Teknoloji

Samsung dünyanın en büyük telefon fabrikasını Hindistan’da açtı

samsung oled

samsungSamsung dünyanın en büyük telefon telefon fabrikasını Hindistan’da açtı. Kurdelesini Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in birlikte kestiği fabrika, Hindistan’ın başkenti Delhi’nin yakınlarındaki Noida şehrinde yer alıyor. Fabrikada yılda 120 milyon akıllı telefon üretilebileceği belirtilirken, tesiste hem giriş seviyesi cihazların hem de Galaxy S9 gibi amiral gemisi telefonların üretileceği ifade edildi.

400 milyondan fazla akıllı telefon kullanıcısının bulunduğu Hindistan, dünyanın en büyük pazarları arasında yer alıyor. Buna rağmen, ülkenin nüfusunun 1.3 milyar olduğunu düşününce pazarın potansiyeli daha net biçimde anlaşılıyor. IDC’nin rakamlarına göre 2017’de ülkede 124 milyon akıllı telefon satılırken, yeni tesisin pazarda dengeleri değiştirebileceği belirtiliyor. Samsung geçtiğimiz yıl itibarıyla Hindistan akıllı telefon pazarının zirvesindeki yerini Xiaomi’ye kaptırmıştı.

Hindistan’da üretim yapmak, pazarda boy gösteren tüm şirketler adına büyük önem taşıyor. Modi’nin başlattığı “Hindistan’da yapılmıştır” girişimi çerçevesinde ithal edilen iletişim cihazlarında, yüzde 20 oranında gümrük vergisi alınıyor. Samsung ve Xiaomi gibi cihazlarını Hindistan’da üreten şirketler bu vergiden daha az etkileniyor. Apple bile Hindistan’da iPhone SE ve iPhone 6s üreterek koşulları yerine getirmeye ve pastadan pay kapmaya çalışıyor.

Hindistan büyük fırsatlar vadeden bir pazar olsa da, pazardaki kâr marjının oldukça düşük olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Buna rağmen, Samsung dünyanın en büyük telefon fabrikasını Hindistan’a kurarak bu ülkenin önemini çok net biçimde gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER