Eğlence

Samsung Panasonic ile HDR10+’ı daha fazla TV ve multimedya cihazına getirecek

samsung hdr10+ tvSony ve TCL gibi şirketleri yüksek dinamik aralığı teknolojisini kullanmaya ikna etmiş olsa da, herkes Dolby Vision ile ilgilenmiyor gibi görünüyor. Samsung, geçtiğimiz nisan ayında yükseltilmiş HDR10+ açık standardını duyurarak düzene uymadığını göstermişti. Ayrıca Amazon’u da ilk video içerik yayını iş ortağı olarak yanına almıştı.

Birkaç ay sonra bu sefer, Samsung’un iş ortaklığının sınırlarını biraz daha genişlettiğini görüyoruz. 20th Century Fox ve Panasonic ile işbirliği yapan Samsung, önümüzdeki ocak ayında itibaren HDR10+ lisansı dağıtmaya başlayacak. Bu üçlü birlikte TV, Blu-ray ve set üstü cihaz üreticilerini Dolby’den çekip kendi tarafına katmaya çalışacak.

Şu anda iki görüntü yazılımı benzer sonuçlar veriyor. Statik HDR10’un aksine, Dolby Vision ve HDR10+’ın her ikisi de dinamik meta verisi kullanarak parlaklık seviyelerin sahne sahne ve hatta kare kare ayarlıyor.

Ancak her iki gelecek nesil görüntü standardı arasında birtakım dikkat çekici farklılıklar da bulunuyor. Dolby Vision geleceğe dönük 12-bit renk aralığı ve 10000 nit maksimum parlaklık seviyesiyle övünüyor.

Dolby Vision için telif ücreti talep edilirken Samsung ise sadece yönetim ücretiyle yetiniyor. Ücret bakımından avantajın üreticileri Samsung’un alternatifine çekip çekmeyeceği zamanla ortaya çıkacak.

Standartlar konusundaki bu ikilik gelecek nesil TV satın almak için pazara çıkan tüketicilerin kafasını karıştıracaktır. Benzer durum 4K Blu-ray oynatıcı veya disk satın alacaklar veya internet üzerinden video yayın platformu seçecekler için de geçerli olacaktır. Bunun üstesinden gelmek için Ultra HD Premium logosuna sahip ürünler seçmek yeterli bir çözüm olabilir.

İLGİLİ HABERLER