Dosya

Samsung Galaxy Note 4 ve Samsung Galaxy S5 karşı karşıya

samsung-galaxy-note-4-vs-galaxy-s5

Samsung Galaxy Note 3’ün uzun süredir beklenen takipçisi Samsung Galaxy Note 4 nihayet duyuruldu. Galaxy Note 4’ün Samsung’un bu yıl piyasaya sürdüğü bir diğer gözde telefon Galaxy S5 ile olan benzerliklerini ve farklarını sizler için sıraladık.

Ekran

Samsung Galayxy Note 4’te piksel yoğunluğu 550 ppi olan 5.7 inç Quad HD Super AMOLED bir ekran bulunuyor. Galaxy S5’in 5.1 inç Super AMOLED ekranı ise 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe ve 430 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu da Galaxy Note 4’ün ekranının büyüklük ve piksel yoğunluğu konusunda üstün olduğu anlamına geliyor.

Piksel yoğunluğundaki farkı gerçek hayatta görmek pek mümkün olmasa da, boyut farkı somut biçimde göze çarpacaktır. Canlı renkler ve derin siyahlar konusundaki performans için de Samsung Galaxy Note 4’ü yakından görmek gerekiyor. Rakamsal değerlere bakıldığı zaman Galaxy Note 4 ekran konusunda ön plana çıkıyor.

İşlemci

Samsung Galaxy Note 4 iki farklı işlemci seçeneğiyle kullanıcıların karşısına çıkıyor. 1.7 GHz Qualcomm Snapdragon 805 ve 1.9 GHz Exynos Samsung’un yeni phabletinde işlemci seçeneği olarak sunuluyor. Her iki işlemciyi de 3 GB RAM destekliyor. Dört çekirdekli 2.5 GHz Qualcomm Snapdragon 801 işlemciden gücünü alan Samsung Galaxy S5’te ise 2 GB RAM bulunuyor.

Kağıt üzerindeki değerler göz önüne alındığında Samsung Galaxy Note 4, Galaxy S5’e üstünlük sağlıyor. Galaxy Note 4’ün Qualcomm Snapdragon 805 işlemci barındıran ilk cihazlardan biri olduğunu da ayrıca belirtmekte fayda var.

Depolama

Samsung Galaxy Note 4’te 32 GB dahili hafıza bulunuyor. Bu alan microSD kart ve Samsung Galaxy S5’te de sunulan Dropbox teklifiyle genişletilebiliyor.

Galaxy S5 ise 16 ve 32 GB olmak üzere iki farklı dahili hafıza seçeneği sunuyor. MicroSD kart ile bu alanın üzerine 128 GB daha eklenebiliyor. 50 GB’lık Dropbox alanı da Samsung Galaxy S5 alanlara iki yıl boyunca ücretsiz olarak tahsis ediliyor. Depolama konusunda iki cihaz arasında somut bir fark bulunmuyor.

Pil

Samsung Galaxy Note 4’te 3220 mAh kapasiteli pil ve güç koruma modu bulunuyor. Samsung Galaxy S5 ise 2800 mAh kapasiteli bir pil ve güç koruma özellikleriyle boy gösteriyor. Kağıt üzerinde bu alanın kazananı Galaxy Note 4 gibi gözükse de, bu cihazın daha büyük bir ekrana ve daha güçlü bir işlemciye sahip olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu durum günlük kullanımda Galaxy S5’in daha uzun süre dayanması anlamına gelebilir.

Kamera

Samsung Galaxy Note 4’ün 16 megapiksel arka kamerası optik görüntü sabitleme özelliğiyle birlikte geliyor. Kamera ile 4K Ultra HD video kaydı yapılabiliyor. 3.7 megapiksel ön kamera ise varsayılan olarak 90 derecelik bir açı sunuyor ancak daha iyi selfie’ler yakalamak için bu açı 120 dereceye yükseltilebiliyor.

Galaxy S5’te 0.3 saniyelik bir yakalama hızına sahip olan 16 megapiksel arka kamera bulunuyor. Tıpkı Galaxy Note 4 gibi, Galaxy S5 de Ultra HD video kaydı yapabiliyor. Kamerada seçici odak gibi çeşitli çekim özellikleri de mevcut. Ön kamera ise 2 megapiksel çözünürlüğünde.

Her iki model de bu alanda oldukça yetenekli olsa da, ön plana çıkan taraf Samsung Galaxy Note 4 oluyor.

İşletim Sistemi

Her iki cihaz da Android 4.4 KitKat işletim sistemini TouchWiz arayüzüyle birlikte sunuyor. Dolayısıyla belli alanlarda iki cihazın tamamen aynı yazılım deneyimini yaşatması muhtemel gözüküyor.

Samsung Galaxy S5 de bazı çoklu görev özellikleri barındırıyor, ancak bu alanın ustası olarak Samsung Galaxy Note 4 ön plana çıkıyor. Daha büyük ekranın avantajını kullanan cihaza yeni eklenen bir özellikle açık uygulamalar daha sonra hızlı erişim için bir kısa yola küçültülebiliyor. S Pen özellikleri de günlük üretkenlik işlemlerinin gerçekleşmesinde Samsung Galaxy Note 4’e avantaj sağlıyor.

Tasarım

Samsung Galaxy Note 4 tasarım konusunda selefi Galaxy Note 3’ten fazla farklı bir noktada yer almıyor. Arka panelinde suni deri kullanılan Galaxy Note 4, büyük bir cihaz olmasına rağmen elde hoş duruyor. Samsung’un plastik tercihi sayesinde cihaz hafifliğini koruyor.

Galaxy S5’te de Samsung’un genel tasarım ilkelerinden taviz verilmezken, cihazdaki hakim materyal yine plastik oluyor. Toza dayanıklı olan telefon 1 metre derinliğe kadar suyun altında herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Malzeme tercihi konusunda iki cihaz arasında somut bir fark bulunmuyor.

Sonuç

Samsung Galaxy Note 4 hemen hemen her alanda Samsung Galaxy S5’e göre daha büyük ve daha iyi bir cihaz olduğunu gösteriyor. Bu noktada Galaxy Note 4’ün Galaxy S5’ten farklı bir segmentte yer aldığını, biraz daha yeni bir cihaz olduğunu ve phablet pazarında öncü olduğunu untumamak gerekiyor. İki cihaz doğrudan birbirine rakip olmasa da, Samsung Galaxy Note 4’ün yeni telefon alacakların gözünde daha fazla ilgi görmesi muhtemel gözüküyor.

[Görsel – Pocket-lint]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER