Manşetler

Samsung Bixby sanal asistan Siri ve Google Assistant’tan farklı olacak

samsung bixby
samsung bixby
Bixby ilk olarak 29 Martta tanıtılacak ve sızan fotoğrafa göre yukarıdaki gibi olması beklenen Galaxy S8 ile birlikte gelecek.

Samsung’dan tam donanımlı bir sanal asistan çıkarması bekleniyordu. Aslında “S Voice” var, ancak bu asistan hiçbir zaman istenen seviyeye ulaşmadı, üstelik Siri gibi Türkçe desteği kazanmadığı için Türkiye’deki kullanıcıların da pek işine yaramadı. Bugün tanıtımı gerçekleştirilen yeni sanal asistan Bixby ile şirket yola yeniden koyuluyor. Bixby esas çıkışını 29 Mart tarihinde resmen duyurulacak Galaxy S8 ile birlikte gerçekleştirecek.

Bixby ile Samsung Apple’ın Siri ve Google’ın Assistant adlı sanal asistan seçeneklerinden daha farklı bir şeyler yapmayı hedefliyor. Bixby’nin daha farklı bir konsepti olacak; birkaç soru sorup cevap alacağınız bir asistan olmak yerine, uygulamaları kontrol etmek için ses tabanlı yeni bir arayüz sunacak.

Samsung’un Bixby ile ilgili olarak yayınladığı blog yazısında şirketin yazılım ve servislerden için araştırma ve geliştirmeden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Dr. InJong Rhee, insanların makinenin dünyayla nasıl ilişki kurduğunu öğrenmesi yerine, makinelerin insanları öğrenmesi ve onlara uyum sağlaması gerektiğini söylüyor. Eklenen işlevlerden bağımsız olarak, öğrenme eğrisini düzleştirecek yeterlilikte doğal ve sezgisel bir arayüzün zorunluluğuna dikkat çeken yönetici, yeni yaklaşımda Samsung’un yapay zekâdan yararlandığını, derin öğrenme konseptlerini kullanıcı arayüzü tasarımlarının temeline ekleyerek onu sağlamlaştırdığını dile getiriyor.

Samsung’un da belirttiği gibi, Bixby bir uygulamanın dokunmatik ekranla kontrol edilebilen hemen her unsurunu kontrol edebilecek. Sanal asistan bağlamsal açıdan bilgili olacak, bir işi yaparken sesli veya dokunmatik komutlar arasında sürekli atlansa bile, iş kaldığı yerden sürdürülebilecek. Bixby, yapılan bir işe dahil edildiğinde, nerede olduğunu anlayacak ve buna göre işi sürdürecek. Son olarak Samsung, Bixby’nin tamamlanmamış komutları da anlayabileceğini söylüyor.

Bixby’nin nasıl bir performans sergileyeceğini Galaxy S8 piyasaya çıktıktan sonra göreceğiz. Bu yeni sanal asistan başlangıçta sadece İngilizce ve Korece dillerini destekleyecek. Bu nedenle Türkiye’deki kullanıcılar bu yenilikten tam anlamıyla yararlanamayacak. Samsung, çıkaracağı yazılım geliştirme araç setiyle birlikte üçüncü taraf uygulama geliştiricilerinin uygulamalarına Bixby yeteneklerini eklemesini mümkün kılacak.

Her ne kadar Bixby Samsung’un geliştirdiği bir ürün olsa da, Güney Koreli şirketin geçen yıl satın aldığı yapay zekâ tabanlı asistan şirketi Viv‘in Bixby’nin temelinde yer aldığı düşünülüyor. WSJ’nin belirttiğine göre, Bixby aslında S Voice’in yükseltilmiş bir versiyonu olacak.

İLGİLİ HABERLER