Manşetler

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 cihaz üzerindeki yapay zeka yeteneklerini yeniden tanımlıyor

snapdragon 8 gen 3

Qualcomm’un yeni amiral gemisi mobil işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3, cihaz üzerinde yapay zeka (AI) özellikleriyle dolup taşıyor. Snapdragon 8 Gen 3, üretici AI yeteneklerini doğrudan yonga sete getirerek, genellikle buluta yönlendirilen işlem yoğunluğundaki aktiviteleri büyük ölçüde hızlandırıyor. Yıl içinde AI alanında pek çok ilerleme yaşandı ve bu yeni yonga setin ilk telefonlarda birkaç hafta içinde kullanıma sunulması bekleniyor.

Snapdragon 8 Gen 3, Meta’nın Llama 2’sı üzerinde eğitilmiş bir sohbet robotunu destekliyor ve metin, resim ve ses girişi kabul edebiliyor. Aynı zamanda size geri yanıt verip bir resim veya metin üretebiliyor. Yonga set, AI resim üreteci Stable Diffusion’ı cihaz üzerinde çalıştırıyor. Bu Qualcomm’un bu yıl daha önce örnek gösterimini yaptığı bir özellikti. Şirket, bu sefer bir resmi bir saniyeden daha kısa bir sürede üretebildiğini belirtiyor. Önceki nesil teknoloji bir resmi yaklaşık 15 saniyede üretebiliyordu, bu da iyi donanımlı bir dizüstü bilgisayarda birkaç dakika alabilen bir süreden daha hızlı.

Tüm bu özellikler, Qualcomm’un AI motorunda, şirketin Hexagon nöral işlemcisini kullanılarak barındırılıyor. Öte yandan, Sensing Hub, OpenAI’nin Whisper teknolojisini ses tanıma için kullanıyor. Ayrıca Sensing Hub, kullanıcının konumu da dahil olmak üzere kullanıcı hakkında bilgi sağlayarak AI motorunu besliyor, bu da daha kişiselleştirilmiş yanıtlar sunuyor.

Snapdragon 8 Gen 3’ün üretici AI ve yeni görüntü işleme yetenekleri

Üretici AI, Snapdragon 8 Gen 3’ün yeni görüntü işleme yeteneklerinde büyük bir rol oynuyor. Görüntü genişletme için üretici doldurma özelliğini destekleyecek, böylece fotoğrafların görüş açısını genişletebilir ve yeniden kırpabilirsiniz, bu bunları yine cihaz üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. Video özellikleri daha da şaşırtıcı. Video için bir nesne silici özelliği var, sadece dokunun ve istenmeyen bir süje kayboluyor. Ayrıca cihaz üzerinde 4K / 30p’ye kadar gece modu kaydı da mevcut olacak.

Bu araçların kötüye kullanılması konusundaki endişelere yanıt olarak Qualcomm, Truepic adlı bir şirketle çalışıyor. Kullandığı teknoloji, içerik kökeni ve doğruluğu için koalisyonun açık standardı ile uyumlu, bu da bir fotoğraf veya video’nun doğruluğunu garanti altına almak için metadata’ya benziyor. Bu, bir fotoğraf veya video gibi dijital varlığa kriptografik olarak kimlik doğrulama bağlar, böylece EXIF verileri kadar kolay değiştirilemez.

Snapdragon 8 Gen 3’ün beklenene diğer özellikleri

Snapdragon 8 Gen 3, sadece AI özellikleriyle sınırlı değil. Qualcomm, Kryo CPU ve Adreno GPU’dan gelen verimlilik kazançları sayesinde 8 Gen 2’ye göre yüzde 10’luk bir güç tasarrufu iddia ediyor. Dolby’nin HDR fotoğraf formatı destekleniyor, bu da Apple ve Google’ın en son cihazlarında yüksek dinamik aralıklı görüntü yakalamaya yönelik hamlelerine karşılık sayılabilir.

X75 modem-RF 5G taşıyıcı toplama için daha fazla destek sunuyor. GPU, mobil oyunlarda daha gerçekçi ışık yansımaları için geliştirilmiş donanım tabanlı ışın izlemeyi destekliyor. Sistem, uyumlu dış ekranlarda 240Hz’e kadar yenileme hızlarını destekleyecek. Qualcomm’un Snapdragon Seamless adlı yeni bir sistemi var, bu da dizüstü bilgisayar ve telefonları üreticiler ve işletim sistemleri arasında çevre birimleriyle eşleştirmeyi kolaylaştırmak üzere tasarlanmış.

Qualcomm, bu teknolojinin, başlangıçta büyük ölçüde Qualcomm’un doğrudan OEM ve işletim sistemi ortakları tarafından erişilebilir olmasına rağmen, herkesin katılabileceği açık bir platform olduğunu belirtiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER