Teknoloji

Samsung çerçevesiz 8K QLED TV modelini duyurdu

samsung 8k qled tv

Samsung’un çerçevesiz TV’si ile ilgili sızıntılar birkaç gün önce çıkmıştı. Şirket CES 2020’de bu TV’nin duyurusunu yarın yapılacak etkinliğin öncesinde gerçekleştirdi. Ancak bu çerçevesiz TV sadece 8K çözünürlükte olacak, bu da epey pahalı olacağını gösteriyor. Resmi fiyat bilgisi veya piyasaya çıkış tarihi ise açıklanmadı. Ancak geçmişte Samsung’un yeni model TV’lerini ilkbaharda piyasaya sürmeye başladığını dikkate alırsak, bu modeli de yılın ortalarına doğru piyasada görebiliriz.

Samsung, yayınladığı basın bülteni ile yeni TV modeli hakkında bilgiler paylaştı. Şirket, pazar günü yerel saatle akşam vaktinde düzenleyeceği, TV odaklı First Look etkinliğiyle bu yeni modeli de ilk kez sergilemiş olacak.

Yeni QLED 8K TV modelinde ekran yüzey alanının yüzde 99’luk kesimini kullanıyor. Ekranın etrafında küçük, ince bir çerçeve var, ancak 2.3 milimetrelik kalınlığıyla bunu fark etmek epey zor olacaktır. 15 milimetrelik kalınlığıyla da bu TV’nin kendisi epey ince görünüyor.

samsung 8k qled tv

Samsung, cihaz üstünde gerçekleştirdiği, yapay zekâ tabanlı görüntü yükseltme teknolojisi sayesinde içeriklerin gerçek 8K çözünürlüğe yakın gösterilmesini sağlıyor. Türkiye özelinde bakacak olursak, gerçek 8K içeriğin azlığı bu TV’yi tercih etmeyi pek de mantıklı hâle getirmiyor.

Samsung, yeni “AI ScaleNet” teknolojisi sayesinde internet üzerinden izlenen video içeriklerin çözünürlüğünün gerçek zamanda yükseltilmesine imkan tanıyor. Böylelikle içeriklerini izlediğiniz servisin sunucusundan TV’nize gelinceye kadar veri kaybı en aza indiriliyor, görüntü kalitesinin mümkün olan en yüksek seviyede kalması sağlanıyor. Samsung, bu teknolojinin ilk uygulamasını Amazon Prime Video ile birlikte gerçekleştiriyor.

Samsung, çerçevesiz 8K TV modelinin parlaklık ve kontrast ayarını TV’nin etrafındakilere göre yapan uyarlanabilir resim ayarına sahip olduğunu kaydediyor. Şirketin diğer TV modelleri gibi, 8K QLED modeli de quantum dot renk ve tam dizi yerel karartma gibi teknolojileri barındırıyor. Ayrıca Samsung, internet üzerinden izlenen video içeriğin kalitesini muhafaza etmek için de özel bir teknoloji kullanıyor.

Çerçevesiz 8K TV sadece görsel açıdan değil, işitsel açıdan da etkileyecek gibi görünüyor. OTS+ olarak adlandırılan ve açılımı nesne takipli ses sistemi olarak Türkçeleştirilebilecek bir teknoloji sayesinde ekranda nesneler hareket ettiği zaman sesinin de aynı hissi verecek şekilde çıkması sağlanıyor. Sonuçta 5.1 çevresel ses sisteminin verdiği etkiye benzer bir etki yaratılıyor. Aynı zamanda “Q-Symphony” olarak adlandırılan bir işlev de, hem TV’nin hoparlörlerini hem de bağlı olan soundbar’ı aynı anda kullanarak ses performansını optimize ediyor.

Akıllı TV özelliklerine baktığımızda, QLED 8K TV Bixby, Amazon Alexa ve Google Asistan desteklerine sahip. Android akıllı telefonlarla hızlıca eşleştirilerek görüntü yansıtma işlemi gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca Samsung, Digital Butler olarak adlandırdığı bir özelliği de eklemiş. Böylelikle Wi-Fi ve Bluetooth uyumlu cihazları kontrol etmek mümkün olacak. Ayrıca internet bağlantısı olmayan cihazlarla da bağlantı kurma imkanı bulunacak. Bu özelliğin nasıl çalıştığını CES 2020’de Samsung etkinliğinden sonra görmeye çalışacağız.

İLGİLİ HABERLER