Teknoloji

Samsung Avrupa’da Apple cihazlarını yasaklatmaya çalıştığı için ceza ödemek zorunda kalabilir

Apple ile Samsung arasında sürmekte olan hukuk savaşında 2012 yılı önemli gelişmelere sahne oldu. Geçtiğimiz ağustos ayında ABD’de görülmekte olan ilk davada Apple lehine verilen 1 milyar dolarlık tazminat kararı Samsung için önemli bir kayıptı. Gelen son haberler Güney Koreli şirketin bundan daha fazla kayıp yaşayabileceği şeklinde. Avrupa Komisyonu Samsung’a Apple ürünlerinin Avrupa’da satışını yasaklatmaya çalışması nedeniyle darbe vurmanın planlarını yapıyor.

Samsung’un Apple ile sürmekte olan hukuk savaşı kapsamında Apple cihazlarını yasaklatmak için “standart temeli” patentleri kullanması nedeniyle 15 milyar dolarlık bir cezayla karşılaşabilir. Avrupa Komisyonunun Samsung’un standart temeli patentleri kullanımıyla ilgili olarak sürdürdüğü araştırmanın sonucunda şirketin elde ettiği küresel cironun yüzde 10’u oranında bir ceza uygulayabileceği söyleniyor. 2011 yılında toplam 148.9 milyar dolar gelir elde eden şirket bu durumda 14.8 milyar dolar civarında bir ceza ödemek zorunda kalabilir.

“Standart temeli” niteliğini taşıyan patent, bu patente sahip olan şirketin onu, kullanmak isteyen şirketlere belirli bir ücret karşılığında kullanmasına izin vermesini gerekli kılıyor. Söz konusu ücret ise iki tarafın pazarlıkları sonucunda değil, mahkeme tarafından belirleniyor. Samsung, 3G teknolojisi için temel niteliği taşıyan çeşitli patentlerin Apple’ın iOS cihazları tarafından herhangi bir ücret ödenmeksizin kullanıldığını iddia ediyor. Apple ise bu 3G teknolojisini Qualcomm’a belirli bir ücret ödeyerek kullandığını, Qualcomm’un da söz konusu 3G teknolojisine dair patentleri Samsung’dan lisansladığı için ortada herhangi bir yanlışın olmadığını iddia ediyor.

Samsung geçtiğimiz günlerde Apple’ın ürünlerin yönelik olarak Avrupa Birliği ülkelerinde yaptığı ihtiyati tedbir taleplerini geri çekmişti. Çıkan bu son haberi Samsung’un adımına bağlamamak elde değil.

Samsung, büyük cezalarla yüzleşme tehlikesi yaşayan tek üretici değil. Google’ın sahibi olduğu Motorola Mobility de Microsoft’un Xbox 360 oyun konsolunu standart temeli patentlerle Avrupa’da yasaklatmaya çalıştığı için cezayla karşı karşıya. Aslında Apple da Samsung’un ürünlerine Avrupa’da satış yasağı getirmeye çalışmıştı, ancak şirketin bu girişimlerinde standartlarla ilgili bir patentten yararlanmamış olması şirketin Avrupa Komisyonundan herhangi bir yaptırım görmemesini sağlıyor.

İlgili >> The Guardian

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER