Teknoloji

Satürn’ün en büyük uydusunun ilk haritası oluşturuldu

satürn titan

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin en büyük ikinci gezegeni olan Satürn‘ün en büyük uydusu olan Titan‘ın kapsamlı bir haritasını oluşturmayı sonunda başardı. Araştırmacılar, Cassini uzay aracının Titan üzerinde yaptığı yüzden fazla uçuşta çektiği fotoğraflar ve radar ölçümlerinden yararlanarak haritayı hazırladı. Oluşturulan harita, Satürn uydusunun dünyayla büyük benzerlikleri olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Neredeyse üçte ikisi düzlüklerden oluşan Titan’ın yüzde 17’si kumullarla kaplı. Bu kumulların büyük kısmı da, ekvator bölgesinde yer alıyor. Yüzde 14’ü dağlık ve tepelik bölgelerden oluşan uyduda, erozyon ve yağmurla şekillenen labirent benzeri arazilerin payı ise yüzde 1,5 seviyesinde.

Yüzde 1,5 oranında metan gölleriyle kaplı olan Titan’da kraterlerin azlığı, uydunun yüzeyinin görece genç olduğunu işaret ediyor.

Harita NASA’nın Satürn görevlerine yardımcı olabilir

Bu harita, bilim insanlarına Titan’ın gizemlerini çözme konusunda önemli bir yardım sağlayabilir. Mevsimsel değişiklikler ve bazı özelliklerin neden belli bölgelerde görüldüğü, bu harita sayesinde anlaşılabilir.

Satürn, Güneş’in etrafında, tıpkı Dünya gibi, elips bir yörüngede dönüyor. Titan’ın yüzeyindeki göllerin oluşumunda da yörüngenin etkili olmuş olabileceği belirtiliyor. Daha da önemlisi, harita sayesinde Dragonfly görevi için hayati ön bilgiler sağlanabilir. NASA ekibinin bu harita sayesinde Dragonfly’ın iniş noktasına daha doğru şekilde karar verebileceği ifade ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER