DosyaManşetler

Samsung Galaxy S10 etkinliği: Neler görmeyi bekliyoruz?

samsung galaxy s10 etkinliği
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung’un 20 Şubat’ta gerçekleştireceği ve Galaxy S serisinin 10. yılının da kutlanacağı Galaxy S10 etkinliğine çok az bir zaman kaldı. Görünen o ki, bu etkinlik Samsung’un şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük telefon duyurularından bir tanesine ev sahipliği yapacak. Ne var ki, Galaxy S10 etkinliğinin tanıtılacak ürünler bakımından çok fazla heyecanı kalmadı. Günümüzün sızıntılar ve ipuçlarıyla dolu dünyasında hiçbir sır, sır olarak kalmıyor. Samsung’un beklenen yeni telefonları için de aynı durum geçerli.

Birkaç aydır Samsung Galaxy S10 modelleriyle ilgili fazlaca sızıntıya ve habere tanık oluyoruz. 20 Şubat Galaxy Unpacked etkinliğinden hemen önce bunların bir derlemesini yapalım.

Galaxy S10 ve Galaxy S10+

Samsung’un Galaxy S serisinin geride kalan son iki yılına baktığımızda, normal bir modelin yanında bir de daha büyük ekranlı “Plus” modelini görüyoruz. Bu durum 2019’da da değişmeyecek gibi görünüyor. Bu sefer de klasik Galaxy S10 modelinin yanında daha büyük ekranlı S10 Plus modelini göreceğiz. GSM Arena tarafından sızdırılan teknik özellikler tablosu sayesinde, iki telefonun sahip olacağı tüm teknik özellikleri biliyoruz.

samsung galaxy s10 plus
Samsung Galaxy S10 Plus

Her iki telefon da, Samsung’un Sonsuz O olarak adlandırılan delikli ekranına sahip olacak. Bu ekran tasarımı, 2018 model akıllı telefonların çoğunda gördüğümüz çentiğe sahip değil. Bunun yerine ekranda, ön kamera için açılmış küçük bir delik bulunuyor. Diğer bir deyişle ekran, ön kamerayı çevreliyor. S10 ve S10+ modellerinin her ikisi de Gorilla Glass 6 camla kaplı, 3040 x 1440 QHD+ çözünürlüklü AMOLED panellere sahip olacak. İki modeldeki farklılıkların temelini ekran büyüklüğü ve S10+’ın önünde ikinci bir ön kameranın bulunması oluşturuyor. Dolayısıyla S10+ daha büyük bir ekran deliğine sahip olacak.

AllAboutSamsung tarafından sızdırılan fotoğraflar ve WinFuture sayesinde gördüğümüz resmi basın görselleri, yeniden tasarlanmış ön kamera sisteminin dışında, S10 ve S10+’ın geçen yılın S9 modellerine epey benzediğini gösteriyor. Samsung, kavisli üst ve alt ekran çerçevelerini tutmaya devam ediyor. Aynı zamanda uzun kenarlarda da yanlara doğru kavisli yapı korunuyor. Özel Bixby düğmesi, USB-C portu, 3.5 mm kulaklık jakı da varlığını korumayı sürdürüyor.

Arka tarafta ise işler biraz daha ilginç bir hâl alıyor. Parmak izi sensörü kaldırılmışa benziyor. Bunun yerine parmak izinin önde, ekrana entegre edildiği belirtiliyor. Ayrıca hem S10 hem de S10+, üçlü arka kamera sistemine sahip olacak. S9 ve S9+ modelleri ise sırasıyla bir ve iki arka kamera barındırıyor. Üç kameraya yakından baktığımızda bunların; 12 megapiksel, f/2.4 telefoto lens, 12 megapiksel, f/1.5 geniş açılı lens ve 16 megapiksel, f/2.2 ultra geniş açılı lens olarak sıralandığını görüyoruz. Samsung, Unpacked etkinliğinde bu kameraların yetenekleri hakkında epey konuşacaktır diye tahmin ediyoruz.

Samsung’un S10 serisinde teknik özellikleri 2019’un standartlarına uygun hâle getirmesini de bekliyoruz. Yurt dışındaki bazı ülkelerde Qualcomm’un en son üst sınıf yonga seti Snapdragon 855 bulunacak. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde ise S10 ve S10+’ın Exynos 9820 yongasetiyle gelmesini bekliyoruz. WinFuture‘a göre, S10’da 6 GB RAM / 128 GB dahili hafıza ve 8 GB RAM / 512 GB dahili hafıza seçenekleri bulunacak. S10+ ise bunlara ek olarak 12 GB RAM ve 1 TB depolama alanlı bir seçeneği de barındıracak. İki telefon arasındaki bir başka önemli farklılık da pil kapasitesi tarafında olacak. S10’da 3100 mAh kapasiteli pil olacak iken, S10+ 4100 mAh gibi daha yüksek kapasiteli bir pil barındıracak.

Son olarak, ters kablosuz şarj özelliği sayesinde S10 veya S10+ ile aksesuarları yeniden şarj etmenin mümkün olacağı söyleniyor.

Fiyat konusunda dedikodu değirmeninin taşları biraz daha yavaş dönüyor. Ancak piyasaya çıkış tarihi olarak 8 Mart tarihi işaret ediliyor.

Daha ucuza satılacak Galaxy S10e de yolda

Standart ve “Plus” S10 modellerinin yanında bir de daha düşük fiyatlı S10e modeli olacak. Böylelikle Samsung, Apple’ın iPhone XR ile attığı adımın bir benzerini atacak, tüketicilere daha uygun fiyatlı bir S10 seçeneği sunacak.

Galaxy S10e, S10’a göre daha mütevazı teknik özellikler barındıracak gibi görünüyor. 5.8 inç, 2280 x 1080 gibi daha düşük boyutlu ve çözünürlüklü bir ekran bekleniyor. Ancak bu ekranda da delik olacak. Kenarları ise kavisli olmayacak. Aynı zamanda ekrana yerleştirilmiş ultrasonik parmak izi okuyucusu da olmayacak. Bunun yerine kullanıcıları telefonun kenarına yerleştirilmiş parmak izi okuyucusu karşılayacak. Arkadaki kamera sistemi de diğer modellerden daha düşük seviyede olacak, üç yerine iki lensli arka kamera sistemi bulunacak.

Samsung’un daha küçük boyutlu S10e’de bazı iç bileşenleri diğer S10 modelleriyle aynı tutacağı söyleniyor. WinFuture‘a göre, Snapdragon 855 veya Exynos 9820 yonga set, 6 GB RAM / 128 GB depolama alanı veya 8 GB RAM / 256 depolama alanı seçenekleri bulunacak.

S10e’nin fiyatının ne olacağı da, diğer modellerinki gibi bir muamma olmayı sürdürüyor.

5G destekli Galaxy S10 X modeli tanıtılır mı?

Samsung’un Galaxy S10’un 5G destekli bir başka versiyonunu tanıtacağı da söyleniyor. SamMobile bu telefonun adının Galaxy S10 X olacağını öne sürüyor. S10 X modeliyle ilgili çok fazla ipucu yok. Ancak Wall Street Journal’da geçtiğimiz kasım ayında çıkan bir haber, Samsung’un “Beyond X” kod adını taşıyan büyük boyutlu bir 5G telefonu üzerinde çalıştığını öne sürüyordu. Bu telefonda 6.7 inçlik devasa bir ekranın, ikisi önde ve dördü olmak üzere toplam altı kameranın ve 5G desteğinin olacağı söyleniyordu. Ayrıca SamMobile, S10 X’in 5000 mAh kapasiteli pile ve 256 GB’lık en düşük depolama alanı seçeneğine sahip olacağını öne sürmüştü.

Tüm bu sızıntıların doğru olduğunu varsayarsak, Galaxy S10 X’in tüm dikkatleri üzerine çekeceğini söyleyebiliriz. Tabii ki, bu durum Samsung’un elinde başka sürprizlerin olmaması durumunda geçerli olacaktır.

Katlanabilir telefon da bekleniyor

Yukarıda başka sürprizlerden söz etmiştik. Aslında sürpriz demek ne kadar doğru, Samsung’un birkaç ay önce gösterdiği katlanabilir ekranlı telefon konseptinin gerçek bir ürüne dönüşmüş hâlini de 20 Şubat etkinliğinde görmeyi bekliyoruz.

samsung katlanabilir ekranlı telefon
Görsel: The Verge

Katlanabilir telefon hakkındaki detaylar, muhtemel S10 X modelininkinden bile daha az. Sadece Samsung’un geçtiğimiz kasım ayının başındaki geliştirici konferansında gösterdiği kaba prototipi biliyoruz. Neyse ki, bu prototipin sahip olduğu ekranların özelliklerinden haberdarız.

O zamandan bu yana çok fazla değişikliğin olmadığını varsayarsak, katlanabilir telefonun 4.58 inçlik bar tipi formundan 7.3 inç, Samsung’un deyimiyle Infinity Flex ekranlı bir tablet formuna dönüşebileceğini söyleyebiliriz. Galaxy F adını taşıyacağı söylenilen bu telefon muhtemelen ucuz olmayacak. Geçtiğimiz kasım ayında, Samsung’un bu telefonu 1800 dolara yakın bir yurt dışı fiyatıyla satacağına dair dedikodular çıkmıştı. Son fiyat ise henüz bilinmiyor.

Umarız Samsung, Unpacked etkinliğinde bu katlanabilir telefon ile ilgili detayları netleştirir.

Aksesuarlar

samsung galaxy watch active

Samsung, 20 Şubat etkinliğinde bir dizi yeni aksesuarı da tanıtacak. Geçtiğimiz günlerde Galaxy Wearable uygulamasından sızanlar aracılığıyla, hangi aksesuarların geleceğine dair somut fikir edinmiştik. Galaxy Watch Active akıllı saat, bir çift Galaxy Fit fitness bilekliği ve Galaxy Fit e fitness takip cihazı beklenen aksesuarlar olarak sıralanıyor. En ilginç aksesuar ise Galaxy Buds olabilir. Samsung, bu ürünle Apple’ın popüler kablosuz kulaklığı AirPods’a meydan okumayı amaçlıyor. Tüm bu aksesuarlarla ilgili detayları etkinlikte öğrenmeyi bekliyoruz.

İLGİLİ HABERLER