ekran çözünürlüğü, renk kalitesi açısından oldukça iyi kamera; bunlar Sony Xperia P’nin beğenimizi kazanan yanları. Bu arada ekran altında yer alan navigasyon kontrollerinin doğrundan şeffaf çubuk üzerine atanmasını da olumlu bulduk. Telefonun artık eskimiş olan Android 2.3 ile gelmesi bir handikap, ancak yakın zamanda Ice Cream Sandwich’in geleceğini göz önünde bulundurursak, bu kusuru göz ardı edebiliriz.

sony-xperia-p-inceleme-00027

Xperia P ile Xperia U’yu performans açısından karşılaştırdığımızda arada çok fazla fark yok gibi görünüyor. Bu noktada Xperia P için neden 400-500 TL fazla para verilebileceğini düşünebilirsiniz. Daha büyük ekran, NFC desteğinin varlığı, 8 megapiksel kamera, 1080p video kaydı gibi unsurlar belki biraz daha para harcamak için aklınızı çelebilir. Xperia P’nin piyasa fiyatı 1200 ile 1400 TL arasında değişiyor. Eğer 1200 TL tarafındaki fiyatları yakalayabilirseniz, fiyat-performans açısından daha yüksek oranları yakalayabilirsiniz, bunu da belirtmeden geçmeyelim.

İLGİLİ HABERLER