Teknoloji

Samsung’un çağırdığı bilirkişiye göre iPhone ve iPad’in tasarımları patentle korunmamalı

Apple, iPhone ve iPad’in ne gibi eşsiz görsel özellikler taşıdığı konusunda mahkeme jürisini ikna etmek için çaba harcıyor, ancak Samsung’un mahkemeye tanıklık için çağırdığı bir bilirkişi aksi görüşü savundu. Dün gerçekleştirilen duruşmada tanık sandalyesine oturan Itay Sherman Apple’ın iPhone’un ön yüzünü tanımlayan 677 ve 087 ile iPad’in ön yüzünü tanımlayan 889 kuyruk numaralı üç farklı tasarım patentini mercek altına aldı.

Sherman iPhone hakkında konuşurken iki farklı Japon tasarım patenti, bir adet Kore tasarım patenti ve LG Prada olmak üzere her biri iPhone’dan önce ortaya çıkmış dört farklı çalışmaya başvurdu. Her bir örnekte kıvrımlı köşelere sahip olan ve içinde düzgün şekilde ortalanmış ekranlar barındıran dikdörtgensel tasarımlar dikkat çekiyor. Sherman bunların hepsi bir arada değerlendirildiğinde Apple’ın patentlenmiş tasarımlarının eşsiz olmadığı anlamına geldiğini iddia etti.

Sherman iPad ile ilgili olarak Compaq TC1000 tablet bilgisayar ve 1994 by Roger Fidler adlı bir tablet taslağını kanıt olarak gösterdi. iPad patenti bir kenarından diğer kenarına camla kaplı ön yüzeye sahip cihazı tanımlıyor. Fidler konsept cihazında ise içine ekran sokulmuş bir çerçeve yer alıyor. Sherman’a göre, TC10oo’in ön yüzü ile Fidler konsepti birleştirildiğinde sonu 889 ile biten patentte yer alan unsurlar elde ediliyor. Bu nedenle Sherman iPad tasarımının bir patentle koruma altına alınamayacağını iddia etti.

Sherman kıvrımlı köşelerin cihazın elde rahat bir şekilde tutulmasına yardımcı olduğunu, ayrıca cihazları cepten çıkarmayı kolaylaştırdığını da dile getirdi. Apple’ın hukuk ekibiyse Sherman’a piyasada bulunan birkaç cihazın fotoğrafını gösterdi ve bunlardan hangilerinin sözünü ettiği avantajı sağladığını sordu. Ayrıca Apple’ın avukatları, tasarım seçimlerinin işlevsel gereklilikten kaynaklandığı şeklindeki Samsung iddiasına karşı delil olarak ise mahkemeye konu olan herhangi bir iPhone tasarım unsurunu barındırmayan Nokia Lumia cihazını örnek olarak gösterdiler.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER