İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy Beam İncelemesi

Samsung’un projeksiyon cihazlarını cebe sığdırmak konusundaki hevesi malum. Geçmişte şirketin cep boyutunda projeksiyon cihazlarına tanık olmuştuk. Geçtiğimiz şubat ayında Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılan Samsung Galaxy Beam ile bu alandaki çalışmalar yeni bir boyut kazandı. Üstelik her türlü zevk ve keseye hitap eden ürünler barındıran Galaxy serisi de farklı amaca hizmet eden yeni bir seçenek daha edinmiş oldu.

samsung-galaxy-beam-projektor-00003

Cepte bir telefon taşırken aynı anda bir de projektör taşıma fikri kulağa hoş geliyor. Telefonla çekilmiş olan fotoğraf ve videoları başkalarıyla anında paylaşmak, çalışanlar için sunum işlemleri için projektör ve bilgisayar sisteminin kurulumu ve taşınmasıyla uğraşmamak bu tarz bir ürünün aklımıza gelen ilk avantajları arasında bulunuyor. Samsung da bu ürünün teknik özelliklerini belirli bir standartta tutarak tatmin edici bir deneyimin sağlanmasını amaçlamış gibi görünüyor. Pekiyi, Samsung Galaxy Beam beklentileri karşılamakta ne kadar başarılı? Kendisi için biçilen fiyatın karşılığını veriyor mu? Yazının devamında yer alan detaylı Samsung Galaxy Beam incelemesinde bu soruların cevaplarını arayacağız.

Video İnceleme

>> Sponsor Bağlantı: Samsung Galaxy Beam ürünü uygun fiyatlarla burada!

[one-third]

[/one-third]

Donanım

Samsung Galaxy Beam 124 x 64.2 x 12.5 mm’lik boyutlara ve 145.3 gr.’lık ağırlığa sahip. Anlayacağınız karşımızda hantal bir cihaz var. Ancak Samsung telefonun hatlarını biraz daha yumuşatmış, kenar ve köşeleri kavisli hâle getirerek rahat bir şekilde kavranmasını sağlamış. Yumuşak lastikten yapılmış arka kapağın desenli yüzeyi kullanımı biraz daha farklılaştırıyor, sürtünmeyi artırarak cihazın elden kaymasını önleyici bir faktör oluşturuyor.

Galeri: Samsung Galaxy Beam
[nggallery id=1014]

Samsung Galaxy Beam’in ön profili diğer Samsung Galaxy cihazlarınınkiyle benzerlik taşıyor. 4 inç’lik ekranın hemen altında biri basmalı ikisi kapasitif dokunmatik olmak üzere üç adet fiziksel navigasyon tuşu bulunuyor. Ortadaki tuş ana ekran,soldaki menü, sağdaki ise geri işlevini görüyor. Ekranın üzerinde ahize hoparlörü ve 1.3 megapiksel çözünürlüklü ön kamera yer alıyor.

Samsung Galaxy Beam’in üst kenarında cihaza adını veren dahili nHD projektör bulunuyor. Bu projektör 15 lümenlik bir parlaklık değerine sahip. Projektörün varlığı nedeniyle cihazı üst bölümünün ortaya doğru hafif genişlediğini görüyoruz. Bu genişleme kavisli bir yapıda tasarlandığı için çok fazla sırıtmıyor. Benzer şekilde projektörün varlığı arka bölümde üste doğru hafif bir bombeli yapıya yol açıyor.

samsung-galaxy-beam-inceleme-00019

Arka bölümden bahsetmişken, Samsung Galaxy Beam’in arkasında 5 megapiksel kamera ve LED flaş bulunuyor. Bu ikilinin hemen altında Samsung logosu yer alırken alta doğru ilerlediğimizde küçük bir hoparlör ızgarası görüyoruz. Arka bölümü tamamen kaplayan ince plastik kapağı yerinden çıkardığımızda ise karşımıza 2000 mAh’lik lityum iyon batarya çıkıyor. Bataryanın ve kameranın siyahlığı dışında arka kasanın tamamen sarı renkle kaplandığını söyleyebilirz. Cihazın giriş ve çıkışlarının yer aldığı kenar bölümde ise sarının turuncuya çalan bir tonu kullanılmış. Telefona bir bütün olarak bakıldığında bu renkli şeridin telefonu daha hoş gösterdiğini söyleyebiliriz.

Çıkarılabilir kapak ve batarya bulunsa bile Galaxy Beam’de microSD ve SIM kart yuvaları cihazın kenarlarına yerleştirilmiş. Samsung Galaxy Beam’in solunda 3.5 mm.’lik kulaklık jakı, ses tuşları ve SIM kart yuvası yer alırken sağda ise yukarıdan aşağı doğru projektör tuşu, güç butonu ve microSD kart yuvası yer alıyor. Projektör ve güç butonlarını alışıncaya kadar karıştırmanız mümkün. Cihazın alt kenarında şarj ve bilgisayar bağlantısı işlevini gören microUSB portu ve mikrofon bulunuyor.

samsung-galaxy-beam-inceleme-00016

Samsung Galaxy Beam’in 4 inç’lik ekranı 480 x 800 çözünürlüklü TFT kapasitif dokunmatik ekran 233 ppi’lik piksel yoğunluk değerine sahip. 4 inç’lik ekranlar içinde daha yüksek çözünürlüğe sahip olanları gördük, ancak bu ekranın da fena sayılmadığını söyleyebiliriz. Ekranın keskinlik ve kontrastı iyi seviyede, yazı ve grafikler temiz görünüyor. Ekranın parlaklığının tatmin edici seviyede, otomatik parlaklık ayarı ortam koşullarına göre ekran parlaklığının ayarlanmasını sağlıyor. Güneş ışığı altında da iyi bir görüş elde etmek mümkün. Görüş açısının yüksek olduğu söylenebilir, ancak ekrana bakış açısı yükseldikçe renklerde hafif değişimler ve koyulaşmalar başladığını da gözlemledik.

samsung-galaxy-beam-inceleme-00007

Samsung Galaxy Beam’de 1 GHz’lik çift Cortex A9 işlemcili NovaThor U8500 işlemci ve Mali-400 GPU yer alıyor. 8 GB’lık dahili belleğe sahip olan cihazın toplam depolama kapasitesi microSD kart yuvası yardımıyla 40 GB’ye kadar çıkarılabilir. 768 MB RAM bu paket için yeterli gibi görünüyor. Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda Samsung Galaxy Beam’in 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0+HS, GPS, HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps gibi nitelikleri barındırdığını görüyoruz. İvmeölçer, jiro, yakınlık sensörleri ve pusulanın da cihazda bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Yazılım ve Performans

Samsung Galaxy Beam’de Android 2.3 Gingerbread işletim sistemi çalışıyor. Bunun üzerinde Samsung’un özelleştirilmiş TouchWiz kullanıcı arayüzü yüklü geliyor. Galaxy Beam’in kullanıcı deneyimi açısından daha önce incelemiş olduğumuz Samsung Galaxy akıllı telefonlarıyla hemen hemen aynı kullanıcı deneyimini sunduğu söylenebilir. Yine yedi farklı giriş ekranı var ve buraları kısayol, klasör veya bileşenlerle doldurmak mümkün. Boyutları ayarlanabilir bileşenler Galaxy Beam’de de yer alıyor.

samsung-galaxy-beam-projektor-00008

Samsung Galaxy Beam’in uygulama menüsü daha önceki örneklerde gördüğümüz gibi sayfalı yapıda. Samsung’un Social Hub, Dosyalarım, AllShare, Ses kaydedici, Sesli konuşma, Mini günlük, Görev yöneticisi, Not, ChatON gibi uygulamaları cihazda önceden yüklü olarak geliyor. Bunun yanı sıra Google’ın Gmail, Google+, Haritalar, Navigasyon gibi servislerine ait Android uygulamaları da cihazda ön yüklü olarak sunuluyor. Google Play Store üzerinden ücretli ücretsiz binlerce uygulamayı yüklemek mümkün, bunun yanı sıra Samsung Apps uygulama mağazası da alternatif bir mağaza seçeneği olarak cihazda yer alıyor.

Samsung Galaxy Beam’in Ice Cream Sandwich’e ne zaman güncelleneceği şu an için belli değil. Ancak bu yıl içinde, Ice Cream Sandwich çıktıktan sonra tanıtılan ve yukarıda saydığımız donanım bileşenleri ışığında ICS için yeterli gibi görünen bu cihazın önümüzdeki zamanlarda en azından Android 4.0 güncellemesini alacağını tahmin ediyoruz. Ice Cream Sandwich’in gelmesi hem kullanıcı deneyimini daha yukarı taşıyacaktır, hem de Android 4.0 ile birlikte çeşitli uygulamaların kazandığı görsel ve işlevsel yeteneklerin tadına varma fırsatı sunacaktır. Galaxy Beam’in Ice Cream Sandwich güncellemesini alıp almayacağıyla ilgili olarak gelecekte elimizden geldiğince bilgi vermeye çalışacağımızı belirtelim.

samsung-galaxy-beam-projektor-00009

Samsung Galaxy Beam piyasaya geçen yıl çıkmış olsaydı, sahip olduğu 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemci ve 768 MB sayesinde onu rahatlıkla üst seviye akıllı telefon kategorisine sokabilirdik. Ancak bu yıl performans anlamında çok daha iyi cihazlar var. Ancak bu durum size Samsung Galaxy Beam’in performansının düşük olduğunu düşündürtmesin. Gerçekleştirdiğimiz Quadrant benchmark testinde cihazın fena bir performans sergilemediğini gözlemledik. Bu yılın başlarında çıkan Galaxy Nexus ile hemen hemen başabaş bir performans sergileyen Samsung Galaxy Beam’in pratikte sergilediği performans da bunu yanlış çıkarmayacak türden. Cihazda yer alan mobil internet tarayıcısının da fena performans sergilemediğini söyleyebiliriz.

Cihaz Quadrant SunSpider Benchmark
Samsung Galaxy Beam I8530 2269 2888.2 +/- %3.6
Sony Xperia P 2354 2777.3 +/- %1.2
Sony Xperia U 2205 2707.2 ms +/- %0.9
HTC One S (Snapdragon S4) 4543 1583.9 ms +/- %2.5

Projektör

Hiç şüphesiz Samsung Galaxy Beam’i diğerlerinden ayıran en önemli nokta sahip olduğu projektör. 15 lümenlik parlaklığa sahip olan projektör nHD yani 640 x 360 çözünürlükte görüntüyü herhangi bir yüzeye yansıtabiliyor. Cihazın sağ kenarında en üstte yer alan projektör tuşuna basarak projektörü açabilirsiniz. Bu noktada projektör tuşunun cihazın güç butonuyla karıştırılabileceğini söyleyelim. Bildiğiniz gibi Samsung’un çoğu cihazında güç butonu sağ kenarda üste doğru konumlanmıştır, Galaxy Beam’de de güç butonunu sağ kenarda görüyoruz, ancak diğer cihazlarda güç butonunun yer aldığı konumun bu sefer projektör tuşuna ayrıldığını, güç butonunun ise daha aşağı alındığını görüyoruz. Bu nedenle başlangıçta cihazın kapatıp açmak veya ekranını aktifleştirmek için güç yerine projektör butonuna bastığımız çok oldu. Biraz alışmak gerekiyor. Bunun yanı sıra cihazın ana ekranında yer alan Projektör uygulamasını kullanarak da projeksiyon birimini başlatabilirsiniz.

samsung-galaxy-beam-projektor-00001

Projektör butonuna bastığınızda projeksiyon birimi aktif hâle geliyor ve ekranda projektörün odaklama, döndürme ayarlarını yapmanızı sağlayan, bunun yanı sıra Quick pad adı verilen uygulamanın kullanılmasına fırsat tanıyan özel bir pencere beliriyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bu pencere projektörün en çok kullanılan işlev ve uygulamalarını tek çatı altında toplamış. Daha fazlası için ana ekrandan veya uygulama menüsünden ulaşabileceğiniz Projektör uygulamasını kullanabilirsiniz.

Projektör uygulaması altında “Odaklama ve döndürme”, “Quick pad”, “Görsel sunucu”, “Ortam modu”, “Fener ışığı”, “Bilgi verme”, “Ayarlar” ve “Yardım” gibi nesnelerin bulunduğunu görüyoruz. İlk nesne yardımıyla yansıtılan görüntünün yüzeye net bir şekilde düşürülmesine imkan tanıyacak şekilde odaklama ayarı yapabilir, yansıtılan görüntünün oryantasyonunu dikey veya yatay olarak değiştirebilirsiniz. Quick pad uygulaması özellikle sunum yapanlar için bir hayli yardımcı olacak bir uygulama gibi görünüyor. Bu uygulama yardımıyla en son açık olan ekranın fotoğrafı çekiliyor ve bu görüntü üzerinde imleç yardımıyla gösterim, çizim, silme, vb. işlemler yapılabiliyor. Quick pad uygulaması arka plana da atılabiliyor, böylelikle cihaz üzerinde herhangi arayüz birimi içindeyken bildirim tepsisi içinde yer alan Quick pad bileşenine dokunabilir ve bu uygulamayı hemen etkinleştirebilirsiniz.

samsung-galaxy-beam-projektor-00012

Görsel sunucu nesnesi Samsung Galaxy Beam’in arkasında yer alan 5 megapiksellik kamerasını kullanarak telefonun kamerasının görüş alanına yerleştirilen yazılı materyal veya eşya gibi herhangi bir nesnenin görüntüsünün herkesin rahatlıkla görebileceği bir yüzeye yansıtılmasına olanak sağlıyor. İsterseniz bu uygulama içindeyken gösterim yapılan cihazın fotoğrafını da çekebilirsiniz. Ortam modu işlevi Samsung Galaxy Beam’in parti veya bunun gibi ortamlarda eğlendirici bir işlev görmesini sağlıyor. İster telefonun içinde yüklü gelen fotoğraflar olsun, ister kamerasıyla çekilen fotoğraflar, ister kullanıcı tarafından cihazın belleğine atılan özel görüntüler… Bunların yardımıyla özel bir slayt gösterisi hazırlayabilir, fon olarak yine cihazda yüklü gelen veya sizin Galaxy Beam’e yükleyeceğiniz şarkıları kullanabilirsiniz. Hazırlanan bu görsel şovu Galaxy Beam’in yardımıyla daha büyük bir yüzeye yansıtmak ve bulunulan ortamda görsel bir şölen yaşatmak mümkün.

samsung-galaxy-beam-projektor-00020

Bir ışık kaynağının olduğu yerde bunun yeri geldiğinde karanlıktan kurtaracak bir cihaz olmamasını bekleyemezdik. Galaxy Beam’de yer alan Fener ışığı uygulaması projektörün bir fener gibi kullanılmasına olanak sağlıyor. Bir projektöre yakışacak şekilde düzenli bir ışık yayılırken, sadece beyaz değil; kırmızı, yeşil ve mavi renkte ışıkları da kullanmak mümkün. Sürekli yanan ışık yerine düşük, orta ve yüksek hızlarda yanan ışığı tercih etmek de mümkün olabilir. Bu, özellikle acil durumlarda işe yarayacaktır gibi görünüyor.

Galeri: Samsung Galaxy Beam Projektör
[nggallery id=1015]

Bilgi verme uygulaması bir çeşit alarm niteliğini taşıyor. Bildiğiniz gibi cep telefonunu alarm gibi kullananların sayısı her geçen gün daha da artıyor. Samsung Galaxy Beam’de yer alan Bilgi verme özelliği sadece uyandırmakla kalmıyor, güne hava durumu, son haberler, vb. bilgilerle başlamanıza olanak sağlıyor. Tüm bu bilgilerin düzenli bir şekilde yer aldığı kullanıcı arayüzü projektör yardımıyla belirli bir yüzeye yansıtılıyor; örneğin yatak odasının tavanı gibi. Yansıtmanın düzgün olması için telefonun dik ve dengeli şekilde durmasında fayda var. Ayarlar bölümü de projektör parlaklığını yapma, projektör açık olduğunda cihazın ekranının ne zaman kapanacağını belirleme fırsatı sunuyor.

Kamera ve Multimedya

Samsung Galaxy Beam’in arkasında yer alan 5 megapiksel çözünürlüklü, otomatik odaklı ve LED flaşlı kameranın çekim kalitesinin oldukça iyi olduğunu söyleyelim. Samsung’un daha önce incelediğimiz Galaxy cihazlarında alıştığımız Kamera uygulamasıyla kullanılan kamerayla çekilen fotoğraflarda renk doğruluğunun yüksek olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Otomatik odaklama hızlı şekilde çalışıyor, isterseniz ekran üzerinden herhangi bir noktaya dokunarak oraya odaklama yapmanız da mümkün. Cihazın makro çekimlerde de oldukça iyi iş çıkardığını söylemek gerek.

samsung-galaxy-beam-kamera-00019

Galeri: Samsung Galaxy Beam Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1016]

Dış ortamlarda gündüz vakti yapılan çekimlerde renk kalitesi ve parlaklık oldukça memnun edici seviyelerde. İç mekan çekimlerinin de fena olmadığını söyleyebiliriz. Flaşın varlığının da işleri kolaylaştırdığını söylemek gerek. Bu arada gece gerçekleştireceğiniz manzara çekimlerinde gürültünün yok denecek kadar az olduğunu farkedeceksiniz. Samsung Galaxy Beam’in arka kamerası maksimum 720p çözünürlükte video kaydı yapabiliyor. Çekilen videolarda parlaklık ve renk kalitesi açısından iyi olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar el hareketlerinin yol açtığı titreşimler hissedilse de genel olarak dengeli videoların çekildiğini söyleyebiliriz.

Video: Samsung Galaxy Beam Kamerasından Örnek 720p Video

Samsung Galaxy Beam’in multimedya açısından da kullanıcılarını fazlasıyla tatmin edecek bir cihaz olduğunun söyleyebiliriz. MP4, DivX, WMV, H.264, H.263 gibi video formatları destekleniyor. Cihazda hazır bulunan Videolar uygulaması cihazın belleğine atacağınız video dosyalarını görüyor ve kütüphanede listeliyor. Galaxy Beam’in 720p kalitesindeki videoları yüklü olarak gelen Videolar uygulaması aracılığıyla rahatlıkla oynattığını belirtelim. Bu uygulamada altyazı desteği de mevcut. Bu videoları projektör yardımıyla daha büyük bir yüzeyde izlemek ve başkalarına da izletmek ayrı bir keyif olsa gerek. Müzik tarafında Samsung Galaxy Beam’in MP3, WAV, eAAC+, AC3 ve FLAC gibi geniş bir kodlayıcı desteğine sahip olduğunu görüyoruz. Yüklü gelen Müzik çalar uygulaması cihazın belleğindeki dosyaları anında bulup kütüphanede listeliyor. Kulaklıkla kullanım için 5.1 kanal desteği sunan Galaxy Beam’in hoparlörünün tatmin edici bir ses seviyesine sahip olduğunu söyleyelim. Ancak video gösterimi için projektörün kullanıldığı senaryolar için Galaxy Beam’i 3.5 mm.’lik kulaklık çıkışı üzerinden daha güçlü bir hoparlöre bağlamanızı tavsiye ederiz.

Batarya ve Kullanım

Samsung Galaxy Beam’de 2000 mAh’lik değiştirilebilir batarya yer alıyor. Cihazda yer alan projeksiyon bu bataryanın çabuk tükenmesine neden olabilir, tabii ki projektörün parlaklığını azaltmak gibi tedbirlerle projektör kullanımı sırasında pilin daha idareli şekilde kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada Samsung’un cihazın kutusuna ek bir batarya daha eklemesini memnuniyetle karşıladığımızı belirtelim. Bu şekilde cihazın elektrik şebekesine bağlanmadan kullanım süresini artıracaktır. Tabii ki, eğer yakınınızda bir priz varsa gösterim esnasında Galaxy Beam’i şarja bağlamak iyi olabilir. Galaxy Beam’in kutusundan özel bir şarj aletinin de çıktığını belirtmeden geçmeyelim. Her şeye rağmen Galaxy Beam ile yaklaşık iki saatlik bir filmi projektörle yansıtarak izleyebilir olmak güzel. Ek batarya ile bu süreyi daha da yukarılara çıkarmak mümkün gibi görünüyor. 2000 mAh’lik bataryanın projektörün kullanılmadığı durumlarda bir günü rahatlıkla çıkaracağını söyleyebiliriz. Hatta bunu iki güne bile çıkarmak mümkün olabilir. Katalog değerlerine baktığımızda cihazın 760 saate kadar bekleme ve yaklaşık 20 saate kadar konuşma imkanı sunduğunu görüyoruz.

samsung-galaxy-beam-inceleme-00018

Samsung Galaxy Beam’in çekim kalitesini fena bulmadık. Ancak yaptığımız 1-2 telefon görüşmesinde karşı tarafın sesinin fazlasıyla parazitli geldiğini gözlemledik. Tabii ki, bu durum o an bizim veya karşı tarafın bulunduğu konumun sinyal kalitesinden kaynaklanabilir. Bu küçük problemin dışında genellikle karşı tarafı net ve berrak şekilde duyabildiğimiz, kesintinin yaşanmadığı, sesimizin de karşı tarafa aynı şekilde ulaştığı telefon görüşmeleri gerçekleştirmeyi başardık. Öte yandan cihazın önünde bulunan 1.3 megapiksel çözünürlüklü kamera sadece fotoğraf veya video çekimine olanak sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda 3G şebekesi üzerinden video aramalara da imkan sağlıyor.

Sonuç

Samsung Galaxy Beam yukarıda da belirttiğimiz üzere geçen yılın en üst seviye teknik özelliklerini bünyesinde barındıran, bununla birlikte tatmin edici performans sunan bir telefon. Bu açıdan bakacak olursak telefonun dikkat çekecek bir yanı yok. Ancak sahip olduğu projektör onu birden bulunduğu yerden alıyor ve herkesin rahatlıkla farkedebileceği bir yere oturtuyor. Belki bir projektör herkesin ihtiyacı olan cihaz değildir, ancak cep telefonuyla birleşmiş bir projektörün günlük hayatta pratik ve eğlendirici bir araç olarak kullanılabileceğini söylemek mümkün. Sunum işine sıklıkla başvuran pazarlamacılar, öğrenciler veya öğretmenler Galaxy Beam’in hitap ettiği kullanıcı grupları arasında aklımıza ilk gelenler. Bunun yanı sıra Samsung Galaxy Beam çocuklu ailelerin çocuklarını eğlendireceği, onlara hoş vakit geçirtebileceği bir cihaz olma niteliğini de taşıyor.

samsung-galaxy-beam-inceleme-00010

Piyasaya baktığımızda Samsung Galaxy Beam’in rakibinin olmadığını da görüyoruz. Yani, cep telefonu işlevlerine sahip olan, her yere rahatlıkla taşınabilecek bir cep projektörüne ihtiyaç duyanların elindeki tek seçenek en azından şu an için Galaxy Beam gibi görünüyor. Avea’nın yaklaşık 1500 TL’lik fiyat ile satışa sunduğu bu cihazın fiyatı başlangıçta biraz yüksek gibi gelmişti, ancak yaptığımız incelemeden sonra belirlenen fiyatın çok da acımasız olmadığı kanısına vardık.

>> Sponsor Bağlantı: Samsung Galaxy Beam ürünü uygun fiyatlarla burada!

İLGİLİ HABERLER