Dosya

Samsung Galaxy NotePRO ve Galaxy TabPRO karşı karşıya

Samsung’un tablet serisi geçtiğimiz ay düzenlenen CES 2014’te görücüye çıkardığı ürünlerle biraz daha karmaşık bir hale büründü. Şirket söz konusu etkinlikte Galaxy NotePRO ve Galaxy TabPRO adını verdiği iki modelin tanıtımını gerçekleştirmişti. Yeni özellikler sunmakla yetinmeyen Samsung, daha büyük ekranlı bir tablet isteyenler için farklı bir boyut seçeneğini de işin içine katmıştı. PRO etiketini taşıyan Samsung’un yeni tabletleri arasındaki farkları sizler için sıraladık.

samsung-galaxy-note-tab-pro

Ekran

Galaxy NotePRO ve Galaxy TabPRO 12.2 inç ekran seçeneği sunan ilk Samsung tabletler olma özelliğini taşıyor. Dolayısıyla bu ekran boyutu şirket için tablet pazarında yeni bir segment anlamına geliyor. Galaxy NotePro’da sadece 12.2 inç’lik bir ekran seçeneği bulunurken, Galaxy TabPRO’da 8.4 ve 10.1 inç ekran seçenekleri de yer alıyor. Galaxy NotePRO ve Galaxy TabPRO serilerindeki toplam dört model de 2500 x 1600 piksel ekran çözünürlüğüne, 16:10 görüntü oranına ve 248 ppi piksel yoğunluğuna sahip.

S Pen

Galaxy NotePRO ve Galaxy TabPRO arasındaki en temel farklardan birisi de S Pen adı verilen özel kalem. Profesyonel ve yaratıcı bir tüketici topluluğunu hedefleyen Galaxy NotePRO’da S Pen ve S Pen ile kullanılan özel uygulamalar bulunuyor. Galaxy TabPRO’da ise S Pen mevcut değil.

Kasa

Hem Galaxy NotePRO hem de Galaxy TabPRO’da Samsung’un yıllardır aşina olunan tablet tasarımı kullanılmış. Canlı ekranı saran çerçevenin üzerinde Home tuşu ortada konumlandırılırken, bu tuşun sol yanında kapasitif çoklu görev tuşu ve sağ yanında, yine kapasitif, geri tuşu yer alıyor.

Samsung Galaxy Note 3 ile kullanmaya başladığı suni deridne yeni tabletlerinde de vazgeçmezken, kullanıcılara siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renk seçeneği sunuluyor. Galaxy NotePRO tartıda 750 gram çekerken; Galaxy TabPRO 12.2 inç’lik modeli 732 gram, 10.1 inç’lik modeli 469 gram, 8.4 inç’lik modeliyse 331 gram ağırlığa sahip.

İşlemci, depolama ve kameralar

Samsung’un yeni tabletlerindeki işlemci seçenekleri tabletin 3G veya 4G versiyonlarından hangisinin alındığına bağlı olarak değişiyor. TabPRO serisinde 3G versiyonu bulunmazken, Wi-Fi ve 3G bağlantı özelliği barındıran Galaxy NotePRO’da dört çekirdekli 1.9 GHz Exynos 5 Octa işlemci bulunuyor. 4G versiyonlarında ise dört çekirdekli 2.3 GHz Qualcomm Snapdragon 800 işlemci yer alıyor. 12.2 inç’lik NotePRO ve TabPRO 3 GB RAM’e sahipken, daha küçük ekranlı TabPRO modellerine 2 GB RAM yerleştirilmiş.

12.2 inç modellerde 32 ve 64 GB olmak üzere iki farklı dahili depolama seçeneği sunuluyor. 8.4 ve 10.1 inç’lik TabPRO’larda ise bu seçenekler 16 ve 32 GB’ye dönüşüyor. Modellerin hepsinde dahili depolama alanı microSD ile genişletilebiliyor. Kameralar konusunda da NotePRO ve TabPRO arasında bir fark bulunmuyor. 8 megapiksel arka kameraya tüm modellerde 2 megapiksel ön kamera eşlik ediyor.

Pil

12.2 inç’lik modellere gereken enerjiyi 9500 mAh kapasiteli pil sağlarken; Galaxy TabPRO 10.1’de 8220 mAh, Galaxy TabPRO 8.4’te ise 4800 mAh kapasiteli pil bulunuyor.

Yazılım

Samsung’un yeni tabletlerinin tamamı Android 4.4 KitKat işletim sistemi ve TouchWiz kullanıcı arayüzüyle birlikte geliyor. Bu ayın sonunda tanıtılması beklenen TouchWiz arayüzünün yeni sürümünün bu tabletlere dağıtımının ne zaman gerçekleşeceğiyse şu an için bilinmiyor.

Sonuç

Akıllı telefon ve tablet melezi ”phablet” pazarının oluşmasına öncülük eden Samsung, şimdi aynı rolü daha büyük ekranlı tablet pazarı için üstlenmeyi amaçlıyor. Web’de gezinme ve multimedya içerikleri görüntüleme konusunda büyük ekran önemli avantajlar sunsa da, taşınabilirlik konusunda bazı sorunların yaşanması muhtemel gözüküyor.

Galaxy NotePRO ve Galaxy TabPRO arasındaki en büyük farkı S Pen olarak göstermek yanlış olmayacaktır. Tableti üzerinde not almak veya çizim yapmak isteyen profesyoneller ve öğrenciler için S Pen son derece işlevsel bir aksesuar konumunda. Normal müşteriler içinse S Pen’in somut bir fayda sunmadığı yadsınamaz bir gerçek. Galaxy TabPRO’da 3G bağlantılı modellerin yer almaması da iki seri arasındaki bir diğer farkı oluşturuyor.

İLGİLİ HABERLER